INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Dünyayı Değiştiren ve İlham Veren Kadınlar

İnsanlık tarihi boyunca dünya, ayrımcılık, zorbalık ve yıpratma gibi birçok olumsuzluklara rağmen bilim, matematik, havacılık ve edebiyat alanlarında zeki, güçlü ve ilham veren kadınlar gördü. Peki bu başarılı kadınlar kimler? Hangi alanda başarı gösterdiler? Tarihteki en güçlü kadın kim? Gelin tüm bunları yazımız geri kalanında inceleyelim.

İlham Veren Kadınlar
  • Yayınlanma Tarihi: 04 Ağustos 2022
  • Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Dünyayı Degistiren Kadinlar 690X460px 1

Sadece hemcinsleri için değil, erkekler için de örnek olmayı başaran bu kadınlar; bilim, edebiyat, politika ve bazen de hayatları ile rol model olmanın ne demek olduğunu bizlere birçok defa gösterdi. Dünyayı değiştiren bu kadınlar, kendi zamanlarda yaşadıkları zorluklara göğüs gererek günümüzde yaşayan kadınlara ilerlemesi hâlâ son derece zorlu da olsa bir yol açmış oldu. 

Tüm hemcinsleri için harika bir fırsat yaratan bu kadınlardan elbette çok fazla saymak mümkün. Ancak yazımızda bahsedeceğimiz 7 kadın, hepimizin dimağında iz bırakan ve dünyamızın şekillenmesine yardım eden kadınlar olacak. Ama önce kadınların günümüzde yaşadığı sorunlara bir göz gezdirelim.

Başarı Hikayeleri

Kadınların günümüzde verdikleri mücadelelerden en önemlisi kadınların güçlü konumlardaki eksikliği. Şirketlerin genel kurul toplantılarından mahkemelere ve dünyanın dört bir yanındaki siyasi liderliğe kadar üst düzey pozisyonlarda yaşanan kadın eksikliği, toplumun kanayan bir yarası olmaya devam ediyor. 

Kadınların liderlik rollerindeki eksikliğinin sadece kadınları değil, tüm insanlığı geride bıraktığını ne kadar erken anlarsak, toplumu bir bütün olarak o kadar çabuk ilerletmemiz mümkün olabilir.

Dünyanın geneline bakıldığında ise durum çok daha vahim bir hâl alabiliyor. Özellikle gelişmekte olan orta gelirli ülkelerdeki kadınlar, çok daha temel bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Bazı toplumlarda kadın hala mülk olarak kabul ediliyor. 

Bunun en büyük örneğine Suudi Arabistan'da karşılaşmak mümkün. Buradaki kadınlar okula kaydolmak, seyahat etmek veya bir işe girmek için erkek vasilerinden izin almak zorunda kalıyorlar. Bu örnek global bir eşitlik hareketinin çok daha temel bir yerden başlaması gerektiğinin işaretlerini bize veriyor.

Dünyamızı değiştiren kadınlar neyse ki tüm insanlık tarihi boyunca asla vazgeçmeyerek bize çok daha bir dünya bıraktılar. Başarılı olmak için nereden başlaman gerektiğini bilmiyorsan, bu yazıdaki başarıları kadınları takip et ve kendi macerana başla! İşte hepimiz için başarılı kadınların kısa hikayeleri.

Jane Austen

İngiltere'de sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jane Austen, roman yazmaya daha çocuk denebilecek bir yaş olan 14 yaşında başladı. 

Sağduyu ve Duyarlılık ve Gurur ve Gurur gibi klasikleşmiş romanların yazarı olan Austen’in romanlarını komik, sevecen ve kadınların toplumdaki rollerini sorgulayan bir temada birleştirdi. 

Austen’in kitaplarını yayınladığı dönemlerde kadınların roman yazması çok büyük bir tabu olarak görülüyordu. Bu nedenle tüm kitaplarını anonim olarak yayınlamak zorunda kaldı. Ancak vefatından sonra kitapların yazarlarının kendisi olduğu açıklandı.

Günümüzde Jane Austen’in kitapları edebiyat dünyasının çok büyük bir yer kaplamakta.

Ada Lovelace

Ada Lovelace, ünlü İngiliz şair olan Lord Byron ve Isabella Byron çiftinin çocuğu olarak 10 Aralık 1815 tarihinde dünyaya geldi.

Annesinin de yol göstermesiyle o dönemde kadınlar için sıra dışı olarak kabul edilen matematik ve fen bilimleri alanlarında dersler almaya başlayan Lovelace, Charles Babbage’in ‘analitik makine’ ismini verdiği ve bugünkü bilgisayarın atası olarak kabul edilen cihazın üzerinde yaptığı çalışmalar tarihteki ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmesini sağladı.

Günümüzde Lovelace’ın çalışmaları tüm bilgisayar programcılarının ışık kaynağı olarak görülüyor.

