INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nasıl Yenilir?

Eğer siz de çoğu insan gibiyseniz, topluluk önünde konuşma fikrinin korkulanlar listenizde üst sıralarda yer alması muhtemeldir.

Sunum ve Moderasyon
  • Yayınlanma Tarihi: 28 Aralık 2022
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Topluluk Önünde Konuşma 690X460 (1)

Eğer siz de çoğu insan gibiyseniz, topluluk önünde konuşma fikrinin korkulanlar listenizde üst sıralarda yer alması muhtemeldir.

Topluluk önüne çıkıp aklınızdakiler anlatma düşüncesi bile sizde kaçıp saklanma isteği uyandırabilir. Ancak ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmadaki başarınız, büyük ölçüde ilgi çekici ve inandırıcı bir sunum yapma becerinize bağlıdır.

Bir topluluk önünde konuşma korkusu son derece tüketici olabilir. Hatta bir gün öncesinde uykularınız kaçabilir. Ancak topluluk önünde konuşma tekniklerine yeterince zaman ayırırsanız, topluluk önünde konuşma korkusu yok olabilir.

Topluluk önünde etkili konuşma teknikleri sayesinde insanların önünde konuşurken tamamen rahat ve kendinden emin olmayı öğrenebilirsiniz. Böylelikle tekrar gerginleşerek veya korku duyarak enerji harcamak zorunda kalmazsınız.

İster bir organizasyonda konuşma yapmak isterse de bir satış sunumu yapmak olsun, topluluk önünde konuşma becerileri kariyerinizde ilerlemek için son derece önemlidir. İşte topluluk önünde konuşma kaygınızı azaltmanın hızlı ve etkili yolları!

Sunum Yapmak 690X460

1. Hazırlığınızı Tam Yapın

Konu hakkında özgürce ve bilgili bir şekilde konuşabilmeniz için sunumunuzu avucunuzun içi gibi bilmeniz çok önemlidir. Konunuz hakkında net ve düzenli düşüncelere sahip olmak, harika bir konuşma yapmaya odaklanmanıza yardımcı olur. İşte bu hazırlık sürecinde yapmanız gerekenler:

Yaratıcılığınıza Sınır Koymayın

Bir taslakla başlamayın. Çünkü büyüleyici sunumlar aynı zamanda büyüleyici hikayeler anlatır. Bu nedenle hikaye anlatıcıları ve konuşmacılar işe ana hatlarıyla başlamaz.

Zihninizin konu üzerinde dolaşmasına izin vermek için biraz zaman ayırın. Daha sonra organize etmek üzere her düşünceyi kaydetmek için not kartları, yazı tahtası, post-it ve benzeri şeyler kullanın. 

Bir taslağın daraltılmış görünümünden başlamak, yaratıcılığınızı engelleyecektir. Bunun yerine yürüyeceğiniz yolu kuşbakışı görün ve oradan bir rota çizin.

Sunumunuzu Kağıda Çizin

Düşüncelerinizi topladıktan sonra, onları net ve ayrıntılı bir taslak halinde düzenleyin. Beyin fırtınası sonucu ortaya çıkan fikirlerinizi üç ila beş anahtar kategoriye ayırın. Bu kategorileri mantıksal bir sırada düzenleyin. 

Muhtemelen kendi oluşturacağınız akış diğer insanlar nezdinde de anlaşılır olacaktır. Ancak takılırsanız ya da oluşturduğunuz akışın geliştirilmesi gerektiğini düşünürseniz daha önce yapılan örneklerden bir akış yapısı çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca fikirlerinizin birlikte akmasını sağlamak için geçiş cümleleri veya fikirleri de düşünebilirsiniz. Düşüncelerinizi önce kağıt üzerinde organize etmeniz özgüveninizi ve duruşunuzu büyük ölçüde artıracak ve konuşmanız daha parlak ve inandırıcı olacaktır.

