INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

5G Nedir ve Kullanıcılara Nasıl Fırsatlar Sunar?

İnsanlık tarihi boyunca yapılan tüm icatlar ve yenilikler toplum ve bireylerde köklü değişimler yaşanmasına sebep olmuştur. Bu değişimler elbette yaşanılan çağı da değiştirmiş ve geliştirmiştir. Bu değişimler yaşam ve eğlence ihtiyaçlarını derinden etkilemiştir.

Teknoloji ve Trendler Dijital Dönüşüm
  • Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2022
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
5G 690X460

Bunun en büyük örneğine bize çok eski bir çağda kalmış gibi gelen 90’lı yıllarda karşılaşabiliriz.

1990'ların ortalarına doğru günümüz dünyasının temelleri atıldı ve her geçen gün teknoloji gelişmeye devam etti.. Cep telefonları hayatımıza girmeye başladı ve bilgisayarlar evlerimizdeki yerlerini aldı ve insanlar, bugün kullanılan pek çok aygıtın habercisi olan yeni dijital ürünlerle karşılaştılar. 

Dünya 1996 yılında VHS'ye veda etti ve video izlemek için yeni bir teknoloji olan DVD'yi benimsedi. Google'ın 1998 yılında kullanılmaya başlaması ile birlikte, insanlar hemen hemen her şeyi çevrimiçi olarak aramaya ve bilgiye daha kolay erişmeye başladılar. 

Aynı zamanda bir kişinin küçük bir haber için herhangi birini aramasına gerek kalmadı. Bunun yerine hızlı bir kısa mesaj göndermek mümkün oldu. Yani yeni teknolojik gelişmelerle birlikte daha önce bilmediğimiz yeni ihtiyaçlar, yeni beklentiler oluştu.

Günümüzde ise teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor. Bu ilerleme de her bir kilometre taşında köklü değişiklikleri ve önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Bu nedenle de daha yeni alıştığımız birçok unsur bir anda tarihin tozlu sayfalarında yerine alabiliyor. Tıpkı çok yakında 4G teknolojisinin başına gelecek olan gibi…

4G teknolojisi, 5G teknolojisinin hayatımıza girmesiyle unutulacaklar arasında başı çekiyor. 5G teknolojisi için gerekli hazırlıklar uzun bir zamandır yapılıyor. Hatta dünyanın bazı bölgelerinde kullanılmaya başlandığı haberlerini alıyoruz. Peki 5G özellikleri nelerdir? 5G’nin farkı nedir? 5G teknolojisi nedir, getireceği faydaları nelerdir? Hadi gelin bu soruların yanıtlarını beraber verelim…

5G Nedir?

5G, hücresel ağların beşinci neslidir. 4G'den 100 kata kadar daha hızlı olan 5G, bu hızından dolayı insanlar ve işletmeler için daha önce hiç görülmemiş fırsatlar yaratır.

5G teknolojisinin sunduğu daha yüksek bağlantı hızları, ultra düşük gecikme süresi ve daha fazla bant genişliği yalnızca toplumları ilerletmekle, endüstrileri dönüştürmekle ve günlük deneyimleri önemli ölçüde iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni bir çağın gelişini de müjdeliyor. 

5G teknolojisi daha akıllı, daha güvenli, daha eğlenceli ve daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya yardımcı olabilir. Çünkü e-sağlık hizmetleri, gelişmiş mobil bulut oyunları, insansız araçlar ve trafik sistemleri gibi eskiden ulaşılması zor olarak gördüğümüz hizmetler 5G teknolojisi sayesinde artık ulaşabileceğimiz bir noktaya geliyor.

5G ve 4G Arasındaki Temel Farklılıklar

5G 690X460 (1)

Her nesil hücresel teknoloji, veri aktarım hızı ve son kullanıcıların donanımlarını yükseltmesini gerektiren kodlama yöntemlerinde farklılık gösterir. 4G, 2 Gbps'a kadar destekleyebilir. 4G özellikli bağlantı, 3G'den 500 kata kadar daha hızlıdır. 5G’nin ise 4G'den 100 kat daha hızlı olacağı tahmin ediliyor..

4G ve 5G arasındaki temel farklardan biri, 5G'nin çok daha azına sahip olacağı gecikme seviyesidir. 

5G Nasıl Çalışır?

5G teknolojisinin temelinde kablosuz ağlar ve radyo dalgaları vasıtasıyla veri akışı sağlayan bölümlere ayrılmış hücre sitelerinden oluşur. Dördüncü nesil olarak adlandırılan 4G teknolojisi ve Uzun Vadeli Evrim (LTE) kablosuz teknolojisi, 5G'nin temelini oluşturur.

4G teknolojisi kablosuz sinyalleri uzun mesafelere gönderebilmek için büyük, yüksek ve son derece masaraflı hücre kulelerine ihtiyaç duyuyordu. Ancak 4G’nin aksine 5G teknolojisi sinyallerini ışık direkleri veya bina çatıları gibi yüksek yerlere yerleştirilen küçük hücre istasyonları aracılığı ile iletebilir. 

