HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) Nedir? Neden Önemlidir?

Hikaye ve masallar, ilk çağlardan beri insanları bir araya getiren etkiye sahiptir. Ateşin başında deneyimlerini anlatan ilk insanlardan, sosyal medya paylaşımlarına uzanan dijital çağa kadar masal ve hikaye kavramı değerini korumayı başarmıştır.

Storytelling
  • Yayınlanma Tarihi: 24 Ocak 2022
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (34)

Hikaye ve masallar, ilk çağlardan beri insanları bir araya getiren etkiye sahiptir. Ateşin başında deneyimlerini anlatan ilk insanlardan, sosyal medya paylaşımlarına uzanan dijital çağa kadar masal ve hikaye kavramı değerini korumayı başarmıştır. İş dünyasında, özellikle de yoğun rekabet ortamında başarıyı yakalamak için iyi bir hikaye anlatıcısı olmak çok önemlidir. İnsanların sürekli veri ve bilgi akışına maruz kaldığı, etrafında olup biten her şeye karşı dikkatinin giderek azaldığı bu günümüz dünyasında, akılda kalıcı bir iz bırakmak için iyi bir hikaye anlatıcısı olmak kritik önem taşımaktadır.

Storytelling, özellikle son zamanlarda pazarlama dünyasında adından sıkça söz edilen trend bir kavramdır. Aynı zamanda storytelling hedef kitleye ulaşmak, bağ kurmak, duygusal temas noktaları yaratmak için hikayeleştirme tekniklerinin kullanılması olarak bilinmektedir. Hikaye anlatma kavramı, gerçek olmayan deneyim ve öyküler olarak zihnimizde yer etse de gerçek aslında öyle değildir. Hikaye anlatıcılığı; ikna için yapılan iletişimde sunulan verilerin, müşterilerin hayatına dokunan bir süreç içinde var olmasıdır. Hedef kitlenin sunulan içeriği gözünde canlandırması, daha önce yaşadığı deneyimler ile bağ kurması ve duygusal yönden uyarılması anlamını taşır.

Storytelling ile Akılda Kalıcı Bir Etki Yaratın!

İnsanlar, kendi fikir ve düşüncelerine bağlıdır. Kolay kolay alışkanlıklarından ve fikirlerinden vazgeçmek istemezler. Sayısal veriler ve salt gerçekler, insanları ikna etmek için yeterli değildir. Mantık çerçevesinde değerlendirilen bu kavramlar, insanların zihninde dirençle karşılaşır. Oysa hikayeler, samimi bir izlenim yaratır. Duygusal yanımıza hitap eden masal anlatıcılığı, karar verirken aktif olan duyularımızın uyarılmasını sağlar. Başarılı markaların bünyesinde bulunan pek çok storyteller (hikaye anlatıcısı), hedef kitlenin markaya ve ürüne karşı olan duygusal bağını güçlendirmeye çalışır.

İş ve özel yaşamda edinilen deneyimleri karşı tarafa aktarırken hikayelerin iz bırakan etkisinden faydalanabilirsiniz. Fakat iyi bir hikaye anlatıcısı olmak için de hikaye anlatım tekniklerini de iyi bilmeniz gerekir. Hikayelerde insanları cezbeden esas nokta, kahramanın yaşadığı zorluklar karşısında her zaman dirençli olması, kendini geliştirmesi ve sürekli olarak değişmesidir. Yeteri kadar çatışma içermeyen hikayeler, akılda kalıcı olamaz. Bu nedenle, özellikle pazarlama dünyasında kahraman konumunda olan müşteri, yaşadığı zorlukları ürününüz yardımıyla aşmalı ve markanızın rehberliği sayesinde değişime uğramalıdır. Hikayelerde sabit olan tek şey, sürekli olarak değişimin yaşanmasıdır. Yer, zaman, olay ve kahraman mutlaka bir değişim yaşar.

Storytelling ile İşinizi İlginç Hale Getirin!

Grafikler, sayısal veriler, uzun metinler izleyicilerin sıkılmasına ve dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Sıkıcı ve uzun toplantıları, sunumları ve etkinlikleri yaratıcı hikayeler ile oldukça keyifli hale getirebilirsiniz. İş hayatında gerçekleştirmeniz gereken sunumlarda, sayısal verilerin bunaltıcı etkisi yerine dinleyicilerinize sunuma ve içeriğe dair ilgiyi artıracak hikayeler anlatabilirsiniz. Aynı zamanda kişisel deneyim ve ilham veren hikayeler ile sunumu daha canlı hale getirebilirsiniz. Vermek istediğiniz mesajı vurgulayan, kişisel veya kurumsal markanızı rehber konumuna yerleştiren hikayelerde kahramanın müşteri olmasına izin vermeniz gerekir. İnsanlar, hikayeleri dinlemek yerine yaşamak ister. Bu nedenle özellikle pazarlama dünyasında hikayeleri müşterinin yazması için yol gösterici olmanız çok önemlidir.

Hikaye anlatıcılığı, öğrenilebilir bir beceridir. İnsan doğasında var olan bu özel yeteneği ortaya çıkarmak için kendinizi keşfetmeniz gerekir. Çevrenizdeki hikayeleri fark etmek, insanlarla paylaşmak için fırsat yaratmak, sosyal yönünüzü pekiştirmek storytelling için faydalı olacaktır. Speaker Agency ise storytelling alanında başarılı uzman isimler ile sizleri buluşturarak bu alandaki gelişiminizi destekler.

Masalların insanlar üzerinde yarattığı etkiyi anlamak için Judith Liberman, size yol gösterebilir, hikaye anlatıcılığının önemli temsilcilerinden biri olan Sunay Akın, duygulara hitap etmenin yolunu öğretebilir, hikayelerin ikna üzerindeki etkisini fark etmek için Mehmet Auf sizlere farklı metotlar sunabilir. Bu yol ve yöntemlerle birlikte eğer fikrinizi satmanın yollarını da arıyorsanız Can Papuççuoğlu sizlere yeni bakış açıları kazandırabilir. yaratıcılık gerektiren hikaye anlatıcılığı becerisini geliştirmek için ise Özgür Doğan ufkunuzu açabilir.

Storytelling alanında tüm beklentilerinize uygun içeriği bulmak ve uzman konuşmacılarımızın çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi edinmek için web sitemizdeki Storytelling Konuşmacıları sayfamızı inceleyebilir veya doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.