HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

İş Hayatında Belirsizliğe Karşı Psikolojik Sermaye

Pandemi ile hayatımıza belirsizlik içeren birçok konu dahil oldu. “Ne zaman tam kapanma gerçekleşecek, tekrar işe gidebilecek miyim, benim işim de pandemiden olumsuz etkilenir mi, işler olumsuz etkilenirse ne yaparım?” Tüm bu endişe verici sorular sizleri konfor alanı dışına itiyor olabilir.

İş Hayatı Motivasyon Psikoloji
  • Yayınlanma Tarihi: 18 Ekim 2021
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (1)

Pandemi ile hayatımıza belirsizlik içeren birçok konu dahil oldu. “Ne zaman tam kapanma gerçekleşecek, tekrar işe gidebilecek miyim, benim işim de pandemiden olumsuz etkilenir mi, işler olumsuz etkilenirse ne yaparım?” Tüm bu endişe verici sorular sizleri konfor alanı dışına itiyor olabilir. Şayet siz bu tip endişeler hissetmediyseniz bile bir yakınınız ya da iş arkadaşınız bunları düşünmüş olabilir. Peki, iş hayatında belirsizliklere karşı pozitif bakış açısı oluşturabilmek mümkün mü? Bunu nasıl başarabiliriz? Dilerseniz madde madde bu konuyu ele alalım.

Limbik Sisteminizi Kontrol Altına Almaya Çalışın

Bir belirsizlikle karşı karşıya kaldığınız zaman beynin derinliklerinde bulunan ve temelde duygu ve davranışların düzenlenmesinden sorumlu limbik sistem devreye girer ve refleks olarak korku içerisinde tepki göstermenize neden olur. Öz farkındalığı yüksek bireyler ise bu korkunun bilincine varır. Eğer siz de yaşadığınız belirsizlik kaynaklı korkunun farkına varabilirseniz çok daha avantajlı bir konuma geçebilirsiniz. Bu sayede limbik sisteminizi kontrol altına alabilir, hislerinizi tanımladıktan sonra irrasyonel düşünceleri tespit edip neden bunların mantık dışı olduklarına odaklanabilirsiniz. Böylece yeni bir belirsizlikle karşılaşana kadar zihninizdeki olumsuz düşünceleri ortadan kaldırıp daha hızlı bir şekilde pozitif bakış açısı kazanabilirsiniz.

Pozitif Duyguları Yeniden Canlandırabilirsiniz

İş hayatı, her şeye açık bir serüvendir. Bu serüvende belirsizlik ve olumsuzluk içeren birçok faktörle karşı karşıya kalabilirsiniz. Her zaman konfor alanında kalmak ne yazık ki mümkün değil. Endişeli bir ruh haline büründüğünüzde işinizle ya da hayatınızla alakalı olumlu bir anıyı hatırlamaya çalışabilirsiniz. Aynı zamanda hedeflerinizi de düşünebilirsiniz. Hangi güzel hedefler için bu serüvene atıldığınızı, karşılaştığınız belirsiz durumların süpürülmesi gereken minik taş parçaları olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz. Eğlenceli içerikler izleyerek gününüze keyif katmanız da mümkün.

Psikolojik Sermayenizi Önemseyin

Belirsizlik yüzünden ortaya çıkan korku ve endişeyle başa çıkmak için psikolojik sermaye çok kıymetlidir. Belirsizliğe kapılıp irrasyonel hislerin içine düşmek yerine elinizdeki verileri değerlendirebilirsiniz. Belirsizliğe sebep olan durumla alakalı neler bildiğinizi ve neler bilmediğinizi not edebilirsiniz. Bildiklerinize yoğunlaşıp bu belirsizlikler içeren senaryoda nasıl daha güçlü ilerleyebileceğinize karar verebilirsiniz.

Yeni Bir Bakış Açısı Geliştirebilirsiniz

Elinizdeki verileri değerlendirdiğiniz zaman ortada kontrol edemediğiniz, tamamen sizden bağımsız bir süreç varsa bu duruma karşı daha olumlu bir bakış açısı geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin pandemi gibi, asla sizin kontrolünüzde olamayacak durumlara karşı gerekli tedbirleri aldıktan sonra pozitif şeylere odaklanarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Sürekli potansiyel tehditleri düşünerek sadece kendinizi yıpratırsınız.

Mükemmeliyetçiliği Rafa Kaldırabilirsiniz

Mükemmeli arzulamak, elbette ki harika bir şeydir. Her şeyin en iyisinin olması, en iyi sonuca ulaşmak her zaman çok cazip gelir fakat mükemmele giden yol biraz çetrefillidir. O yüzden sonucu belirsiz olan şeylerden tamamen mükemmel sonuçlar beklememeyi öğrenmek daha faydalı olacaktır. En iyi sonuca ulaşmak için gerekli adımların atılması, nihayetinde ortaya çıkan mükemmele çok yakın sonuçların da kabul edilebilmesi pozitif kalmanıza katkı sağlayabilir.

Güvendiğiniz İnsanları Dinleyebilirsiniz

Sizi endişeye sevk eden belirsizliği güvendiğiniz motivasyon konuşmacılarını dinleyerek üzerinizden atabilirsiniz. Bu konuşmacılardan edineceğiniz tavsiyeler ile bakış açınızı genişletebilir, hiç ummadığınız noktalarda son derece pozitif yönler bulunduğunun farkına varabilirsiniz. Güvendiğiniz insanların yapacağı bir konuşma, belki de sizin için dünyanın en iyi motivasyon konuşması olabilir ve belli konuları yeniden pozitif değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Profesyonel Konuşmacıları Dinleyebilirsiniz

İş hayatında motivasyonunuzu sağlamak için alanında uzman motivasyon konuşmacılarını dinleyebilirsiniz. Bu süreçte uzman konuşmacıların aktardığı detayları dinleyerek olayları farklı bir bakış açısıyla yeniden yorumlayabilirsiniz. Dinleyeceğiniz motivasyon konuşması örnekleri sayesinde tamamıyla negatif yorumladığınız durumların altında bile son derece pozitif detayların yattığının farkına varabilirsiniz. Hatta günün birinde “motivasyon konuşmacısı nasıl olunur” sorusuna yanıt bulacağınız bir bakış açısı bile yakalayabilirsiniz.

Siz de iş hayatınızdaki belirsizliklere karşı daha pozitif bir bakış açısı oluşturabilmek adına Speaker Agency’nin motivasyon konuşmacılarından Çetin Yılmaz, Mehmet Auf, Prof. Dr. Acar Baltaş, Psikolog Dr. Ozanser Uğurlu ve hikaye anlatıcılığında uzman Judith Liberman’ın sayfalarındaki konuşma videolarını izleyebilir, ya da podcastlerini dinleyebileceğiniz gibi onları kurumunuza davet ederek ekibinizin sürece daha olumlu bakmasını sağlayabilirsiniz.

Speaker Agency’nin diğer Motivasyon Konuşmacıları hakkında bilgi almak ve konuşma alanlarını görüntülemek için tıklayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.