Ayrıca mesafe ve mmWave ile parazitle ilgili zorlukları dengelemek için kablosuz endüstrisi, 5G ağları için daha düşük frekanslı bir aralık kullanır. Bu sayede ağ operatörleri 5G uyumlu ağlarını oluşturmak için zaten sahip oldukları aralığı kullanabilirler. 

5G'nin Faydaları Nelerdir?

5G'nin dezavantajları, mmWave'in ne kadar kolay engellenebileceği düşünüldüğünde ve radyo frekansına maruz kalma olasılığı göz önüne alındığında fazla gibi gözükse de, 5G'nin aşağıdakiler gibi birçok değerli avantajı vardır:

  • Daha yüksek frekansların kullanımı
  • Yüksek bant genişliği
  • Gelişmiş mobil geniş bant
  • 5 ms'lik daha düşük bir gecikme
  • 4K akış veya neredeyse gerçek zamanlı sanal gerçeklik akışı (VR) gibi 5G ağları üzerinden yeni teknoloji seçeneklerini etkinleştirecek daha yüksek veri hızları
  • Düşük bant, orta bant ve mmWave frekanslarından oluşan bir 5G mobil ağa sahip olma potansiyeli

5G Teknolojisi Ne Zaman Aktif Olacak?

5G 690X460 (2)

Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve Japonya’da bulunan kablosuz ağ operatörleri 5G teknolojisine geçişlerine hız kesmeden devam ediyor. Technology Business Research şirketinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre; 5G teknolojisine geçiş yapacak şebeke operatörlerinin 2030 yılına kadar milyarlarca dolar harcaması bekleniyor. 

Elbette her yatırımda olduğu gibi 5G yatırımlarının da şirketlere karlılık sağlayacağı kesin değil. Ancak 5G'nin sunduğu avantajlar ve sağladığı yeni iş modelleri yatırımcıların geleceğe umutla bakmasını sağlıyor.

5G Kullanım Alanları

5G kullanımı, ticari ve kurumsal kullanımdan daha sıradan tüketici kullanımına kadar değişebilir. 5G'nin kullanım alanları ve kullanım farklılıkları yaratabileceği alanlar şunlardır:

  • Yüksek kaliteli video akışı
  • Nesnelerin interneti (IoT) ortamında cihazlar arasında iletişim
  • Daha doğru konum takibi
  • Sabit kablosuz hizmetler
  • Düşük gecikmeli iletişim
  • Yüksek hızlarda gerçek zamanlı analitik 

5G teknolojisinin sunduğu bu kullanım alanları, kendi kendini süren araç teknolojisi gibi sistemlerde aracın trafik içinde gerçek zamanlı olarak hareket edebilmesi için son derece hızlı, düşük gecikmeli bağlantılar sunan bir ağ dilimi sağlar.

5G’nin İş Yaşamına Faydaları

5G’nin son tüketiciye sağladığı hızlı bağlantı ve düşük gecikme süresi, işletmeler ve yeni girişimler için de öncü olacaktır. Uzmanlar 5G teknolojisinin üretim süreçlerine esneklik, güvenlik ve verimlilik katarak yeni nesil bir akıllı fabrika modeli yaratacağına inanıyor.

5G teknolojisinin mümkün kılacağı bu akıllı fabrikalarda yüksek verimlilik sayesinde düşen maliyetlerin yanı sıra insan hatasının da büyük ölçüde ortadan kalkması ürün kalitesini iyileşme fırsatı doğuruyor. Öte yandan tüketicilerin taleplerine göre özelleştirilen ürünler ve çalışanlar için daha verimli uzaktan çalışma olanakları da 5G teknolojisinin sağladığı esneklik ile mümkün olabiliyor.

Diğer bir yandan kırsal kesimlere 4G’den çok daha hızlı, kapsamlı ve uygun bir şekilde ulaşabilen 5G, bu bölgelerdeki işletmeler için de yeni fırsatlar sunabilir.

5G aynı zamanda yeni nesil bir belediyecilik anlayışı da yaratabilir ve belediyeler için büyük tasarruflar sağlayabilir. 5G destekli akıllı çöp kutuları ve aydınlatma teknolojileri belediyelerin hızlı bir şekilde entegre olabilecekleri sistemler yaratabilir.

5G Teknolojisini Destekleyen Telefonlar

Bir telefon veya başka bir akıllı donanımda 5G özelliğini etkinleştirmek için bir yazılım güncellemesi yeterli değildir. 5G için özel donanım gerekir. 5G'yi kullanabilmek için, kullanıcının 5G'yi destekleyen bir cihazı, 5G'yi destekleyen bir taşıyıcısı ve kapsama alanı içinde 5G düğümü bulunan bir alanda olması gerekir. 

5G teknolojisi henüz aktif hale gelemese de Apple başta olmak üzere birçok telefon markası 5G ile uyumlu akıllı cep telefonui çıkarmaya başladı. İşte 5G kullanmak için tercih edebileceğiniz bazı cep telefonu modelleri:

iPhone 12 ve iPhone 13 serisi, Samsung Galaxy A72, A52S, S21, Z Fold3 ve Z Flip3, Oneplus Nord N10, Xiaomi Mi 11 Lite

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.