INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Wellness Nedir? Wellness Hakında Her Şey

Siz de profesyonel hayatınızla kişisel hayatınız arasında denge kurmanın çok ince bir çizgi olduğunu düşünenlerden misiniz? Emin olun yalnız değilsiniz.

Wellness
  • Yayınlanma Tarihi: 05 Ocak 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Wellness 690X460 Image

Bu ince çizginin yarattığı karmaşa, günümüzde birçok insanın kendini daha karamsar, stresli ve sağlıksız hissetmesine neden olabiliyor. Çünkü insanlar iş hayatında başarı yakalamak için zihinsel ve fiziksel sağlığını arka plana atma eğilimi gösterebiliyorlar.

Ancak çoğu insan, zihinsel ve fiziksel sağlığa biraz daha fazla önem vererek; iş hayatında, özel hayatta ve daha birçok farklı alanda kendilerini geliştirebileceğinin farkına varamıyor. Aslında ruhsal ve bedensel sağlığınızın yönü, ufak tefek dokunuşlarla çok hızlı bir biçimde değişebilir.

Wellness Nedir?

Son zamanlarda hayatımıza giren Wellness kavramı, bize bu ufak tefek dokunuşlarının bir özetini sunuyor. En basit ve kısa tabirle wellness, tüm boyutlarıyla iç içe geçerek hayatınızın kontrolünü elinize almanız anlamına gelir ve refah seviyenizi ifade eder. Yani iyi olma durumudur.

Wellness teriminin insanların hayatında dokunduğu alanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Fiziksel sağlık
  • Duygusal sağlık
  • Sosyal bağlantılar ve ilişkiler
  • Finansal güvenlik
  • Mesleki tatmin 
  • Entelektüel birikim ve yaratıcılık
  • Çevresel Sağlık
  • Maneviyat
Wellness 690X460 (1)

Yazımızın geri kalanında zihinsel ve fiziksel sağlığınızı geliştirecek ve yukarıda bahsedilen alanlara da dokunmanıza yardımcı olacak wellness ipuçlarına değineceğiz.

1- Meditasyon Yapın

Sosyal ilişkilerin olduğu her ortam aynı zamanda talepkârdır. Bu taleplerin olması da son derece normaldir. İş hayatımızda, arkadaş çevremizde ve özel yaşantımızda sürekli olarak bu taleplere cevap vermek durumunda kalırız. Hayattaki bu talepler arasında denge kurmak hem çok zordur hem de çok zorlayıcıdır. 

Meditasyon, bu dengeyi kurmak ve dinlendirici bir farkındalığa sahip olmanız için son derece önemli bir araçtır. Meditasyon aynı zamanda; kendinizle baş başa kalmanıza, iç sesinizi dinlemenize ve zihninizi arındırmanıza yardımcı olur.

Öte yandan meditasyonu hayatınızın temelini derinleştiren bir araç olarak da görebilirsiniz. Temeliniz ne kadar sağlam olursa, üzerine inşa etmek istediğiniz yapı da o kadar sağlam olur.

Konuşmacılarımızdan Deniz Bağan'ın meditasyona başlamanız için gerekli motivasyonu sağlayacak videosunu izlemeyi unutmayın. 

2- Sağlıklı Beslenmeyi Tercih Edin

Eski bir atasözü “Ne yersen osundur” der. Bu söz “Ne yersen öyle hissedersin” şeklinde genişletilebilir. Yediklerimize dikkat etmek, sağlık ve zinde hissetmenin en temel öğelerinden biridir. Bir yemeği fazla kaçırdığınızda, öğün atladığınızda ya da uzun süre sağlıksız hazır gıdalar tükettiğinizde içinde bulunduğunuz fiziksel ve ruhsal durum son derece yıpratıcı olacaktır.

Çünkü tükettiğimiz gıdalar, vücudumuz ve zihnimiz için birincil yakıt görevi görür. Yüksek yağlı, şeker yüklü ve baharatlı yiyecekler yediğinizde sadece çeşitli sağlık sorunları boy göstermez. Aynı zamanda zihniniz de hasar almaya ve düzgün çalışmamaya başlar.

Doğru zamanda yenilen sağlık gıdalar; zihin ve beden sağlığınızı, bağışıklığınızı hatta mutluluk seviyenizi artırmanın en iyi yollarındandır.

Konuşmacılarımızdan Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Elvan Odabaşı'nın beslenme konusunu tüm yönleriyle ele aldığı videosuna buradan erişebilirsiniz. 

3- Günlük Olarak Egzersiz Yapın

Eğer düzenli bir günlük egzersiz rutininiz yoksa, muhtemelen cansızlık, hastalık ve hatta erken yaşlanma gibi sorunların en az biri ile karşı karşıyasınız demektir. Uyku kalitenizden hareket kabileyetinize, ten renginizden esnekliğinize kadar birçok şey günlük egzersizlerle iyileştirilebilir.  

Günlük egzersiz yapmıyorsanız, muhtemelen canlılık eksikliği, sağlık sorunları ve hatta muhtemelen erken yaşlanma fark ediyorsunuzdur. Ten rengimizden, hareketli ve esnek olabilme yeteneğimize ve uyku kalitemize kadar her şey, düzenli bir egzersiz rutinimiz olup olmadığına bağlıdır.

