INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Spor ve İş Hayatında Takım Oyunu: Ortak Başarıya Giden Yol

Takım oyunu olarak da bilinen ekip çalışması becerileri gerek spor dallarında gerekse iş hayatında başarıya ulaşmak için önemlidir.

Motivasyon Kişisel Dönüşüm İş Hayatı Spor
  • Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2023
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (2)

Bir iş yerinde ortak hedeflere ulaşmak için çalışanların iş birliği yapması gerekir. Sağlam bir ekip çalışması, başarıya giden yolun rahatlıkla tamamlanmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kişinin ekip çalışması becerilerini geliştirmesi de iş hayatında yükselmesi açısından son derece önemlidir. İster hâlihazırda bir ekibin parçası olsun ister yeni bir ekibe katılıyor olsun, bu becerilerin güçlendirilmesi kişinin çalıştığı sektör ve seviyesi fark etmeksizin kariyer noktasında başarılı olmaya katkıda bulunur.

Takımla oynanan sporlarda sporcuların sahada bireysel olarak değil, takım olarak bulunması gerekir. Yani bireysel başarıların peşinde koşmak yerine ekipteki her üye “Önce takım, sonra ben” diyebilmelidir. Çünkü birlikte çalışan sporcular, tek başına hareket eden bir sporcudan çok daha fazlasını başarabilir. Örneğin bir futbol takımındaki bir sporcu, en iyi golcü olmasa da iyi paslar atarak topu takımın golcüsüne gönderebilir. Bu da takımın kazanma ihtimalini yükseltir. Diğer bir deyişle takımdaki her bir oyuncunun güçlü yönleri farklı olsa da maç esnasında ortak bir şekilde çalışmak başarıya götürür.

Takım sporları dışında da “takım oyunu” ve “takım oyuncusu” terimleri sıkça kullanılır. Söz konusu iş hayatında olduğunda da bu terimler büyük önem taşır. Son yıllarda özellikle iş ilanlarında “iyi bir takım oyuncusu olmak” şartı karşımıza çıkar. İnsan kaynakları alanında ve işe alımda takım oyuncusu terimi aslında çok da önemli bir beceridir. Yöneticiler, ekiplerinde gerçek takım oyuncularının olmasını ister ve aynı zamanda performans değerlendirmelerinde de ekip çalışmasına yatkınlık becerisi mutlaka incelenir.

Takım Oyunu Nedir?

Ekip çalışması ya da takım oyunu, ekibin etkili bir iş birliği yaparak koordineli şekilde hareket etmesi olarak tanımlanabilir. İş dünyası bağlamında ise ortak hedefe ulaşmak için birlikte çalışmak anlamına gelir. Başka bir deyişle ekipteki her bir kişinin kişisel çatışmalarını çalışma alanı dışında bırakarak birbirlerinin eksiklerini kapatması ve kendi güçlü yönlerini ekibin ortak çıkarları için kullanmasıdır. Etkili bir takım oyunu, iş hedeflerine ulaşmak için verimli bir yoldur.

Takım oyununun tanımını yapmak basit olsa da ekip olarak etkili bir çalışma gerçekleştirmek her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Etkili bir takım oyunu için iyi bir rehber ve bolca pratik gerekir. Diğer yandan sağlam bir ekip çalışması yapabilmek yapıcı geri bildirimler vermek ve kişisel kin veya düşmanlıklar beslemeden her bir çalışanın birbirinin gelişimine yardımcı olmasını gerektirir.

Bir ekibin başarıya ulaşması için çalışanların bir proje üzerinde birlikte çalışmanın bireysel çalışmadan daha etkili olduğunu da fark etmesi gerekir. Yani ekipler işi hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlamak için bağımsız olarak değil, birlikte çalışmalıdır. Bir hedefe ulaşmak genellikle tek bir kişinin çabalarıyla mümkün olmaz. Bunun için tüm görevler iş birliği içinde yapılmalıdır. Ancak iş birliği içinde çalışırken her bir üye kendi becerilerini verimli bir şekilde kullanarak ekibe katkı sağlamalıdır.

Takım Oyunu Neden Önemlidir?