Sunum Yapmak 690X460 (1)

Soru-Cevap Sırasında Zor Sorular Bekleyin

Dinleyicilerin sahip olabileceği soruları tahmin etmek için zaman harcayın ve uygun yanıtlar hazırlayın.

Her zaman korktuğunuz soruların sorulacağını varsayın. Soru-Cevap, kaçamak manevraların zamanı değildir. Sorulan her soruya yanıt vermeniz gerekir. Ayrıca yanıtları hazırlamak için zaman ayırırsanız, her durum için olumlu noktalara nasıl yeniden odaklanabileceğinizi planlayabilirsiniz.

Sunum Slaytlarınızı Hazırlayın

Sunum yaparken heyecanlanmamak için sunum sırasında kullanacağınız tüm materyallerin hazır olduğundan emin olun. Bu materyallerin en başında da elbette sunum slaytları gelir.

Ancak unutmayın ki hitap ettiğiniz kitleniz bir slayt gösterisini değil, sizi izlemek ve dinlemek için geldi. Slaytlar sunumunuzu desteklemek ve geliştirmek için vardır, onu izleyicilere göstermek için değil.

Bu nedenle slayt başına bir veya iki satırlık metinlere sadık kalın. Ayrıca izleyicilerin kolayca okuyabilmesi ve etkileşimde kalabilmesi için doğru yazım ve büyük bir yazı boyutu kullanın. Öte yandan slaytlarınızda etkileyici görseller kullanmanızın, izleyicileri meraklı ve odaklı tutacağını unutmayın.

Slaytlar, izleyicilerin ne söylediğinizi anlamasına yardımcı olmalı ve kilit noktalarınızı pekiştirmelidir. Gerektiğinde düzenleyebilmek için slaytlarınızla pratik yapın ve böylece her birine bakmak veya okumak zorunda kalmadan onlara başvurabilirsiniz.

2. Başarıyı Görselleştirin

Sporcular ve müzisyenler gibi topluluk önünde performs gösteren meslek grupları, başarılı sonuçlar elde etmek için performanslarını görselleştirmeyi her zaman kullanırlar. Mükemmel bir performansı zihinsel olarak prova etmek, neredeyse gerçek uygulama kadar etkilidir. Bu nedenle dikkatinizi kusursuz bir sözlü sunuma odaklayın. 

Zihninizin odaklandığı şey genellikle gerçekleşir. Sadece görsel imgeler kullanarak sunumunuzu yüzlerce kez yapmış gibi hissedeceksiniz. Bunu yeterince tekrarlarsanız insanlar önüne çıktığınızda her şey sizin için çok daha basit olacaktır.

Beyniniz gerçek ve hayali eylemler arasındaki farkı zar zor anlayabilir. Çalışmalar insanların yarısının bir egzersize katıldığı ve diğer yarısının aynı egzersizi hayal ettiği gruplarda tüm katılımcıların benzer gelişen beyin yapılarına sahip olduğunu gösteriyor. 

Araştırmacılar aynı zamanda istediğiniz eylemleri zihinsel olarak resmederek onları yönlendirdikçe kaslarınızın nasıl hareket edeceğini öğrendiğine inanıyor. Bu yüzden kusursuz konuşmaya odaklanmak için beyninizi eğitin.

Topluluk Önünde Konuşma 690X460

3. Alıştırma Yapın

Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve meslektaşlarınızdan sunumunuzu dinlemelerini ve yapıcı geri bildirimde bulunmalarını isteyin. Bu süreç, topluluk önünde konuşmaya karşı duyarsızlaşmanıza yardımcı olacak ve onu daha da iyi hale getirecek alanlar bulmanıza yardımcı olacaktır. 

Ayrıca dinleyicilerinizin konuşmanıza nasıl tepki vereceğini tahmin edebileceksiniz. Ailenizin, arkadaşlarınızın ve iş arkadaşlarınızın soruları varsa muhtemelen izleyicilerinizin de soruları olacaktır. 

