INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Finansal Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Finansal stres, insanların mali durumlarından kaynaklanan endişe, panik veya kaygı duygusudur. Finansal stres, kişinin mali durumunun kontrolünü kaybetmesi, borçlarını ödemekte zorluk çekmesi veya gelecekte mali güvenliğini sağlamakta zorluk çekmesi gibi durumlarla ilişkilidir.

Finans ve Ekonomi Psikoloji
  • Yayınlanma Tarihi: 10 Şubat 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Finansal Stres 690X460

Finansal stres ayrıca, kişinin mali durumunun yol açtığı gerginliğin sosyal veya iş hayatına etkileri de olabilir.

Örneğin kişinin iş performansını etkileyebilir veya evlilik veya diğer ilişkileri zedeleyebilir. Finansal stresin önlenmesi için kişilerin mali planlamayı yapmaları, borçlarını yönetmeleri ve gelecekte mali güvenliği için yatırım yapmaları önerilmektedir.

Ancak finansal kaygı, bankada ne kadar paramız olduğu konusunda endişelenmekten daha fazlasıdır. Mali durumumuzla ilgili kaygı, her türlü şekilde ortaya çıkabilir ve bazı durumlarda yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Mali durumunuzla ilgili olarak normalden daha fazla stresli hissettiğinizi düşünüyorsanız, bu yazı size yardımcı olabilir. Yazımızın devamında finansal kaygının farklı örneklerini ve nasıl kendini gösterebileceğini tanımlıyoruz ve ardından onunla nasıl başa çıkacağınızı ele alıyoruz.

Finansal Stres Nedir?

Finansal stres, finansal durumunuza ve hayatınızdaki her şeyin onu nasıl etkilediğine dair bir takıntıya sahip olmanın yanı sıra genel bir endişe ve başarısız gibi hissetme durumudur.

Yeterli paraya sahip olmama konusunda endişelenmek finansal kaygıya bir örnek olsa da, bunu deneyimlemenin tek örneğinin bu olmadığını da söylememiz gerek. Çünkü finansal stres, her bir kuruşu biriktirmeyi saplantı haline getirdiğinizde, paranızın nereye gittiğinin aşırı farkında olduğunuzda veya tüm paranızı kaybettiğiniz durumları hayal ettiğinizde de olabilir. Mali durumunuzla ilgili tüm bu örnekler, sizi geceleri ayakta tutan veya günlük yaşamınızı kesintiye uğratan huzursuzluk veya endişeye neden olabilir.

Finansal Strese Neden Olan Şeyler

Finansal stresin birçok nedeni vardır. Bazen kısa vadeli olması muhtemeldir. Örnek olarak işinizi kaybettiğimizde veya beklenmedik ancak geçici harcamalarınız olduğu durumlar verilebilir.

Bu durumlarda, yeni bir iş ve dikkatli bir bütçeleme endişeyi giderebilir. Bazen stres daha kroniktir ve derin yapısal eşitsizliklerden kaynaklanır.

Finansal Stres 690X460 (1)

Nedeni ne olursa olsun, kendimiz ve bazen başkaları için mali yükümlülüklerimizi yerine getirip getiremeyeceğimizi bilmemenin stresi, ruh sağlığımıza gerçekten zarar verebilir. Parasal sıkıntılar veya finansal stres herkesi etkilerken, özellikle finans yönetimi konusunda daha yaşlı nüfusa göre daha az deneyime sahip olan gençler için zorlayıcı olabilir. 

Finansal Stresin Etkileri

Finansal stres ve zihinsel sağlık sorunları karşılıklı olarak güçlendirici olabilir. Tüm stresler gibi, ele alınmadığı takdirde daha büyük bir soruna dönüşebilir. Finansal stres ruh sağlığına zarar verebilir ve buna karşılık olumsuz ruh sağlığı, mali durumumuzu yönetmeyi daha zor hale getirebilir. Çok fazla mali stres altındayken, aşağıdaki gibi duygusal veya fiziksel belirtiler yaşayabilirsiniz:

  • Benlik saygısında hasar, utanç, öfke, korku veya umutsuzluk
  • Uyku sorunu, düşük enerji veya kilo değişikliği
  • İlişkileri sürdürmede veya aktif bir sosyal yaşamı sürdürmede sorun

Finansal Stresle Başa Çıkmak

Sorundan kaçınarak stresten kaçınmayı istemek anlaşılabilir bir durumdur. Ancak sorunu gerçekten hafifletmek için bu işe yaramaz. Hatta mali stres söz konusu olduğunda kaçınma, durumu çok daha kötü hale getirebilir.

Bunun yerine, aktif problem çözme moduna geçmek ve sahip olduğunuz kaynakları kullanmak çok daha faydalı olacaktır. İşte nasıl başlayacağınızla ilgili bazı ipuçları:

  • Mali Durumunuzu İzleyin ve Yönetin

Harcamaları azaltmak ve nereye para harcadığınızı bilmek için en iyi araçlardan biri paranın nereye gittiğini takip etmek ve bütçe oluşturmaktır. Nerede para harcadığımız her zaman şaşırtıcıdır ve çoğu insan belirli şeylere ne kadar harcadığının farkında değildir. Mali durumunuzu izlemenin ve yönetmenin birkaç yolu:

Bir finansal takip uygulaması indirin, bir e-tablo açın veya sadece telefonunuzda takip edin.

