INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Pandemi Sonrası Gezi Alışkanlıklarında Değişim

Ülkemiz ve tüm dünya 2020 yılının başında daha önce eşi benzeri görülmemiş bir salgınla karşılaştı: Covid-19. Elbette hem bireysel hem de küresel çapta böyle bir duruma hazırlıksız yakalandık. Çünkü yakın tarihlerde yaşanan diğer salgınlar; SARS, Domuz Gribi, Ebola ve MERS çok hızlı bir şekilde kontrol altına alınmış ve hayat çok kısa bir süre içerisinde eski seyrine dönmüştü. Ancak Covid-19 bizi hayatımızda köklü değişikler yapmaya mecbur bıraktı.

Gezi
  • Yayınlanma Tarihi: 02 Haziran 2022
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Pandemi Blog 690 × 460 Piksel

Covid-19 ile hayatımıza giren el losyonları, dezenfektanlar ve sosyal mesafe kuralları dışında en çok haşır neşir olduğumuz şey maskeler oldu. 14. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan Kara Veba döneminde hekimlerin kullandığı, tüm yüzü kaplayan, garip ve bir o kadar da korkutucu, insanı ayaklı bir karga gibi gösteren gagalı maskelere hepimiz aşınayızdır. O maskeler içerisinde insanların nasıl nefes aldığını hayal bile edemezken, işte, alışverişte, otobüste ve en önemlisi günlük hayatımızı geride bırakıp kafamızı dağıtmak için yaptığımız gezi ve tatillerde bile maskelerimizle ayrılmaz birer ikili olduk. Maske kullanmak elbette gezi ve tatillerimizdeki değişiminin en ufak detayı olabilir. Gelin bu değişimi yazımızın geri kalanında daha derinlemesine ele alalım.

Pandemi Gölgesinde Gezi

Pandeminin ilk döneminde yaşanan tam kapanma doğal olarak insanlarda korku ve endişe de yarattı. Haftalarca evden çıkmamış olmamıza rağmen, kapanma önlemleri yavaş yavaş hafifletildiğinde son derece korumacı ve tedbirli davrandık. Bu durum ister istemez gezi ve tatil planlarımıza da yansıdı.

2021 yılında Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Dr. Özgür Bayram Soylu’nun koordinatörlüğünde araştırma şirketi Areda Survey'in tarafından yapılan ‘Tatil Alışkanlıkları’ isimli araştırmada araştırmaya katılan kişilerin yüzde 53,2’si bu yıl tatil yapmayı düşünmediğini, yüzde 21,6’sı da pandeminin gidişatına göre karar vereceklerini belirtti.

Böyle bir ortamda günü birlik geziler, uçak yerine şahsi araçlarla gidilebilecek destinasyonlar, fazla kalabalık olmayan kırsal kesimlere yapılan geziler ve hatta sanal seyahatler insanlar tarafından çokça tercih edilmeye başlandı. Bu sebeple yurtiçi seyahatlerinde artış yaşanırken, yurtdışı seyahatlerinde de çok büyük bir düşüş gözlemlendi.

Dijital Entegrasyon

Tüketici davranışlarındaki bu değişim elbette gezi sektörünü de bazı atılımlar yapmaya itti. Hemen hemen her sektörde yaşanan dijital entegrasyon gezi sektörünü de bu konuda hızlandırmış oldu. Birçoğumuz gezi planlarımızı yaparken otellerin, restoranların ve diğer sosyal alanların hijyenine son derece önem vermeye başladık. Ayrıca internet üzerinden yapılan rezervasyonlarda da çok büyük bir artış gözlemlendi. Sektör de buna karşılık dijital mecralarda bu konuya ne kadar önem verdiklerini duyurmanın yanında, çevrimiçi acentelerdeki profillerini geliştirdi, birçoğu da kendi çevrimiçi rezervasyon sistemini internet sitelerinde hayata geçirdi.

Covid-19 Sonrası Yurtdışı Seyahatleri ve Yeni Normal

Son günlerde dünyada ve ülkemizde pandemi tedbirlerinin hafifletilmesi ve aşılama oranlarındaki artış sayesinde yurtdışı seyahatlerinde de bir hareketlenme gözlenmekte. Ancak uzmanlar normalleşme için hala erken olduğunu belirtmekte. Bu nedenle özellikle yurtdışı seyahatlerinde son derece tedbirli olmak yeni normalimiz olacak gibi duruyor.

Öte yandan Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) gibi uluslararası örgütler, hayata geçirmeye çalıştıkları bazı güvenlik protokolleri ile yolculara daha güvenli ve hijyenik bir yolculuk sağlamaya çalışsa da WTTC yönetimi, %100 güvenlik garantisi veremeyeceğinin de altını çizmekte.

Türkiye’nin En Ünlü Gezi Konuşmacıları

Gezi konusunda en güncel ve detaylı bilgileri konunun uzmanlarından ve birinci ağızdan dinlemek son derece önemli.

Türkiye’de tanınmış yapımcı, yönetmen, fotoğrafçı, gezgin, belgeselci, araştırmacı, gazeteci ve yazarlarından oluşan konuşmacılarımızı Gezi Konuşmacıları sayfamızdan görüntüleyebilir, Ayhan Sicimoğlu, Saffet Emre Tonguç, Sinan Hamamsarılar, Nilay Örnek, Serda Büyükkoyuncu, Sunay Akın, Coşkun Aral ve daha birçok ismi kurumunuza davet ederek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.