Birine alıştırma için daha olsa sunum yapmaya çekiniyorsanız ya da rahat hissetmiyorsanız. Ayna karşısında yapacağınız provalar da işe yarayacaktır. Bu şekilde kendinize dışarıdan bir göz gibi bakabilirsiniz. Kendinize dışarıdan bir göz ile baktığınızda hatalarınızı daha iyi görebilir ve onları geliştirmek için adım atmaya başlayabilirsiniz. 

Size sunulan her konuşma fırsatını değerlendirin. Bir şirket atölyesinde kısa bir karşılama konuşması yapmak veya küçük bir seminerde konuşmak mükemmel örneklerdir. Ne kadar çok pratik yaparsanız, bir dinleyici kitlesinin önünde o kadar rahat konuşabilirsiniz.

4. Hedef Kitlenize Odaklanın

Tüm hazırlık sürecinde dikkatin kendinize, performansınıza ve sunumunuza odaklanmasına izin vermek kolaydır. Ancak etkili konuşmacılar bunun gerçekten dinleyicilerle ilgili olduğunu bilirler. 

Bu, konuşmanızı yapılandırmanıza yardımcı olacak ama aynı zamanda korkunuzun bir kısmını da hafifletebilecek bir gerçektir. Dinleyicileriniz için performans göstermiyorsunuz; onlara yardım ediyorsunuz.

Herkesi konuşmanıza dahil etmek ve etkileşimi ölçmek için tüm odaya bakın. İnsanlar başlarını sallıyorsa konuşmaya devam edin. İnsanların kafası karışmış görünüyorsa, durun ve açıklayın. İzleyicinin sunumunuzla ve sizinle ilgili olduğunu bilmek özgüveninizi artırır.

İzleyicinin size daha fazla güvenmesine, sunumunuza dahil olduğunu hissetmesine ve daha anlayışlı olmasına yardımcı olmak için göz teması kurun. 

Destekleyici ve odaklanmış görünen izleyici üyelerine dikkat edin. Rahatlamanıza ve ilerlemenize yardımcı olacaklar. Boş bakışlar da sorun değil. Esneyen, size garip bakışlar atan veya sıkılmış görünen insanları görmezden gelin. Bazı insanlar yorgun, dikkati dağılmış veya memnun edilmesi zor olabilir. Davranışları size değil kendilerine yansır.

Topluluk Önünde Konuşma 690X460 (2)

5. Bir Profesyonelden Eğitim Alın

Hiçbir şey birebir eğitimin yerini tutamaz. Bu nedenle bir topluluk önünde konuşma ve hitabet koçu veya akıl hocası ile çalışmak isteyebilirsiniz. Uygulamalı eğitim verecek ve size yardımcı olmak için sunumunuzu gözden geçirebilecek bir profesyonel ile çalışabilirsiniz.

Eğer böyle bir imkanınız yoksa Türkiye’nin en bilindik konuşmacıların konuşmalarını izleyebilirsiniz. Onların sunumlarında ve konuşmalarında yaptıkları vurgular, mimikler ve el hareketleri sizin için yol gösterici olabilir. 

Herkesin önünde konuşma yapmak muhtemelen dünyadaki 1 numaralı korkudur. Ancak sizinki olması gerekmez. Sunumunuzdan önce kapsamlı bir hazırlık, uygulama ve profesyonel koçluk, salonun önüne çıkmadan önce kaygınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Seyircinize odaklanmayı hatırlamak ve seyircilerdeki her bir kişiyle yüz yüze sohbet etmek, sahnedeyken sinirlerinizi yatıştırmanıza yardımcı olacaktır.

Her şeyden önce, topluluk önünde konuşma korkunuzu tamamen yenmenin en iyi yolu deneyimdir. Bu yüzden önünüze çıkan her fırsatı kabul edin. Böylece mükemmel bir konuşmacı olmak için elinizden gelen en iyi şekilde hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.