Takım oyunu, takımdaki her bireyin kazanç sağlamasına olanak tanır. Bununla birlikte ekipteki kişilere de birçok faydası bulunur. Bunlara ek olarak takım oyunu pozitif şirket kültürü oluşturmaya da katkı sağlar. Etkili bir takım oyunun çalışma ortamına sağlayacağı faydalar ise şunlardır:

Motivasyon ve İlham Kaynağı

Ekipteki üyeler birlikte çalışmaya başladığında bunun üretkenliği nasıl artırdığını rahatlıkla görebilir. Tek bir kişinin bir hedefe ulaşması oldukça zorken bir ekip bu hedefe iş birliği içinde daha kolay bir şekilde ulaşabilir. Bu gibi başarılar ise sonrasında karşılaşılan zorlukların içinden de daha kolay çıkılmasına ve her zaman hedefe odaklı kalmaya yardımcı olur.

Daha Verimli İletişim ve Çatışma Yönetimi

Takım oyununun başarıya ulaşması için gereken en önemli nokta açık iletişimdir. Ekip üyeleri birbiriyle açık şekilde iletişim kurduğunda sorunlar da daha kolay çözülür. Bu sayede ortaya çıkan anlaşmazlıklar büyük sorunlara dönüşmez. Bu da ekip üyelerinin iletişim ve çatışma yönetimi becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Daha Anlamlı ve Daha Hızlı Ekip Gelişimi

Bir ekip olarak çalışmak ekipte bulunan kişilerin hem kendi hem de birbirlerinin becerilerini, kişiliklerini ve uzmanlık alanlarını görebilmelerini sağlar. Bunun sonucunda herkes üzerine düşen görevi bilir ve yerine getirir. Böylece daha güçlü ve daha gelişmiş bir ekip haline gelmek mümkün olur.

Daha Büyük Hedefler

Etkili bir ekip çalışması, bir grup insanın birlikte birçok başarıya ulaşabileceğinin göstergesidir. Ulaşılan her bir hedef bir sonraki hedefin daha büyük olması demektir. Aynı zamanda bir hedefe ulaşıldığında motivasyon artar ve üyeler daha sıkı çalışır.

Etkili Bir Takım Oyunu Nasıl Olur?

Birlikte gerçekten etkili bir şekilde çalışan bir ekibin başarıya ulaşması kaçınılmazdır. Ancak bir ekibin yüksek performansını göstermesi için gereken bazı özellikler vardır. Etkili bir takım oyunu oynandığını gösteren ekip özellikleri ise şunlardır:

  • Ekibin lideri etkili iletişim becerisine sahiptir ve adil bir şekilde karar verebilir. Bu sayede başarılı bir yönetici-çalışan ilişkisi de kurulmuş olur.
  • Yapılan geri bildirimler bir çatışmaya neden olmaz. Aksine her geri bildirim memnuniyetle karşılanarak ekip üyelerinin cesaretinin kırılmasının önüne geçilir. Böylece ekip üyeleri fikirlerini paylaşırken, çalışmaya katkıda bulunurken ve becerilerini gösterirken kendilerini güvende hissederler.

·  Bir takım oyununda hata yapmak her zaman bir felaket olduğu anlamına gelmez. Üyeler birbirine karşı destekleyici davranır ve yardımcı olur. Bununla birlikte tüm üyeler özellikle ekibe yeni katılan ya da ekip çalışması becerilerini geliştirmeye çalışan kişilere karşı da sabırlıdır.

Takım oyununun gerektirdiği açık iletişim, yardımseverlik, güvenli ve huzurlu çalışma ortamı, ekip üyelerinin mutluluğu açısından da önem taşır. Bunlar sayesinde sessiz istifa gibi istenmeyen durumların da önüne geçilmiş olur.

Bir Takım Oyuncusunun Özellikleri Nelerdir?

