INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Pozitif Psikoloji ve Wellness: Mutluluğun Bilimi

Kişinin hayatından aldığı zevki en üst noktaya çıkarmasını sağlayan pozitif psikoloji ve wellness hakkında merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.

Wellness
  • Yayınlanma Tarihi: 29 Eylül 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Ofiste Çalışan Ve Gülümseyen Bir Iş Kadını

Pozitif psikoloji, yalnızca mutlu hissetmekten çok daha fazlasıdır. Pozitif psikoloji aslında insan gelişiminin incelenmesidir. Bu uygulamada kişi, yaşamında önemli bir yer kaplayan duygu, düşünce ve eylemlerinin farkına vararak bunların hangilerinin onun gelişimini olumlu yönde etkilediğini görür. Örneğin vücut için doğru beslenme, fiziksel egzersizler ve kişisel hijyen iyi etkilere sahipken okumak ve öğrenmek de zihne iyi gelir.

Wellness ise pek çok farklı açıdan yaklaşılması gereken bütünsel bir kavramdır. Zindelik veya esenlik olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu uygulama; kişinin fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak kendini daha iyi hissetmesi için yaptığı çalışmaların tamamıdır. Diğer bir deyişle wellness, insan bedeninin bir bütün olarak ele alındığı bir uygulamadır. Dolayısıyla tek bir noktaya odaklanmaz.

Pozitif Psikoloji Nedir?

Pozitif psikoloji birçok farklı şekilde tanımlansa da yaygın olarak kabul edilen tanımı Dr. Chris Peterson tarafından yapılan “hayatı yaşamaya değer kılan şeylerin bilimsel çalışması” açıklamasıdır. Bu cümleyi biraz daha açacak olursak pozitif psikoloji; zayıf yönler yerine güçlü yönlere ve kötüyü onarmak yerine iyiyi inşa etmeye odaklanan, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını incelemeye yönelik bilimsel bir yaklaşımdır.

Pozitif psikolojinin bir amacı da yalnızca yardıma ihtiyacı olan insanları değil, onlarla birlikte hâlihazırda iyi durumda olanlarla da ilgilenmektir. Hayatta herkes zorluk çeker ancak zaten iyi yaşayanlar pozitif psikolojiyi uygulayarak büyük faydalar sağlayabilir. Bu sayede öz şefkatin yükselmesiyle hayattan daha çok keyif almaları ve yaşama daha sıkı tutunmaları mümkün hâle gelir. Başka bir deyişle pozitif psikoloji, kendi mutluluğunu yaratmak için eşsiz bir yoldur.

Pozitif Psikoloji Neden Önemlidir?

Pozitif psikoloji üzerine yapılan araştırmalar, mutluluğu en üst seviyeye çıkarmak ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine dair birçok kanıt sunar. Bu alanda yapılan bazı araştırmaların sonuçları, bu alanın neden önemli olduğunu ortaya koyar niteliktedir:

  • Yapılan bir araştırma, minnettarlık duygusunun mutluluk üzerinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu çalışmaya göre kişinin hissettiği minnettarlığın ne kadar yüksek olduğu ve bunu ne kadar çok gösterdiği iyi hissetmesi ile doğru orantılıdır.
  • Başka bir araştırma, yabancılara karşı güven ve empatinin oksitosin hormonunu artırabileceğini göstermiştir. Sosyalleşmek, meditasyon yapmak, hayal kurmak ve sarılmak gibi aktiviteler oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Dolayısıyla bu gibi aktiviteler genel refahı artırmak üzerinde de etkilidir.
  • Yapılan diğer bir araştırma ise insanlara karşı daha nazik olan kişilerin daha huzurlu hissettiklerini bulmuştur. Bununla birlikte nezaket sahibi insanların çevreleri tarafından daha çok sevildiklerini de göstermiştir.

Wellness Nedir?

Sosyal Wellness

Wellness ya da zindelik, fiziksel ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesi için günlük ve sürekli olarak sağlıklı alışkanlıklar uygulamaktır. Bu uygulamalar sayesinde daha mutlu, huzurlu ve iyi bir yaşam sürmek mümkün olur. Wellness kavramını anlamak için bu kavramın nasıl oluştuğuna bakmak faydalı olabilir. Wellness konsepti, 1950’lerde sağlıkçıların “esenlik” için yeni tanımlar yapmaya başlamasıyla oluştu.

