HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Metaverse ve Giyilebilir Teknolojinin Geleceği

Fütürizm akımının temsilcisi Ray Kurzweil’in ifadesiyle “Singularity”, yani teknolojinin insandan daha akıllı olması ve öğrenmede insanın zekasının önüne geçmesi sonucunda yeni teknolojileri ve makineleri yaratma kapasitesine ulaşacağı büyük an giderek yaklaşıyor.

Metarverse ve Web 3.0 Teknoloji ve Trendler
  • Yayınlanma Tarihi: 06 Aralık 2021
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (13)

Fütürizm akımının temsilcisi Ray Kurzweil’in ifadesiyle “Singularity”, yani teknolojinin insandan daha akıllı olması ve öğrenmede insanın zekasının önüne geçmesi sonucunda yeni teknolojileri ve makineleri yaratma kapasitesine ulaşacağı büyük an giderek yaklaşıyor.

Gelecek senaryoları üreten Kurzweil, “Singularity” evresinde insanlar yerine makinelerin karar verici duruma geleceğini belirtiyor. Giyilebilir teknolojiler ise bu dönüşüm aşamasında önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Şu an analiz ve karar alma süreçlerinde insana yardımcı konumda olsalar da, yakın bir gelecekte otonom araçlar karar veren ve uygulayan da olabilecek.

Gelecekçilik ve Giyilebilir Teknolojilerin Geleceği

Gelecekçilik olarak bilinen “Fütürizm nedir?” sorusunun detaylı cevabı, 20. yüzyılın başlarında aranabilir. Bu akım geçmişteki gelenekleri ve estetik değerleri tümüyle reddedip, dünyanın geleceğini modernlikte bulur. Makineleşme, mobilite, sürat, şehirleşmiş medeniyet kavramlarını önemser.

1909’da Fransız gazetesi La Figaro’da yayımlanan, İtalyan şair Tommaso Marinetti’nin Fütürist Manifestosu, bugün pek çok sektöre gelecek senaryoları hakkında bilgi veriyor. Teknolojik araçların ve endüstriyel gelişmelerin insanın doğaya karşı zaferi olduğunu savunan fütürizm, hızı ve dinamizmi ön plana çıkarıyor.

Günümüzde gelişen teknoloji, elektronik cihazların boyutlarını küçülterek çevreyle etkileşimlerini farklı boyutlara taşıyor. Fütürist bakış açısı doğrultusunda makineler gelişiyor, teknolojik cihazlar artık giyilebilir hale geliyor. Gelecekte giyilebilir cihazların bilişsel yeteneklerimizi arttırması, vücudumuzun bir parçası haline gelmesi bekleniyor. Hepsi “akıllı” olan saatler, gözlükler ve kontakt lensler giyilebilir teknolojinin ilk adımları olarak görülüyor.

“Evren ötesi” anlamına gelen Metaverse kavramına da burada değinmek gerek. Tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşan kolektif bir sanal paylaşım alanını ifade etmek için Metaverse kelimesi kullanılıyor.

İçinde tüm dijital dünyaların mevcut olduğu kurgusal bir evreni tanımlayan Metaverse alanına, sanal gerçeklik ya da artırılmış gerçeklik vasıtasıyla ulaşılabilecek. Giyilebilir teknolojiler ise bu süreçte önemli bir rol oynayacak. Bu bağlamda düşünüldüğünde giyilebilir teknolojilerin gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine farklı bakış açıları keşfetmek mümkün.

Günümüzde Giyilebilir Teknolojiler ve Gelişim Potansiyelleri

Nesnelerin İnterneti (IoT) tarafından tetiklenen giyilebilir teknolojiler ile, giyilebilir cihazlar internet aracılığıyla diğer teknolojik cihazlarla iletişime geçiyor. Fütüristler, 2030’lu yıllarda insanların sağlık durumlarını anlık olarak takip edebileceklerini ve yaşam tarzları ile beslenmelerini buna göre ayarlayacaklarını savunur. Her türlü sağlık ve egzersiz bilgilerini kayıt altına alabilen giyilebilir sağlık teknolojileri ve spor ekipmanları, bu görüşü destekler özellikteler.

Kısa vadede giyilebilir cihazların bir trend haline geleceği öngörülebilir. Günümüzde en çok tercih edilen giyilebilir kıyafetler ile gelecekteki gelişmeleri şöyle özetlenebilir:

• Akıllı Saatler
Günümüzde akıllı saatlerin geldiği nokta; internete bağlanabilme, bildirimleri yönetebilme, telefon görüşmesi sağlayabilme gibi görevlerdir. Akıllı saatler sağlık alanında da birçok fonksiyonu yerine getirir. Nabız ölçebilme, oksijen değerlerini tespit edebilme, adımsayar, stres ölçümü, uyku takibi benzeri işlevler bunlar arasında yer alır.

Gelecekte renkli ekranlar yerine, görüntüleri kullanıcının koluna yansıtan ince bileklik şeklinde ve dokunmaya gerek kalmadan, el hareketleriyle yönetilen saatlerin üretimi tasarlanıyor. Pil teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak akıllı saatlerin işlevlerinin de çeşitlenmesi bekleniyor.

• Akıllı Gözlükler
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarında kullanılan sanal gözlüklerin, yakın zamanda günlük hayatın bir parçası olması planlanıyor. Karma gerçekliğin basit bir sürümünü destekleyen günümüzdeki akıllı gözlüklerin, gelecekte en çok tıp alanında kullanılacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra gözlükler sayesinde Metaverse ortamında yeni bir gerçeklik yaşanabileceği düşünülüyor.

• Akıllı Kontakt Lens
Sadece kontakt lens takanın görebileceği sanal nesneleri artık hayal edebiliriz. Teknoloji firmaları, nano boyuttaki ekranlar sayesinde gözümüzün önündeki ekranların yeterli olacağını müjdeliyor. Gördüğümüz her şeyi kaydetme özelliğine sahip olacak akıllı kontakt lenslerin, yeni bir geleceğe adım atmamızı sağlayacağı tahmin ediliyor.

Giyilebilir teknolojiler gelişip yetenekleri artsa da, güvenlik sorunları pek çok kişiyi rahatsız ediyor. Kişisel verilerin korunması konusu gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Yaşanan onca tartışmaya karşın giyilebilir teknolojiler hayatımıza hızla giriyor ve pek çok yararlı fonksiyonu ile tercih ediliyor.

Siz de gelecek senaryoları ve giyilebilir teknoloji gelişimini daha iyi anlamak için konuşmacılarımız M. Serdar Kuzuloğlu, Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Yiğit Kulubaş, Barış Özcan ve Halit Aksu’yu takip edebilir; Speaker Agency’nin alanında uzman konuşmacıları sayesinde geleceğin nasıl şekilleneceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.