HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Pozitif Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Şirket kültürü, iş dünyasının son derece önemli bir parçasıdır. Bu kültür, şirketin işleyişinden işe alım politikasına, çalışma koşullarından ofis ortamına kadar şirketin neredeyse her yönünü kapsar.

İş Hayatı
  • Yayınlanma Tarihi: 13 Aralık 2022
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Pozitif Şirket Kültürü 690X460 (1)

Aynı zamanda en üst düzeydeki çalışanları şirkete kazandırma ve mevcut çalışanların memnuniyetini artırmak adına mutlu bir iş ortamı oluşturmanın en kilit noktasıdır.

Pozitif bir kurum kültürüne sahip olmayan şirket çalışanları, kendi değerlerinin bilinmediğine dair bir fikre sahip olacak ve bu durum şirketin karlılığından devamlılığa kadar birçok sorunu birlikte getirecektir.

Olumlu bir şirket kültürü oluşturmanın en iyi yanlarından biri de bütçe, şirket büyüklüğü ve endüstri farkı gözetmemesidir. İşverenler, çalışanlarının sağlıklarını ve mutluluklarını gözardı etmedikleri ve konu ile ilgili pozitif davranışlar sergilediği sürece şirket kültürü büyümeye ve beslenmeye devam edecektir.

Uluslararası denetim firması Deloitte'un yaptığı bir araştırmaya göre, yöneticilerin %94'ü ve çalışanların %88'i kurum kültürünün bir işletmenin başarısı için son derece önemli olduğuna inanıyor. Araştırma, işyerinde mutlu ve değerli hissettiğini ifade eden çalışanlar ile şirketlerinin güçlü bir kültüre sahip olduğunu söyleyen yöneticiler arasında güçlü bir ilişki olduğunu da ortaya koyuyor.

Bu nedenle ‘Çalışılacak En İyi Yer’ olarak etiketlenen şirketlerin bu kadar başarılı olmasının bir nedeni var. Bu kuruluşlar, çalışanların iş yerinde kendilerini en iyi şekilde hissetmelerine ve kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan güçlü ve olumlu kurumsal kültürlere sahip olma eğilimindedir. 

Peki kurumsal kültür neden bir işletmenin bu kadar önemli bir parçasıdır? Gelin olumlu bir şirket kültürünün bazı faydalarına bir göz atalım:

Pozitif Şirket Kültürünün Faydaları

1-İşe Alım

Birçok İK uzmanı, güçlü bir şirket kültürünün potansiyel çalışanları çekmenin en iyi yollarından biri olduğu konusunda hemfikirdir. Aynı zamanda olumlu bir şirket kültürü, organizasyona rekabet avantajı da katar. 

Öte yandan iş arayan kişiler de, önceki ve mevcut çalışanları tarafından güzel bir şekilde anılan şirketlerde çalışmak isterler. Ayrıca olumlu kültüre sahip bir şirket, bir sonraki işyerini sadece bir sıçrama tahtası olarak görmek yerine, bir yuva haline getirmeye istekli olan yetenekleri kendine çekecektir.

2-Çalışan Bağlılığı

Olumlu bir kültür, sadece işe alım çabalarına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda en iyi yeteneklerin elde tutulmasına da yardımcı olacaktır. Olumlu bir kültür, çalışan bağlılığı duygusunu teşvik eder. Çalışanlar, kendilerine doğru davranıldığını hissettiklerinde ve her gün işe gitmekten keyif aldıklarında, mevcut işverenlerinde kalma olasılıkları çok daha yüksektir.

Pozitif Şirket Kültürü 690X460 (2)

İş Memnuniyeti

Olumlu bir kurum kültürüne sahip şirketlerde iş memnuniyetinin daha yüksek olması şaşırtıcı değildir. Çalışanlarının refahına ve mutluluğuna önem veren ve bu konuda yatırımlar yapan işverenler; mutlu, özverili ve çalışkan çalışanlara sahip olacaktır.

İş Birliği

Olumlu ve güçlü bir kültüre sahip şirket çalışanlarının takım ruhu ile çalışma ihtimalleri diğer şirketlerle kıyaslandığında çok daha fazladır. Çünkü olumlu bir şirket kültürü sosyal etkileşimi ve iletişimi kolaylaştırır. Tüm bunların sonucunda da çok daha fazla performans gösteren bir çalışma grubunun oluşması şaşırtıcı olmayacaktır.

Çalışma Performansı

Güçlü şirket kültürleri, verimli çalışanlarla ödüllendirilir. Bunun nedeni çalışanların işyerlerinde daha fazla motive olması, refahlarına ve mutluluklarına yatırım yapan işverenlere bağlılık gösterme eğiliminde olmalarından kaynaklanır.

Çalışan Morali

Çalışanlarınızın moralini her zaman yüksek tutmak istiyorsanız, bunun en başarılı ve basit yolu olumlu şirket kültürünü sürdürmektir. Çalışanlar mesailerine başladıklarında bu pozitif kültürü hissedecek, buna bağlı olarak da yaptıkları işten çok daha fazla keyif alacaktır.

Stres Yönetimi

Devamlı olarak sürdürülen pozitif bir şirket kültürü, çalışanların streslerini azaltmak için son derece faydalı olacaktır. Olumlu ve güçlü bir şirket kültürü içerisinde çalışan kişiler çok daha az stresli olur. Bu durum hem çalışanların uzun dönem sağlıklarına iyi gelecek hem de iş performanslarının artmasını sağlayacaktır.

