HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Rusya-Ukrayna Savaşının Ekonomik Etkileri

Dünyada yaşanan birçok önemli gelişme, ekonomiye doğrudan etki eder. Özellikle siyasi ve askeri gelişmelerin derinden ilgilendirdiği ekonomik ortamda pek çok tartışma konusu ortaya atılır.

Toplum ve Uluslararası İlişkiler
  • Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2022
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
390186582 690X460

Halihazırda yaşanan Rusya - Ukrayna Savaşı, pek çok konuda dünya gündeminin merkezinde olduğu gibi ekonomi alanında da çeşitli soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Hem Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri hem de Türkiye’nin dış politika gereğince çeşitli biçimlerde müdahil olduğu Rusya - Ukrayna savaşının ekonomik etkileri pek çok faktör üzerinden incelenebilir. Gelin bu büyük krizin ekonomik alandaki etkilerini birer birer inceleyelim:

Savaşın Etkisiyle Enerji Fiyatları Yükseldi

Rusya, fosil yakıt üretimi konusunda küresel ölçekteki en büyük ülkelerden biri. Durum böyle olunca Rusya’nın başlattığı askeri operasyonlar sonucunda enerji fiyatları ve emtia fiyatları ciddi oranda artış göstermeye başladı. Özellikle Brent petrol ve ham petrolün işlem gördüğü seviyelerin ulaştığı nokta ile Rusya’nın enerji tedariği konusunda gücü göz önünde bulundurulduğunda Avrupalı ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkenin bu konuda önlemler alması zorunlu hale geldi. Enerji sektöründe yaşanan artışın yansımaları Türkiye’deki akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarına da yansıdı. Avrupalı ülkeler arasında ise İsveç ve Hollanda gibi ülkeler; akaryakıt, doğalgaz, ısınma ve elektrik hizmetlerinden alınan vergi oranlarını azaltarak tüketiciye yansıyan fiyatların bir nebze azalmasını sağladı. Savaş yalnızca enerji ve petrolde değil, nikel ve alüminyum gibi emtia kalemlerinin fiyatının da artmasına neden oldu. Tedarik zinciri üzerinde de tehdit haline gelen savaş, uzun vadede ciddi bir enflasyon artışı riski taşıyor.

Savaşın Turizm Sektörüne Etkileri Ağır Olacak

Rusya ve Ukrayna savaşı, turizm sektörü için de küresel çapta etkili olacak. Savaş nedeniyle sıkıntı yaşayan havacılık sektörü, turizmi etkileyen önemli faktörlerden biri olarak değerlendirilirken esas büyük faktörün ise ambargo endişesi olduğu düşünülüyor. Özellikle Türkiye gibi Rus vatandaşlardan turizm anlamında büyük ilgi gören ve Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkeler, bu sefer de ambargo uygulanmasını isteyen Avrupalı ülkelerin protestolarına maruz kalabilir. Ayrıca petrol fiyatında yaşanan ciddi artışın seyahat imkanlarını da zorlaştırdığı göz önünde bulundurulduğunda turizm sektörünün önünde ciddi bir belirsizlik olduğunu söylemek mümkün.

Savaş Gıda Krizi Endişesi Yaratıyor

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamalar, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkilerinin küresel anlamda bir gıda krizi ihtimaline vurgu yapıyor. Özellikle buğday ve mısır üretimindeki payları nedeniyle dünyadaki unlu mamül ihtiyacını ciddi oranda karşılayan bu iki ülke arasındaki savaş, bu ülkelerden buğday ithal eden ülkeler için de risk taşıyor. Türkiye, Rusya’dan en çok buğday ithal eden ülkelerden biri olarak bu anlamda ciddi bir risk ile karşı karşıya. Savaşın gıda sektörüne etkileri, hem üretim krizlerini hem de emtia borsalarındaki artışlarla birlikte enflasyonu tetikleyebilir.

Piyasaların Savaş Reaksiyonu Ağır Oldu

Savaşın başlaması itibarıyla Moskova Borsası, yaşanan gelişmelerden ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Bunun yanı sıra özellikle ABD ve Avrupa merkezli pek çok firma, uygulanan ekonomik yaptırımlar çerçevesinde Rusya pazarından çekildi. Bu firmalar arasında Mc Donald’s, Starbucks, Levi’s, Coca Cola, Visa, Mastercard, Boeing, Airbnb ve Apple gibi önemli küresel şirketler yer alıyor. Rusya’nın bu hamlelere karşı, şirketlerin varlıklarını kamulaştırma kozunu kullanabileceğini açıklaması ise ekonomik anlamda yaşanan gerilimler arasında.

Siz de dünyada yaşanan önemli gelişmelerin ekonomik etkileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız Toplum & Uluslararası İlişkiler Konuşmacıları sayfamızı ziyaret edebilir, uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanında yetkin konuşmacılarımız; Ahmet Kasım Han, Soli Özel, Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Prof. Dr. Emre Alkin, Uğur Gürses, Murat Sağman, Prof. Dr. Evren Balta ve Deniz Ülke Arıboğan’ın konuşmalarını dinlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.