İyi bir takım oyuncusunun ayırt edici pek çok özelliği olsa da en önemlileri destekleyici ve kolaylaştırıcı olmalarıdır. Üyeleri destekleyip işlerini kolaylaştırmak ekibin daha uyumlu ve daha aktif hale gelmesini sağlar. Ekip liderinin doğru şekilde liderlik etmesi de burada önem kaznır. Bu da üretkenliği artırarak başarıya ulaştırır. Etkili bir takım oyuncusunun beş özelliği ise şu şekildedir:

Esneklik

İş birliği yapabilmek için ekip üyelerinin uzlaşmaya açık olması ve esnek davranabilmesi gerekir. Zorlu bir işle karşı karşıya kalındığında iyi bir takım oyuncusu diğer üyelerle ortak bir noktada buluşmaya çalışır. Bunun için diyalog hâlinde olmak da önemlidir. Ancak esneklik kesinlikle tek bir kişinin taviz vermesi anlamına gelmez. Ekipteki herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir. İyi bir takım oyuncusu, sorumluluk almaktan ya da bunu yerine getirmekten kaçınan biri olduğunda bunu dile getirebilir. Elbette bunu iyi niyetli bir şekilde yapmak da önem taşır.

Aktif Dinleme

İş birliği yaparken açık bir şekilde iletişim kurmak gerektiğinden iyi bir takım oyuncusu fikirlerini belirtmekten çekinmez. Diğer yandan ekip üyelerinin de katkı sağlamasına izin vermelidir. Yapılan toplantılarda konuşmayanların da söz almasına izin verir ve çekingen olabilecek kişileri düşüncelerini paylaşması için teşvik eder. Ayrıca onları dinlerken gerçekten anlattıklarıyla ilgilendiğini de gösterir. Göz teması kurmak, gülümsemek ve başını sallamak gibi davranışlarıyla aktif bir dinleyici olduğunu belli eder. Böylece ekip üyelerinin güvenini kazanırken paylaşımda bulunmayı da teşvik etmiş olur.

Problem Çözme

İyi bir takım oyuncusu bir çatışma olduğunda çözüm önerileri sunarak arabuluculuk yapabilir. Bunu yaparken tarafların fikirlerini aktif bir şekilde dinler, bakış açılarına saygılı davranır ve tarafsız olarak karar verir. Çatışmayı çözmek için üyelere ekibin ortak bir hedefinin olduğu hatırlatılabilir. Ayrıca ekibin daha sağlıklı bir çözüme ulaşması için de üyelerin sürece katkıda bulunması sağlanabilir. Bu da çatışmanın yapıcı olmasını sağlar.

Etkili İletişim

Güçlü bir takım oyuncusunun iletişim becerileri de güçlü olmalıdır. Edindiği bilgileri takım arkadaşlarıyla paylaşmalıdır. Ancak bunu yaparken takım arkadaşlarının nasıl iletişim kurduğunu da göz önünde bulundurmalıdır. Dışa dönük kişilerle daha samimi konuşmalar yapmak ya da çekingen veya resmi davranan üyelerle e-posta üzerinden iletişime geçmek daha faydalı olabilir.

Olumlu Tutum

Enerjik ve coşkulu olmak ekibin tüm havasını değiştirebilir. Toplantılar esnasında ortamın daha canlı olmasına katkı sağlar. Bununla birlikte olumlu tutum yalnızca enerjik olmak anlamına da gelmez. İyi bir takım oyuncusu ekip arkadaşlarına karşı da olumlu davranır. Yardım etmekten, bir başarıyı kutlamaktan ve hataları yapıcı bir şekilde düzeltmekten çekinmez.

Olumlu tutumlar sayesinde iş birliğine engel olabilecek durumların ortadan kaldırılması mümkün olur. Ekip arkadaşları iyi bir takım oyuncusuna fikirlerini sunarken ya da ondan destek isterken daha rahat hisseder. Bunun sonucu olarak iyi bir takım oyuncusunun yardıma ihtiyacı olduğunda da ekip arkadaşları ona yardım etmek konusunda daha istekli davranır.

Speaker Agency ile İş Hayatının İnceliklerini Öğrenmek

Ufkunuzu genişletmek ve aynı zamanda iş hayatında kendinizi daha iyi göstermek isterseniz Speaker Agency iş hayatı konuşmacılarını inceleyebilirsiniz. Aralarında Prof. Dr. Erhan Erkut, Judith Malika Liberman, Özlem Sökmen ve Uzm. Dr. Kerem Dündar gibi isimlerin olduğu konuşmacılar arasından dilediğinizi yapmak istediğiniz etkinliğe davet ederek dinleyebilir ve iş hayatının inceliklerini, kariyer basamaklarını hızla çıkmak için en etkili yolları ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.