İşverenler, işyerlerinde olumlu bir kurumsal kültür oluşturmaya yardımcı olmak için aşağıdaki ipuçlarını kullanabilir:

690X460 (2)

1-Çalışan Sağlığını Önemseyin

Çok eski zamanlardan beri dillere pelesenk olan “Her şeyin başı sağlık” sözü, çoğu konuda olduğu gibi burada da tam anlamıyla bize doğru bir önermede bulunuyor. Bu nedenle çalışan sağlığına önem verilmeyen bir ortamda olumlu bir şirket kültürü oluşturmaktan bahsedilemez. 

Çalışanlar, fiziksel ve ruhsal sağlıklarının desteklenmediği bir ortamda çalışmak istemezler. Bu nedenle şirket sahipleri ve yöneticiler, çalışan sağlığını bir numaralı öncelik yapmak adına adımlar atmalı ve bunu çalışanlara hissettirmeleri son derece önemlidir.

2-Mevcut Kültürünüzü Büyütün

Olumlu bir kurum kültürü oluşturmak, işverenlerin şirketlerinin şu anda temsil ettiği her şeyi baştan aşağı değiştirmeleri gerektiği anlamına gelmez. Çünkü bu yaklaşım hem oldukça zor hem de gereksizdir. Bunun yerine mevcut kültür üzerinde iyileştirmeler yapmaya başlamak daha doğru ve hızlı sonuçlar sağlayacaktır. 

Çalışanlara mevcut şirket kültürü ve çalışma ortamında neyi sevmediklerini ve değiştirmek istediklerini sorun. Verilen cevaplar yöneticiler için yol gösterici olacaktır.

3-Anlam Sağlayın

İş yerinde anlam ve amaç, artık her zamankinden daha önemli. Çalışanların çoğu, işlerinde anlam ve amaç ararlar. Bu unsurlardan yoksun olan işyerlerinde çalışanların tatmin duygusu büyük bir darbe alır. Ayrıca bir şirket, kesinlikle işinin arkasında bir anlam olmadan bir olumlu bir kültür inşa edemez. 

Bir misyon beyanı ve temel değerler oluşturun ve bunları çalışanlara iletin. Çalışanlara, değerlerin şirketi ve müşterilerini nasıl olumlu etkilediğine dair özel örnekler verin.

Pozitif Şirket Kültürü 690X460

4-Hedefler Oluşturun

Açık hedefler olmadan hiçbir kuruluş kurumsal kültüre sahip olamaz. Şirket sahipleri ve yöneticiler çalışanlarla bir araya gelerek tüm şirketin üzerinde çalışabileceği ve katkı sağlayabileceği hedefler belirlemelidirler. Oluşturulan hedefler çalışanları kenetlerken, ulaşılan hedefler ise mutluluğu artmasında önemli rol oynayacaktır. .

5-Pozitifliği Teşvik Edin

Olumlu bir kültür inşa etmek için şirket sahiplerinin ve yöneticilerin işyerinde pozitifliği teşvik etmeleri, şirket kültürünün önemli bir adımı olabilir. Böyle kurulan bir ortamda pozitiflik, domino taşı etkisiyle hızlıca şirkete yayılabilir.

6-Sosyal Bağlantıları Teşvik Edin

İşyeri ilişkileri, olumlu bir şirket kültürü için önemli bir unsurdur. Çalışanlar, meslektaşlarını çok az tanıdığında ve nadiren etkileşim kurduğunda güçlü bir kültürün büyümesi için hiçbir olası yol yoktur. Liderler, çalışanlara işyerinde sosyal etkileşim fırsatları sağlamalıdır. 

Bu etkileşimi sağlamak için haftalık ya da aylık olarak düzenlenen ofis yemekleri gibi sosyal ortamlar oluşturmak, giderek büyüyen bir etkileşim zincirini tetiklemeye yardımcı olur.

7-Çalışanlarınızı Dinleyin

Çalışanları dinlemek, pozitif kültürü desteklemenin ve büyütmenin en iyi yollarından biridir. Ayrıca son derece kolaydır. Bu nedenle çalışanlarınızı dinlemekten, onlara tavsiyeler vermekten ve fikirlerini önemsemekten çekinmeyin. Çünkü seslerinin duyulduğunu farkeden çalışanlar daha mutlu olacak ve hem şirketle hem de işvereni ile daha sağlam bir bağ kuracaktır.

8-Kültür Şampiyonlarını Ödüllendirin

Kültür şampiyonları, bir şirketin değerlerini ve misyonlarını somutlaştıran çalışanlardır. Bu çalışanları ortaya çıkarın ve bu olumlu atmosferi yaymaya devam etmeleri için onları teşvik edin. Bu davranış, diğer çalışanları da benzer bir tavır takınmalarını sağlayabilir.

Son olarak bir liderin sahip olduğu en önemli rollerden biri olumlu bir kültür yaratmaktır. İş gücünüzün yeteneğini, çeşitliliğini ve mutluluğunu artıran pozitif bir kültür geliştirdiğinizden emin olun. Çünkü pozitif bir kültür oluşturmak, çalışanlarınızın yeteneklerini ve geleceklerini şirketinize yatırmasını sağlamanın en iyi ve basit yollarından biridir.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.