Bu modern konsept 5000 yıldan daha öncesine dayanan Romalılar, Yunanlılar ve Asyalılar gibi eski uygarlıklardan etkilenmiştir. Fiziksel ve duygusal açıdan esenlik sağlamayı amaçlayan ve 7000 yıldan daha eski bir tıbbi sistem olan Ayurveda, wellness kavramının kökenlerinden biridir. Hayat enerjisini temel prensip edinen geleneksel Çin tıbbı ve o dönemin tıbbi yeniliklerinin öncüsü olan antik Yunan tıbbı da wellness kavramını etkilemiştir.

Wellness, yalnızca hayatta kalarak yaşantının sürdürülmesi yerine daha iyi fiziksel ve zihinsel durum için günlük olarak sağlıklı alışkanlıkların uygulanmasıdır. Bu kavramın önemini ve sağlıkla olan ilişkisini anlamak için Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan sağlık tanımına bakılabilir: “Sağlık, yalnızca hastalık veya sakatlık olmaması durumu değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak tam bir iyilik hâlidir.”

Wellness Size Nasıl Faydalar Sağlar?

Wellness; daha iyi, daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam sürmek amacıyla her gün yapılan seçimlerin bütünüdür. Sağlık önemlidir çünkü beden, zihin ve ruhun her yönü birbirine bağlıdır ve bunlarla tek tek ilgilenmek gerekir. Aynı zamanda sağlık yalnızca hastalıklardan arınmış olmak anlamına gelmez. Kişinin her açıdan sağlıklı olması esenliğini etkiler. Esenliği eylemlerini ve duygularını etkiler. Eylem ve duygular ise sağlığı etkiler. Bu da sürekli bir döngüdür.

Wellness ya da optimal sağlık, esenliğin tüm boyutları dengeli olup her biri optimum düzeyde olduğunda elde edilir. Daha iyi bir yaşam sağlayan wellness, birbiriyle bağlantılı sekiz boyuttan oluşur. Bunlar; sosyal, fiziksel, zihinsel, ekonomik, ruhsal, çevresel, mesleki ve düşünsel boyutlardır. Bu boyutların her birinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde bir etkisi vardır. Günlük hayatta basit ve sağlıklı seçimler yaparak stresi azaltma, olumlu sosyal etkileşimlerde bulunma ve optimal esenliğe ulaşmak mümkün olur.

Zihinsel/Duygusal Boyut

Zihinsel wellness, duygularla başa çıkmayı sağlar. Bununla birlikte kişinin hem kendi duygularını anlayıp paylaşmasını hem de etrafındakilerin duygularını görebilmesini sağlar. Mindfulness gibi, zihinsel esenlik de duygu ve düşüncelerin farkında olmaya katkıda bulunur. Zihinsel açıdan esenliğe ulaşmak aynı zamanda yaşam için her zaman olumlu ve tutkulu hissedebilmeye olanak tanır.

Fiziksel Boyut

Fiziksel wellness; bedeni korumak, gerekli önlemleri almak ve bedene gereken özeni göstermektir. Fiziksel açıdan esenliğe ulaşmak sağlıklı beslenme, egzersiz ve düzenli uyku ile mümkündür.

Sosyal Boyut

Sosyal wellness, sağlıklı ilişkiler kurmaya yardımcı olur. Yalnızca arkadaşlık ilişkileri değil, aynı zamanda kişinin ailesi ve sevdikleriyle de yakın ilişkiler geliştirmesine imkân sağlar. Bu da kişiyi daha özgüvenli yapar.

Ruhsal Boyut

Spiritüel açıdan esenliğe ulaşmak kişiliğin geliştirilmesi açısından önemlidir. Her ne kadar maneviyat insanlar için farklı anlamlar taşısa da ruhsal açıdan iyi ve donanımlı olmak günlük sorunlar karşısında dik durabilmeyi sağlar.

Ekonomik Boyut

Kişinin harcamalarını yönetebilmesi ve tasarruf yapabilmesi ekonomik wellness ile ilgilidir. Yetersiz finansman çoğu zaman hayatın birçok alanında sorunlara yol açar. Ekonomik wellness sayesinde kısa ve uzun vadeli acil durumlara hazırlıklı olunabilir ve doğru yatırımlar yapılabilir. Böylece kişi, kendini geleceği açısından daha güvende hissedebilir.

Çevresel Boyut

Çevreye saygılı ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran düşünceli bir yaşam tarzı edinmek çevresel esenliğe ulaşmaktır. Çevresel wellness, insanların dünya ile uyum içinde yaşamasına ve dünyayı korumasına yardımcı olur. Çünkü dünyanın durumu da insanların sağlığını birçok açıdan etkiler.