Spor Ve Motivasyon 690X460 (2)

Her gün yaptığınız egzersizler size daha fazla enerji verebilir, rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir, hatta zihninizin kalitesini artırabilir. Bu nedenle uzmanlar günlük 30 dakikanızı egzersize ayırmanızı tavsiye eder.

4- İyi Bir Uyku Düzeni Kurun

Kaliteli bir uykunun ne kadar değerli olduğunun sanırım hepimiz farkındayızdır. Doktorlar, her gün 7 ila 9 saat arasında uyumanın; kan basıncını düzenlediğini, kolesterol seviyesini kontrol altında tuttuğunu ve stres seviyesini düşürdüğünü ifade ediyor.

Ayrıca iyi bir gece uykusundan sonra enerji seviyeniz artış gösterir, zihinsel farkındalığınız artar ve üretkenliğiniz artar. Tüm bu olumlu etkiler de daha fazla gülümsememize ve mutlu olmamıza olanak kılar. 

Yetersiz uykunun en büyük yan etkilerinden biri, bağışıklık sisteminin hasar görmesidir. Neredeyse her hastalık için doktorların en önemli tavsiyesi daha fazla ve daha kaliteli uykudur.

5- Sevgi Dolu İlişkiler Geliştirin

İnsan sosyal bir canlıdır ve her sosyal canlı gibi sevgi görmek ve göstermek ister. Diğer insanlarla bağlantı kurmak, sizi yalnız hissetmekten korur ve stresle daha etkili bir şekilde mücadele etmenize yardımcı olur. Bu nedenle olabildiğince sevdiğiniz insanlarla iletişimde kalmaya odaklanın. 

Spor Ve Motivasyon 690X460 (1)

Özellikle grup olarak yapılan aktiviteler, sizi çok daha sevgi dolu ve güçlü hissettirecektir. Bu nedenle sevdiğiniz kişilerle mümkün oldukça yüz yüze görüşmelere önem verin. Yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı durumlarda da internet üzerinden sesli konuşma uygulamalarını tercih edebilirsiniz.

Sevdiğiniz bireylerle aranızda kuracağınızı bu dinamizm, yaratıcılığınıza ve hatta iş yerindeki performansınıza dahi olumlu etki bırakabilir.

6- Su Tüketiminizi Artırın

Su tüketiminin hayatta kalmak için en önemli unsur olduğunu biliyoruz. Ama bundan çok daha fazlası var. Su tüketimi aynı zamanda yağ yakımını artırmanıza ve daha sağlıklı bir bedene kavuşmanıza yardımcı olur.

Ayrıca sindirim süreçlerini düzenler ve vücuttaki toksinlerin temizlenmesini sağlar. Yeterince su olmadan vücudunuz düşük kapasite ile çalışmaya başlar.

Bu nedenle günde 8 ila 10 bardak arasında su içmeniz tavsiye edilir. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, su şişenize karanfil, çubuk tarçın ve gül kurusu gibi gıdaları ekleyerek daha lezzetli bir su içme deneyimi sağlayabilirsiniz.

7- Cömert Olun

Başkaları için iyi şeyler yapmak bizi neşelendirir. Rastgele yapılan nezaket göstergeleri hem alıcıya hem de vericiye fayda sağlar. Sevdiklerinize yaptığınız küçük bir jest ya da kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa yaptığınız bir bağış, zihinsel ve ruhsal sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

8- Daha Çok Gülümseyin

Gülümsemenin yüzünüzün farklı bölgelerindeki stres ve gerilimi azaltabileceğini biliyor muydunuz? Gülümsemek aynı zamanda beyinde ruh halinizi yükselten bir kimyasal olan endorfin hormonunu artırır. Gülümsemek kalp atışlarını yavaşlatır ve vücudu rahatlatır. Bu nedenle sorunlarla karşılaştığınızda gülümsemek için bir dakikanızı ayırırsanız gerginliğinizi azaltabilirsiniz.

690X460 (1)

9- Eğlenceye Zaman Ayırın

Zihin ve beden sağlığı denilince akla ilk gelen şey eğlenmek olmayabilir. Ancak konu sağlıklı yaşam olduğunda eğlence büyük bir etken olabilir. Eğlenmek için zaman ayırmazsanız stresin yaşamınız üzerinde daha büyük bir etkisi olabilir. Eğlenmek, iş ve ev arasında denge kurmamıza yardımcı olur ve aynı zamanda başka hiçbir kişisel bakım aracının yapamayacağı şekilde şarj olmanızı sağlar.

10- Korkularınızla Yüzleşin

Herkes yaşamı boyunca bazı korkularla yaşar. Ancak bazı insanlar korkularından kaçmak yerine, onlarla yüzleşmemeyi tercih eder. Aslında korkularla başa çıkma tarzınız, sağlıklı bir yaşama sahip olmanız için önemli bir fark olabilir. Korkularınızın üstesinden gelmeye başlamadan önce atmanız gereken ilk adım, bir korkunuz olduğunu kabul etmektir.

Wellbeing Wellness 690X460 2

Korkularınızı kabul ettikten sonra onlarla başa çıkabilmek için nasıl yetenekler edinmeniz gerektiğini de anlamış olursunuz. Bundan sonra kabul edeceğiniz en iyi yaklaşım bu korkuların üstüne gitmek olacaktır. Sonunda korkularınızın yavaş yavaş azaldığını veya tamamen yok olduğunu göreceksiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.