Frida Kahlo

Dünyayı değiştiren kadınlardan bahsederken Frida Kahlo’yu es geçmek asla olmaz. Çünkü Kahlo, resimleri ve sıra dışı yaşamıyla birçok kişi tarafında bir ikon olarak kabul edilir. 

Kahlo’nun çarpıcı çalışmaları, Meksika toplumundaki cinsiyet, sınıf, kimlik ve ırk çatışmalarını kapsar. Kahlo, aynı zamanda Louvre Müzesi’nde sergilenen ilk Meksikalı sanatçı olma şerefine nail olmuştur.

Frida günümüzde LGBT ve feminist hareketler için bir simge olarak görülmektedir.

İlham veren kadınlar sadece tarihin tozlu sayfalarında değiller. Günümüzde kadınlar hâlâ ayrımcılık ve cinsiyetçiliğe maruz kalıyor. Ancak her şeye rağmen vazgeçmiyor, tüm zorlukların üstesinden gelmeye ve ilham saçmaya devam ediyorlar. 

Kleopatra

Birçok insan onu sadece güzelliği ile hatırlıyor olsa da Kleoptra, son derece başarılı ve güçlü bir siyasi liderdi. Son derece ataerkil bir dönemde ve toplumda yaşamış olmasına karşılık birçok kesim tarafından gücü ve hakimiyeti kabul görmüştü. 

Ayrıca dönemin süper gücü olan Roma İmparatorluğu üzerinde çok büyük bir etkiye sahipti. Son derece zekice kurduğu siyasi ilişkilerini kullanarak çok büyük bir kargaşa döneminde olan Mısır’ı bir arada tutmayı başardı. 

Anne Frank

Almanya’nın Frankfurt şehrinde dünyaya gelen Anne Frank, Yahudi bir ailenin en küçük kızıydı. Almanya’da Nazilerin yaymış olduğu Yahudi düşmanlığı nedeniyle ailesi ile birlikte Hollanda’ya kaçtı. II. Dünya Savaşı sırasında Almanların Hollanda’yı işgal etmesi ile gizli bir evde yaşamak zorunda kaldı. Nazi toplama kamplarına gönderilene kadar yaşadıklarını bir günlüğe yazdı. 

Ailenin hayatta kalan tek üyesi olan baba Otto Frank, daha sonra kızının günlüğünü 1947 yılında yayınlattı. Günümüzde 70’ten fazla dilde yayınlanan kitap, küçük bir kızın iyiliğine olan inancının, tarif edilemez kötülük karşısındaki savaşının sembolü olarak tarihe geçti.

Marie Curie

Polonya doğumlu olan Marie Curie, radyoaktivite terimini ortaya atan, iki yeni element keşfeden ve taşınabilir bir x-ışını makinesi geliştiren öncü bir fizikçi ve bilim insanıydı. 

Ayrıca Marie Curie, 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü 1911 yılında ise Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmayı başararak iki ayrı alanda Nobel Ödülü’nü kazanan ilk kişi oldu. Aynı zamanda 1904 yılında doktorasını Fransa'da tamamlayarak bu ülkede gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın olarak tarihe imza attı.

Marie Curie dönemin kadınlara bakış açısı ve erkek egemen bir alanda çalıştığı için sürekli ayrımcılığa maruz kaldı. Ancak asla yolundan vazgeçmedi ve hem bilim dünyasını hem de dünyayı değiştiren atılımlarda bulundu.

Maria Mitchell

1 Ağustos 1818 yılında Nantucket, Massachusetts’te dünyaya gelen Maria Mitchell, bir kuyruklu yıldız keşfeden ilk Amerikalı bilim insanıydı. Keşfinden sonra kuyruklu yıldıza Miss Mitchell Kuyruklu Yıldızı ismi verildi. Keşfi yaptığında 29 yaşında olan Mitchell, daha sonra Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne, Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği'ne ve Amerikan Felsefe Derneği'ne seçildi. 

Vassar Koleji'nde astronomi profesörü olarak görev yaptığı sırada kölelik karşıtı ve feminist hareketlerde yer aldı. Ayrıca kadınların yetenek ve bilimlerdeki bakış açısının değerini fark etti ve kadınların eğitimi için yorulmadan kampanyalar yürüttü.

Maria Mitchell, 1889 yılında 70 yaşında hayatını kaybetti. Kuyruklu yıldızı keşfettiği Nantucket’ta bulunan gözlemevi, ölümünden sonra Maria Mitchell Gözlemevi olarak anılmaktadır.

Ve Daha Fazlası

Speaker Agency'nin İlham Veren Kadın Konuşmacıları; Evrim Kuran, Nil KaraibrahimgilEbru Yonca ÇapaJudith Malika Libermanİdil TürkmenoğluDuygu Alptekin Gürsu, Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ve daha pek çok başarılı kadın konuşmacılar, kendi hikayelerini anlatarak bir çok kadına yol gösteriyor ve umut aşılıyor. Bu konuşmacıları kurumunuza davet ederek inanılmaz kadınlardan bazılarıyla tanışmak ve ilhamın yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.