Düşünsel Boyut

Düşünsel ya da entelektüel wellness, yeni fikirlere açık olmayı ve bilgi birikimini genişletmeyi sağlar. Öğrenme tutkusunu artırır, edindiği bilgileri paylaşmayı ve yeteneklerini tanımayı teşvik eder.

Mesleki Boyut

Kişinin işi hakkında yaptıklarından zevk alması, çalışma alanına katkıda bulunması ve yapılan katkıları takdir etmesi mesleki esenliğe ulaşmasıdır. Mesleki açıdan esenliğe ulaşmak için iş ve özel yaşam arasında denge kurulması da önemlidir.

Meditasyona Zaman Ayırın

Wellness Günlük Rutine Nasıl Dahil Edilir?

  • Yeterli ve Düzenli Uyuduğunuzdan Emin Olun

Yeterli uyumak için stres ve kaygıdan olabildiğince uzak durulmalıdır. Dinlenmeye zaman ayırarak zihinsel açıdan rahatlayabilir ve uykuya dalma süresini kısaltabilirsiniz. Ayrıca ekrana maruz kalma süresini azaltmak, kitap okumak ya da sesli kitaplar dinlemek, yoga gibi rahatlatıcı bir aktivite yapmak da uyku açısından büyük faydalar sağlayabilir.

  • Düzenli Egzersiz Yapın

Uzun ve sağlıklı bir yaşamın kilit noktalarından olan egzersiz bir rutin hâline getirilmelidir. Eğer fitness gibi sporlar yapmak ilginizi çekmiyorsa dans kursuna gitmeyi, tenis yapmayı, yüzmeyi ya da tempolu yürüyüş yapmayı düşünebilirsiniz. Sporu rutin hâline getirmek için ise çeşitli motivasyon yolları bulabilirsiniz.

  • Yeterli Su Tüketin

Birçok kişi gün içindeki yoğunluğu nedeniyle su içmeyi unutur. Bunun önüne geçmek ve yeterli su tüketimini sağlamak için yanınızda bir su şişesi taşıyabilirsiniz. Böylece su şişeniz size gün boyunca su içmenizi hatırlatır ve su içmek için susamayı beklemezsiniz. Bu da vücudunuzun susuz kalmasını engeller.

  • Meyve ve Sebze Tüketimini Artırın

Sağlıklı olmak için daha sağlıklı ve doğal beslenmek gerekir. Özellikle vaktiniz yokken sağlıksız atıştırmalıklarla öğün geçiştirmek yerine yanınızda hemen tüketebileceğiniz meyve ve sebzeler bulundurabilirsiniz.

  • Size İyi Gelen İnsanlarla Vakit Geçirin

En az fiziksel sağlık kadar önemli olan ruh sağlığınız için kendinizi size iyi gelen mutlu insanlarla çevrelemelisiniz. Size ilham veren arkadaşlarınıza, rahatlamanızı sağlayan aile üyelerine ve sevdiklerinize daha çok vakit ayırabilirsiniz. 

  • Hayatınızı Daha Basit Hâle Getirin

Hayatınızı basitleştirmek için hayatınızın hangi alanında sadeleşmeye ihtiyacınız olduğunu düşünmelisiniz. Bunun için de sizi en çok strese sokan faktörleri bularak bu stresi nasıl azaltabileceğinizin yollarını arayabilirsiniz. 

  • Meditasyona Zaman Ayırın

Her gün yalnızca birkaç dakika dahi olsa meditasyon yapmak psikolojik açıdan sağlıklı kalmaya yardımcı olur. Başlangıç seviyesindeki meditasyon kitapları ve videoları ile ev ortamında günlük meditasyonunuzu yapabilirsiniz.

Zihinsel:Duygusal Boyut

Speaker Agency Wellness Konuşmacıları ile Yaşamınızı Değiştirin

Hayata karşı bakış açınızı değiştirmek ve hayattan daha fazla keyif almak isterseniz Speaker Agency Wellness konuşmacılarını inceleyerek kurumunuza davet edebilirsiniz. Prof. Dr. Zümra Atalay, Dr. Cenk Tezcan, Nazlı Pişkin ve Taylan Kümeli gibi konuşmacılar arasından istediğinizi dinleme fırsatına erişebilir, wellness hakkında bilgi edinerek hayatınızı düzenlemeye başlayabilirsiniz. 

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.