INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Kişisel Gelişiminizi Destekleyecek 10 Öneri

Kişisel gelişim, bir kişinin kendini keşfetmesi, potansiyelini keşfetmesi ve gerçekleştirmesi sürecidir. Bu süreçte, insanlar kendilerini daha iyi tanırlar, zayıf yönlerini giderir ve güçlü yönlerini geliştirirler.

Kişisel Dönüşüm Motivasyon
  • Yayınlanma Tarihi: 29 Mart 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Kişisel Gelişim 690X460

Bireysel gelişim; insanların kendi bakış açılarını, diğer insanlara ve dünyaya olan bakış açılarını değiştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca kişisel gelişim, insanların dünyayı keşfetmelerine, kendilerine ve diğer insanlara olan yaklaşımlarını ve davranışlarını değiştirmelerine de yardımcı olabilir. Bu, insanların hayatlarını daha iyi hale getirmelerine, daha iyi ilişkiler kurmalarına ve daha mutlu olmalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda bireysel gelişim ayrıca insanların kariyer ve iş hayatındaki başarılarını artırmasına imkan tanıyabilir.

Kişisel gelişim, birçok farklı yol ile gerçekleştirilebilir. Bu yollar arasında okuma, eğitim, mentorluk, meditasyon, terapi ve farklı deneyimler içerebilir. Herkesin bireysel gelişim yolu farklıdır ve herkesin kendine uygun bir yol bulması gerekir.

Kişisel gelişim için birçok öneri ve tavsiye verilebilir. Ancak bu tavsiyelerden daha da değerli olan zihin yapınızı değiştirmek ve bu önerileri uygulamak için kendinize bir yatkınlık yaratmaktır. Bu şekilde daha stabil ve sürekli bir gelişim içine girebilirsiniz. 

Konuşmacımız Alev Tekinak Özderici’nin kişisel gelişim çabalarına bambaşka bir perspektiften baktığı "Kişisel Gelişim: Gelişim Çabaları Gerilime Sebep Olmasın!" başlıklı videosunu izleyerek de konuyla ilgili farklı bir fikir edinebilirsiniz. 

Amacınıza Karar Verin

Neden gelişmeye çalıştığınızı anlamak önemlidir. Ne, nerede ve nasıl ile başlayan tüm soruların yanıtları, neden değişmek istediğinizi belirlediğinizde daha net hale gelir.

Kendiniz için öğrenmek ilginç ve eğlenceli olabilir. Ancak çoğumuz belirli bir amaç için gelişmek ve ilerlemek isteriz. Öğrenme ve gelişim faaliyetlerinizin sizi hedeflerinize yaklaştırıp yaklaştırmadığını değerlendirebilmeniz için bu amaç konusunda net olmak yaşam kalitenizi yükseltmek için de oldukça önemlidir. Sürecin sonunda nerede olmak istediğinize dair net bir resminiz olduğunda motive olmanız da daha kolaydır.

Gelişiminizi Planlayın

Kişisel gelişiminizi planlamak ve bu planınızı belgelemek onu daha gerçekçi hale getirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca zaman sınırlarını ve gelişim aşamalarını içeren bir kişisel gelişim planı yapmak, sizi ne zaman başarabileceğiniz konusunda gerçekçi olmaya zorlayacaktır.

Elbette yazmak sizi geri dönülmez bir şekilde bağlamaz. Herkesin hayatı değişir ve planınızı geliştirdikten sonra öncelikleriniz de değişebilir. Bununla birlikte yazılı bir plan, size geriye dönüp bakmanız için bir şey ve hedeflerinizi takip etmenin, hatta gerekirse onları resmi olarak değiştirmenin bir yolunu sunar.

Planlarınızı Belgeleyin

Günlük hayatın akışını belirlemek için planlarınızı ve faaliyetlerinizi yazmak, ilerlemenizi gözden geçirmenizi sağlayacaktır. Ayrıntılı kayıtlar tutmak, kaçınmayı tercih edeceğiniz bir şey gibi gelebilir. Ancak kişisel gelişim planlarınız ve faaliyetleriniz dikkatli bir şekilde belgelenirse, yalnızca ilerlemeyi gözden geçirmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zaman içinde değişen veya sabit kalan düşüncelerinizin bir kaydını da sağlar.

Farklı aşamalardaki olaylar hakkında nasıl hissettiğinizi ve hatta belirli bir hedefin neden önemli olduğunu düşündüğünüzü unutmak inanılmaz derecede kolaydır. Düşüncelerinizi dikkatli bir şekilde belgelemek, size neyin en çok işe yaradığını, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızı anlamanıza yardımcı olacak ve muhtemelen sizi daha uygun faaliyetlere veya gelişim alanlarına yönlendirecektir.

Genç Girişimcilere Tavsiyeler 690X460 (2)

İşe Yarayan Yöntemi Bulun

Hangi kişisel gelişim yöntemlerinin sizin için en iyi sonucu verdiğini bulmak önemlidir. Resmi eğitim oturumlarından çevrimiçi eğitime, deneyimsel öğrenmeden okumaya ve başkalarıyla fikir tartışmaya kadar çok çeşitli gelişim faaliyetleri mevcuttur. 

Her şeyde olduğu gibi sizin için en çok neyin işe yaradığını, en çok neyden hoşlandığınızı ve ayrıca hızlı ve etkili bir şekilde öğrenmenize ve gelişmenize yardımcı olan şeyleri bulmak önemlidir.