Bir harcama bütçesi belirleyin ve buna bağlı kalın. Bunu günlük, haftalık veya aylık bir bütçe belirleyerek yapabilirsiniz. Bazı insanlar bir bütçeyi kategorilere ayırmayı severken, diğerleri içinde kalmak için genel bir aylık bütçeye sahip olmayı tercih edebilir. Etrafta oynayın ve sizin için en iyi olanı görün. 

Harcamalarınızı kısma konusunda iddialı olun ama aynı zamanda gerçekçi olun. Unutmayın, değişim bir gecede olmaz ama buna bağlı kalırsanız, zaman içinde gelişmeler göreceksiniz.

Finansal Stres 690X460 (2)

Aylık ödemeler yapmanız veya biriktirmeniz gerekiyorsa, çoğu zaman paranın hesabınızdan otomatik olarak çekilmesini ve size ödeme yapılır yapılmaz bir tasarruf hesabına aktarılmasını veya bir faturaya işlenmesini ayarlayabilirsiniz. Bu otomatik ve acil borçları diğer giderler için aylık bütçenize dahil etmemek, tasarruf etmeyi ve faturaları ödemeyi çok daha kolay hale getirebilir.

Bütçenize sadık kalmanızı kolaylaştıran bir sistem veya yapı kurun ve herkese uyan tek bir model olmadığını unutmayın. Bazıları için, bir banka kartı kullanarak ve çevrimiçi hesap özetlerini düzenli olarak kontrol ederek harcamaları takip etmek ve bir bütçeye bağlı kalmak daha kolay olabilir. Diğerleri için, kendinizi sadece nakit kullanmakla sınırlamak daha kolay olabilir.

Ani satın alımlar için tetikleyicileri belirleyin. İhtiyacınız olmayan küçük şeyleri almanın ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız, bu nedenle bunun için bütçe ayırdığınızdan ve takip ettiğinizden emin olmak, bu gereksiz harcamaları azaltmanıza gerçekten yardımcı olacaktır.

Küçük değişikliklerin etkisinin farkına varın. Yeni bir harcama bütçesi belirlemeye karar vermek göz korkutucu olabilir, özellikle de sadece büyük değişiklikler yapmayı düşündüğünüzde. Ancak, tek bir çevrimiçi aboneliğin kaldırılması gibi küçük değişiklikler gerçekten zaman içinde artabilir.

  • Arkadaşlarınız ve Ailenizle Bağlantıda Kalın

Mali olarak mücadele ederken, geri çekilmek ve zorluğu en aza indirmek istemek cazip geliyor. Sosyalleşmek için harcayacak paramızın olmaması veya durumumuz hakkında utanç ya da mahcubiyet hissetmemiz, yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul etmeyi zorlaştırabilir. 

Ancak en iyi kaynağımız diğer insanlardır. Bazen, sadece duygusal destek sağlamak için etrafta başkalarının olması daha az yalnız hissetmemize yardımcı olabilir. Diğer durumlarda arkadaşlar ve aile taktiksel ve pratik gerçek dünya tavsiyeleri verebilir veya problem çözmenize yardımcı olabilir.

Finansal stresin yaygın olduğunu unutmayın, bu nedenle çevrenizdeki birinin daha önce benzer bir durum yaşamış olması ve fikirleri veya en azından kısa vadeli yardımı olması muhtemeldir.

  • Finansal Stresiniz Hakkında Biriyle Konuşun

Bazen hayat bunaltıcı olabilir ve mali durumunuz bunda büyük rol oynayabilir. Her şeyi tek başınıza halletmek için mücadele ediyorsanız, yaşadığınız finansal stres hakkında biriyle konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.

İster güvenilir bir aile üyesi, isterse de arkadaş veya terapistle olsun duygular hakkında konuşmak size çok yardımcı olabilir.

  • Sağlığınızı Yönetin

Sağlığın bozulması söz konusu olduğunda stres büyük bir faktördür. Bu nedenle finansal tükenmişliğinizin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı nasıl etkilediğine dikkat etmeniz önemlidir. Dünyadaki tüm finansal hedeflere ulaşabilirsiniz, ancak bu sırada sağlığınız zarar görürse bunların hiçbir anlamı olmayacaktır.

Bu yüzden kişisel bakımı beslemeye ve sağlığınıza öncelik vermeye odaklanın. Nefes egzersizleri, egzersiz, meditasyon, bol su içme, daha fazla uyuma, sevdiğiniz şeyleri yaparak daha fazla zaman geçirme ve sizi mutlu eden insanlarla birlikte olma gibi yollarla finansal stresinizi yönetmenin yolları konusunda kendinizi eğitin.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.