Kriz zamanlarında şirketlerin ortamın ve rekabetin yarattığı meydan okumalara, gündelik yönetim ve operasyon refleksleriyle, taktik seviyeden, cevap üretme eğilimleri anlaşılır biçimde ve anlamlı ölçekte artar. Böyle anlarda Çin’li strateji düşünürü Sun Tzu’nun “Strateji olmadan taktik, yenilgiden önceki gürültüdür”, sözünü akılda tutmak gereklidir. Ancak, taktiksel hamlelerin kısa vadeli rahatlığına sığınmanın kimi zaman dayanılmaz bir cazibesinin bulunduğu da bir gerçektir. Bu sahte konfor alanını terk edebilmek ve belirsizliğin arttığı dönemlerde strateji oluşturabilmek için, olası senaryoları ortaya koyarak, bunların gerçekleşme ihtimallerine yönelik doğru öngörülerde bulunmak mecburiyeti gereklidir. “Türkiye’nin Ekonomi-Politiği: Stratejik Analiz ve Olası Gelişmeler”, Prof. Dr. Ahmet Kasım Han’ın siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, ekonomi, kamuoyu araştırmaları, kamu ve özel sektör yöneticiliği alanlarında sahip olduğu özgün deneyime, bütünleşik ve ayırt edici bakış açısına dayanarak hazırlanmış, hedef odaklı bir seminer. Seminer içeriğinde Prof. Dr. Han, Türkiye’nin içinden geçtiği dönemi ve geleceği etkileyecek temel trendleri, mevcut durum ve belirleyici faktörleri oluşturup besleyen neden-sonuç ilişkilerini ortaya koyarak analiz ediyor. Prof. Dr. Han’ın uluslararası ve ulusal karar alıcılar için gerçekleştirdiği senaryo ve strateji analizi tekniklerini kullanarak oluşturduğu seminer içeriği, sadece halin şartlarını ve yakın geleceğin olası gelişmelerini ortaya koymakla kalmıyor, bunları ekonomi ve siyasetin karşılıklı etkileşimi içerisinde ve gerçekleşme ihtimalleri üzerinden değerlendiriyor ve mikro ve makro seviyede mümkün tedbir ve hamleleri ortaya koyarak dinleyicilerine rekabet avantajı sağlamayı hedefliyor.
İdare Etmekten Yönetmeye Doğru: Anlık Gelişen Ekonomik-Siyasi Risk Analizi ve İşinize Etkisi
Çağımızda karar alıcıları büyük miktarda veriye sahip. Bu verinin anlam taşıyan bütünler haline gelmesiyle oluşmuş bilgiye de kolaylıkla erişebiliyoruz. Buna rağmen karar alıcılar için sorumlu oldukları alanlarda yol haritası çıkarmak gün geçtikçe güçleşiyor. Belirsizlik, değişkenlik ve güvensizlikle nitelenen piyasa ortamı doğru karar almayı, belki de hiç olmadığı kadar, güçleştirmiş durumda. Bildiğimiz bilinmezlerden, bilmediğimizi dahi bilemediklerimizin çağına girdik. Ekonomi ve siyaset başta toplumsal hayatın bütününde güven kaybı ve tedirginlik egemen. Bilginin yarattığı ve bilgiden beslenen ağların birbirine bağlılığı sadece tekil meseleleri değil, farklı sorun alanlarını da birbirine bağlıyor. Fırsatlar çeşitlenirken riskleri de büyütüyor. Çok yönlü, çok katmanlı, meydan okumalar karşısında kurumların multidisipliner yaklaşımlar benimsemesi, kara alıcılarınsa bu yaklaşımlardan beslenen çözümleri üretmesi gerekiyor. Uluslararası ortamın ve onun ürettiği çıktıların, ekonomik yapıyı ve şirketleri zorlayan, karmaşık ve çok yönlü baskılarını çözümlemek ve yönetmek bakımından birden fazla disiplinin entelektüel aletleri ve yöntemleriyle düşünebilmek tam da bu yüzden hayati. Türkiye içinde bulunduğu coğrafya, bunun yarattığı jeopolitik hassasiyetler, ekonomisinin yapısı, sosyolojisinin karmaşıklığı ve siyasi ortamıyla karar alma ortamı bakımından en karmaşık ülkeler arasında öne çıkıyor. “İdare Etmekten Yönetmeye Doğru: Anlık Gelişen Ekonomik-Siyasi Risk Analizi ve İşinize Etkisi” seminerinde Prof. Dr. Ahmet Kasım Han siyaset, makro-ekonomi ve uluslararası ilişkilerin kesiştiği alanda sadece günümüzü kurtarmaya ve durumu idare etmeye mahkûm olmadığımızı, ayaklarımızı günümüze dair anlamlı bir okumaya basarak geleceği yönetebileceğimizi anlatıyor. Düzenli olarak güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerin ve işimize etkisinin analiz edildiği bu seminerde, muhatap olduğumuz karmaşık meydan okumalar anlaşılır hale getirilirken Prof. Dr. Han ekonomik ve politik risk yönetimi danışmanlığı alanında sahip olduğu uluslararası deneyimi ve bilgileri multidisipliner, bütüncül ve bütünleşik bir yaklaşımla paylaşıyor.
Köpekbalıkları Neden Lider Olamaz?: Strateji Düşüncesi 101
Stratejik düşünceye olan yatkınlığımız, bu konudaki birikimimiz, yaratıcılığımız ve stratejik düşüncelerimizi hayata geçirmek konusundaki yetkinliğimiz kariyer fırsatlarımızı belirleyen önemli unsurlara dönüşmüş durumda. Küreselleşen iş ortamının risk ve fırsatları strateji düşüncesinde ustalaşmış yöneticiler ve çalışanlar talep ediyor. Gelecek üzerine anlamlı ve isabetli biçimde düşünebilmek, bu şekilde rekabet ve sürdürülebilirlik noktalarında avantaj sağlayabilmek, günümüzde çalışanlar için paha biçilmez nitelikler. Fakat, strateji gizemli bir kavram olmaya devam ediyor. Özüne nüfuz edilmesi güç, ciddiyetini inkar ise mümkün olmadığından, aslında çoğu defa “önemli” yerine kullanılan bir sıfat veya “planlamanın” isim tamlaması olmaya indirgenen strateji gerçekte nedir ve nasıldır? Bu konudaki farkındalığımız geliştirmek ne şekilde mümkündür? Soyutlama ve bağlam, şans ve sürtünme, paradoks ve asimetri gibi kavramlar stratejik düşünce eğitiminde ne ifade eder? Strateji düşüncesi yetkinliklerimizi geliştirmek için hangi kaynakları ve nasıl kullanmalıyız? “Köpekbalıkları Neden Lider Olamaz?: Strateji Düşüncesi 101” seminerinde Prof. Dr. Ahmet Kasım Han savunma sanayinden finans sektörüne uzanan değişik iş kollarında üst düzey yönetici pozisyonlarında edindiği pratik deneyimi, strateji düşüncesi kuram ve eğitimi alanında Türkiye’de yazılmış tek bilimsel eser olma özelliğini koruyan doktora çalışması ve yirmi beş yıla yayılan Türkiye ve ABD Silahlı Kuvvetlerine bağlı yüksek öğretim kurumlarında verdiği derslerden damıtılan akademik deneyimi ile harmanlayarak stratejik düşünce disiplininin doğasını ve temel yöntemlerini aktarırken bunlara ve stratejiye ilişkin bir çok soruya cevap veriyor.