Odaklanın

Kişisel gelişim hayat boyu devam eden bir süreçtir ve bu nedenle bazen hayat boyu öğrenme olarak da tanımlanır. Pratikte bunu hatırlamak zor olsa da bu, her şeyi bir anda yapmak zorunda olmadığınız anlamına gelir.

Şu anda neyin gerçekten önemli olduğunu ve vizyonunuza ulaşmak ve önce ne yapmanız gerektiğini belirlemek için kişisel fikirlerinizi detaylı bir şekilde masaya yatırın. Ancak bunu başardığınızda veya en azından makul bir ilerleme kaydettikten sonra devam etmeniz sağlıklı sonuçlar verecektir. Konudan konuya uçuşan kelebek tarzı kişisel gelişim ilginizi çekebilir, ancak uzun vadede muhtemelen daha az tatmin edici ve etkili olacaktır.

Kişisel Gelişim için Temel Öneriler

İşe gidip gelirken, günlük işlerimizle uğraşırken ve yakın çevremizle zaman geçirmeye çalışırken öğrenmek ve kişisel gelişim faaliyetlerinde bulunmak için zaman yaratmak zordur.

Ancak 4 hafta sürecek bir kişisel gelişim kursuna gitmeden önce ufak tefek değişimlerle bunu alışkanlık haline getirmek sizin için çok daha kolay ve alıştırıcı bir çözüm olabilir.

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz içsel süreçleri tamamladıktan sonra kişisel gelişim için ilk önce temel adımları atmak da son derece önemlidir. Bu temel adımlar; ilgi alanlarınıza, yaşam tarzınıza ve geçmiş zevklerinize bağlı olarak fazla temelden başlamak gibi gelebilir. Ancak bazen en basit şeyler en temelde olan konularla çözülebilir.

1- Kendinizi Tanıyın 

Kendinizi tanımanız, zayıf ve güçlü yanlarınızı keşfetmenize ve bunları kabul etmenize yardımcı olabilir. Kendinize dair objektif ve tarafsız bir görüş oluşturmak, size daha iyi bir öz farkındalık fırsatı verecektir.

2- Hedeflerinizi Belirleyin 

Yazımızın ilk kısmında bahsettiğimiz gibi hedefleriniz, nereye gitmek istediğinizi ve ne yapmanız gerektiğini gösterir. Hedefleriniz aynı zamanda size motivasyon sağlar ve ilerlemek için gereken adımları belirlemenize yardımcı olur. Ancak hedeflerinizi belirlerken, gerçekçi ve ulaşılabilir olmalarına dikkat etmelisiniz. Gerçek dışı ve zor hedefler motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

Kişisel Gelişim 690X460 (1)

3- Kitap Okuyun

Kitap okumak, kafanızı açar, düşünce yapınızı genişletir ve yeni fikirlere açık hale getirir. Kendi alanınıza ilişkin kitap okumak, becerilerinizi ve bilginizi geliştirebilir. Kitap okumak ayrıca kelime zenginliği kazanmanıza ve kendiniz daha iyi ifade etmenize de yardımcı olur.

4- Yeni Beceriler Kazanın

Yeni beceriler kazanmak, size büyük mutluluklar sağlayabilir. Aynı zamanda hayatınıza yeni bir yön verir. İşinizdeki performansınızı artırabilir veya ilginizi çeken ve daha önce bilmediğiniz başka bir alana ilgi duymanıza olanak verebilir.

5- Olumlu Düşünce Alışkanlıkları Edinin

Negatif düşünceler, kendinizi kötü hissetmenize ve motivasyonunuzu düşürmenize sebep olabilir. Olumlu düşünce alışkanlıkları edinmek, düşünce tarzınızı pozitifleştirir ve kendinize olan güveninizi artırabilir.

6- Sosyal Etkinliklere Katılın 

Sosyal etkinliklere katılmak, insanlarla iletişim kurmanızı ve arkadaşlıklarınızı güçlendirmenizi sağlar. Yeni kişilerle tanışmak ve arkadaşlıklar kurmak bazı yaşlarda kolay olmayabilir. Ancak yeni insanlar size yeni ufuklar sağlayabilir. Sosyal etkinlikler ayrıca stresi azaltabilir ve motivasyonunuzu arttırabilir.

7- Meditasyon Yapın 

Meditasyon, beden ve zihnin rahatlamasını ve dikkatini odaklamanıza yardımcı olabilir. Meditasyon, stresi azaltır ve düşünce düzeninizi pozitifleştirir. Her gün yapacağınız 30 dakikalık meditasyon seansları ile daha dingin bir zihin yapısına erişebilirsiniz.

8- Spor Yapın 

Fiziksel aktivite, beden sağlığınızı korumanıza yardımcı olur ve stresi azaltır. Aynı zamanda vücudunuzda üretilen endorfin üretimini yükselterek mutluluğunuzu artırabilir. Spor yapmak, zihninizi dağıtmanıza ve daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.

9- Sizi Gülümseten İnsanlarla Vakit Geçirin

Çevrenizdeki insanlar, sizin düşünce tarzınızı ve motivasyonunuzu etkiler. Olumlu, pozitif insanlarla çevrenizi doldurun, kendinize olan güveninizi arttırın ve motivasyonunuzu koruyun.

10- Kendinize Zaman Ayırın ve Dinlenin 

Kendinize zaman ayırmanız, stresi azaltmanıza ve enerjik kalmanıza yardımcı olabilir. Dinlenmek, beden ve zihninizi yeniden yüklemek ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilir. Kendinize zaman ayırın, stresli düşüncelerden kaçının ve kendinizi rahatlatın.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.