INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

İş Hayatında Kadın Olmak

İş hayatında kartlar yeniden dağıtılıyor. Bu zamana kadar süregelen toplumsal cinsiyet eşitsizliği kurallarına bağlı olan iş dünyası değişiyor, kadınların gücü ve yetenekleriyle başarıya koşuyor!

Cinsiyet Eşitliği, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
  • Yayınlanma Tarihi: 31 Mayıs 2022
  • Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
398697796 690X460

Siz de gücünü kadın olmaktan alan ve ilham veren kadınların iş hayatında daha aktif olmasını sağlayacak bir iş ortamıyla cinsiyet eşitliğine katkıda bulunabilirsiniz. İşte kadınların iş hayatındaki yeri ve bu durumu değiştirecek, kadınların da aktif biçimde var olduğu bir iş hayatı için bazı öneriler:

İş Hayatında Kadınların Yeri

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iş hayatında erkeklere öncelik tanır. Bu eşitsizlik sonucunda erkekler daha ayrıcalıklı, kadınlar ise daha çok haksızlığa uğrayan taraf haline getirilir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ise, herhangi bir cinsiyete öncelik tanınmamasını ifade eder. Son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliği için çok büyük adımlar atılmış olsa da günümüzde birçok kadın toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin örneklerine hayatın çoğu alanında karşılaşır. İş hayatı da bu alanların en önemlilerinden birisidir.

Yapılan bazı araştırmalara göre, iş hayatındaki aranan çoğu özellikler erkeğe özgü olarak belirlenir. Bu sebeple kadınların da başarılı olmak için erkeklere özgü bu özelliklere sahip olması gerektiğine dair bir baskı oluşur. İş hayatında hem erkek hem de kadınlar için bir toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsedebilmemiz için bu ve buna benzer baskıların olmadığı bir iş ortamı yaratılması gerekmektedir.

İş hayatında, birçok organizasyon artık eşit bir çalışma ortamı ve başarı için kadınlara ithaf edilen bazı özelliklere ihtiyaç duyulduğu kabullenilmiş durumda. Sadece bu atılım bile kadınların iş yerlerinde yaşadığı sorunların bir kısmını çözmüş gibi gözükse de her kurumda cinsiyet eşitliği kavramı benimsenmiş değil.

İş Hayatında Kadınların Karşılaştığı Problemler

İş hayatında kadın ve erkek arasında eşit bir çalışma ortamı bulunmadığında, kadınlar bazı problemlerle karşılaşabilir. Bu problemler şu şekildedir:

  • İşe alım mülakatlarında kadın olan adaylara ilk olarak evli mi bekar mı oldukları, çocuklarının olup olmadığının sorulması. Üstelik bu soruların bir erkek adaya sorulmaması, sadece kadınlara bu tarz soruların yöneltilmesi.
  • Kadınların duygusal olması bahane edilerek yönetme becerisinin olmadığının düşünülmesi ve bu nedenle de üst pozisyonlardan daha çok, kurmay pozisyonlarda çalışmalarının doğru bulunması.
  • Üst yönetim tarafından kadın çalışanlara uygulanan, “cam tavan” olarak adlandırılan açıkça görülmeyen ancak aşılamayan engellerin, baskının olması gibi bir sürü problemler vardır.

Kadın Doğasından Güç Alan Bir İş Hayatı

Dünya Kadınlar Günü kutlamaları sırasında her yıl toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken gösteriler düzenlenir. Bazı firmalar ve üst düzey yöneticiler bugünü ve ilham veren kadınların başarısını kabul ederek içten bir şekilde kutlarken, bazıları ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen tutumlarda bulunur.

Yine de günümüz iş hayatında kadınların iş dünyasındaki varlığını ve başarısını kabul eden üst düzey yöneticilerin sayısı bir hayli artmaktadır. Ancak hala bazı iş yerlerinde kadın ve erkek eşit şartlar altında çalışmamaktadır. Kadınların iş hayatındaki yerini kabul etmek ve cinsiyet eşitliğinin olduğu bir çalışma ortamı yaratmak için; ilk olarak kadınlara saygı duymak ve kadınların başarılarını desteklemek gerekir. Kadınların iş hayatında karşılaştığı zorluklardan biri olan cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçebilmek, dayanışmanın ve huzurlu bir çalışma ortamının en önemli gereklilikleri arasında yer alır.

Siz de kadınların gücüne inanıyor ve iş hayatında kadınların daha aktif olması gerektiğini düşünüyorsanız, Speaker Agency bünyesindeki; Evrim Kuran, Nil Karaibrahimgil, Ebru Yonca Çapa, Judith Malika Liberman, İdil Türkmenoğlu, Şule Yücebıyık, Duygu Alptekin Gürsu ve Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu gibi dünyaya ilham veren kadın konuşmacıların başarı hikayelerini dinleyebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.