HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

NFC Nedir ve Nasıl Kullanılır?

NFC teknolojisi aslında yaklaşık 10 yıldır kullanılan bir teknoloji. Ancak pandemini getirdiği temassızlık önceliğinden ötürü günümüzde bilinirliği son derece yaygın bir hale geldi. Near Field Communication kelimesini kısaltılmışı olan NFC, aslında günümüzde üretilen çoğu akıllı telefonda standart olarak bulunmaya başlandı. Akıllı telefonların dışında tabletlerde, hoparlörlerde ve hatta Nintendo Switch gibi oyun konsollarında bile NFC özelliği ile karşılaşabilirsiniz.

Teknoloji ve Trendler
  • Yayınlanma Tarihi: 13 Haziran 2022
  • Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Nfc 690X460

Şimdi dilerseniz prensipte Wi-Fi veya bluetooth teknolojisi gibi çalışan ancak menzili çok daha kısa olan bu teknolojinin dünü, bugünü ve yarınına bir göz atalım.

NFC Nedir?

NFC, yani Türkçe adıyla yakın alan iletişimi, akıllı cihazların birbiriyle hızlı bir şekilde veri alışverişi yapılmasına olanak sağlayan kablosuz bir aktarım teknolojisidir. Güvenli ödemeden veri aktarımına, ulaşımdan bilet geçiş sistemlerine kadar birçok alanda kullanılan NFC, özellikle pandeminin hayatımıza girmesi ile çok daha fazla duyduğumuz

Kolaylıkları

  • Kredi kartlarında

NFC özelliği olan bir cihazınıza tüm kredi kartlarınızı tanımlayabilirsiniz. Bu cüzdanınızda oldukça büyük bir rahatlama sağlayacaktır.

  • İş yerinde

İşinize giderken geçmeniz gereken bazı turnikeler veya kapılar varsa, NFC uyumlu bir cep telefonu ile turnike ve kapılardan rahatlıkla geçebilirsiniz.

  • Toplu taşımada

Toplu taşımalarda kullandığınız geçiş kartınızı NFC özelliği bulunan cep telefonunuza tanımladığınız takdirde sadece cep telefonunuzu kullanarak yolculuklarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Biletlerde

Bir konser veya spor müsabakası biletlerinizi de NFC uyumlu telefonunuza tanımlayabilirsiniz. Cep telefonunuzu evde unutmadığınız takdirde biletinizi de unutmazsınız.

  • Otomatlarda

Neredeyse tüm otomatlarda kredi kartıyla ödeme seçeneği mevcut. NFC özelliği ile otomatlardan istediğiniz ürünü seçip, cep telefonunuzu ödeme alanına yaklaştırarak ödeme yapabilirsiniz.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC teknolojisini kuzenleri olan bluetooth ve Wi-Fi teknolojilerine benzetebiliriz. Tıpkı bu sinyaller gibi NFC teknolojisi de bluetooth ve Wi-Fi gibi radyo dalgaları üzerinden veri alışverişi yapma prensibi ile çalışır.

Güvenlik

NFC ile veri aktarım santimetrelerle ölçülecek kadar yakın bir alan içerisinden yapıldığından, herhangi bir güvenlik ihlalinin yaşanması için kötü niyetli kişilerin son derece yakınınızda olması gerekir.

Ancak bu teknolojinin %100 güvenli olmadığını da göz ardı etmemek gerek. Eğer NFC özelliğini çok fazla kullanan biri değilseniz, cihazınızın ayarlar kısmından bu özelliği kapatabilirsiniz.  

NFC’nin Geleceği

NFC teknolojisinin geleceği üzerinde son derece yoğun tartışmalar devam etmekte. Özellikle büyük teknoloji şirketleri bu teknolojiyi daha ileri boyutlara getirerek rakiplerinden bir adım öne çıkmak istedikleri su götürmez bir gerçek. Akıllı cihazların artık giyilebilir formlarda da olmaları bu olasılıkları oldukça yukarı çıkartıyor.

İleriki yıllarda yüzük, saat ve bileklik gibi NFC teknolojisini barındıracak cihazların yanı sıra, NFC özellikli implantlarla hiçbir cihaz taşımadan bu özelliği kullanabilir hale gelebiliriz. Deri altına yerleştirilecek minik bir çip vasıtasıyla günümüzde kullanılan NFC özelliklerinin yanı sıra sağlık alannda da bu teknolojiden fayda sağlayabiliriz.

Dijital dönüşün çağının doruklarında olduğumuzu bu yıllarda NFC gibi birçok dijital odaklı konuyu Speaker Agency bünyesinde bulunan teknoloji ve trend konuşmacılarından dinleyebilirsiniz. M. Serdar KuzuloğluErdem AksakalAli Erhan TamerBarış Özcanİhsan ElginDoç. Dr. Dicle YurdakulAhmet CanMustafa İçil ve Yüce Zerey gibi teknoloji konusunda kanaat önderlerinden oluşan konuşmacıların günümüz teknolojilerinin kullanım alanları ile ilgili yapacağı konuşmalarla kurumunuza bambaşka bir bakış açısı getirebilirsiniz.

Teknoloji ve trendler alanında tüm beklentilerinize uygun içeriği bulmak ve uzman konuşmacılarımızın içerik detaylarıyla ilgili detaylı bilgi edinmek için web sitemizdeki Teknoloji & Trendler Konuşmacıları sayfamızı inceleyebilir, uzmanlığından faydalanmak istediğiniz konuşmacıyı kurumunuza davet etmek için Speaker Agency ile iletişime geçebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.