INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Vizyoner Girişimciler: İlham Veren Başarı Hikayeleri

Yaptıkları işlerle sektöre yön verirken başkalarına da ilham olan vizyoner girişimciler ve hikayelerini içeriğimizde bulabilirsiniz.

Girişimcilik
  • Yayınlanma Tarihi: 31 Temmuz 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (2)

Başarıya giden yol her zaman kolay olmayabilir. Kariyer hayallerinizin peşinden giderken düşündüğünüzden daha fazla yorulabilirsiniz. Özellikle bir yeni bir iş kurmak gibi planlarınız varsa yorucu ve uykusuz günler geçirebilir, umutsuzluğa kapılarak vazgeçmeyi dahi düşünebilirsiniz. Böyle zamanlarda başarılı girişimcilerin hikayelerini ve ilham veren motivasyon sözlerini okumak size hem cesaret hem de yola devam etmek için güç verebilir. 

Sıfırdan bir iş kurmak zor olduğu kadar korkutucu da olabilir. Bu nedenle işe başlarken ters gidebilecek şeyleri düşünmek yerine atacağınız doğru adımları ve nasıl daha iyi bir girişimci olacağınızı düşünmelisiniz. Herhangi bir girişimcilik hikayesini okuduğunuzda bu başarılı insanların birçok mücadeleden geçtiğini görebilirsiniz. Başarısızlıklar ve tatsızlıklar yaşasa da vazgeçmeden hedeflerinin peşinden koşanlar tarihe adını yazdırır. Çünkü başarının anahtarı azimdir.

Eğer siz de kariyerinize yeni başlıyor ya da kendinize yeni bir rota çiziyorsanız bunalmış hissedebilir veya bırakmak isteyebilirsiniz. Bunların üstesinden gelmek ve yola daha güçlü bir şekilde devam etmek için “Girişimcilere Tavsiyeler” yazımızı okuyabilirsiniz. Bununla birlikte moralinizi yüksek tutmak amacıyla başarılı ve vizyoner girişimcilerin ilham veren hikayelerine de göz atabilirsiniz:

 

Steve Jobs 

Steve Jobs, şu anda dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinden biri olan Apple firmasının kurucu ortağı ve CEO’suydu. Jobs için başarının anahtarı ise teknoloji endüstrisinde devrim yaratan yenilikçi ürünler yaratmaya odaklanmaktı. Tasarıma ve kullanıcı deneyimine verdiği önem, teknoloji endüstrisi için yüksek bir çıta oluşturmasını sağladı. Özellikle tasarımlarının sadeliği ve zarafeti sayesinde Apple’ın geniş bir kitleye hitap eden estetik ve fonksiyonel cihazlar üretmesine olanak tanıdı.

Hayatını kaybetmesinin üstünden yıllar geçse dahi vizyonu ile hâlâ ilham kaynağı olan Steve Jobs’ın hikayesi, bir dayanıklılık ve kararlılık hikayesidir. 1980’lerde Apple’dan kovulan Jobs, kariyerinde pek çok zorlukla karşılaşsa da dünyayı değiştirecek ürünler tasarlamaktan asla vazgeçmedi. Bu tutkusu ve kararlığı da birçok girişimciye hayallerinin peşinden gitmek ve zorluklar karşısında pes etmemek için ilham oldu.

Sophia Amoruso

Sophia Amoruso, çocukluğunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı aldı. Bu hastalığı okul hayatında onu oldukça kötü etkiledi ve okuldan atılmasına neden oldu. Okuldan atıldıktan sonra birçok farklı işte çalışan Amoruso, fast food zincirlerinde garsonluk dahi yaptı. Daha sonra anne ve babasının boşanması nedeniyle Sacramento’ya taşındı. Hiç parası olmayan Amoruso, burada hayatını otostop çekerek, hırsızlık yaparak ve çöp bidonlarından eşyalar alarak geçirdi.

Yıl 2006 olduğunda ise Amoruso artık bu hayattan sıkıldı. Yoluna devam etmek ve başarılı bir yaşam sürmek istediği için eBay üzerinden Nasty Gal Vintage adıyla vintage kıyafetler satmaya başladı. Başlangıçta oldukça az satış yapsa da asla pes etmedi. Yıl 2008 olduğunda geliri 223.000 dolara ve 2011 olduğunda 23 milyon dolara ulaştı. Hakkında birçok haber yapıldı ve hatta New York Times onu “teknolojinin külkedisi” olarak adlandırdı.

İşini ilerletirken Amoruso hayatı ve deneyimleri hakkında Girlboss adında bir kitap yazdı. Yazdığı kitap 2017 yılında Netflix’te dizi olarak yayınlandı. Daha sonra Nasty Gal’in CEO’luğunu bıraktı ancak büyük perakende markalarıyla iş birliği yapmaya devam etti. 2017 yılında ise Girlboss Media’yı kurarak kadın eğlence ve yaşam tarzı dergisi çıkarmaya başladı ve ilham veren kadınlar arasında yerini aldı.

 

Sophia Amoruso’nun başarılı girişimcilik hikayesi, hayatın her zaman planlandığı gibi gitmediğini ancak bunu değiştirebileceğinizi gösterir. Hayata kötü başlamış ve kaybolmuş hissetseniz de hayatınızı değiştirebileceğinize olan inancınız varsa her şeyin altından kalkabilirsiniz. Amoruso da hayatını değiştirecek gücün kendinde olduğunu anlayarak kötü geçirdiği birkaç yılın hayatının tamamını etkilemesine izin vermedi.

Jack Ma

Başarısız bir ilk ve ortaokul süreci geçiren Jack Ma, liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarında da üç kere başarısız oldu. Tam on kere Harvard Üniversitesi’ne mektup yazan Jack Ma her seferinde ret aldı. Nihayet üniversiteye başladığında ise çalışmak istedi ancak başvuru yaptığı hiçbir yer onu işe almadı. Hatta Çin Halk Cumhuriyeti’nde KFC açıldığında Jack Ma dahil 24 kişi iş başvurusu yaptı ve sadece o kabul edilmedi.

Bu kötü geçen yıllardan sonra 1995 yılında ABD’ye ziyarete giden Ma, sonunda hayatını değiştirdi. Burada bilgisayar ve internetle tanıştı. İnternette Çin hakkında hiçbir bilgi bulamayan Ma, Çin halkının internete girme vaktinin geldiğini anladı. Arkadaşlarından kendisine yatırım yapmasını istedi ve 1999 yılında Çin’e dönerek Alibaba’yı kurdu.

Daha önce hiç kod yazmamış ya da birine bir şey satmamış olan Jack Ma geleceğin girişimcilik alanlarını görerek 31 yaşında ilk başarılı şirketini kurmuş oldu. Şirket hızla büyüyerek bir süre sonra dünyaya açıldı. Aldığı retler ve yaşadığı başarısızlıkların onu yolundan çevirmesine izin vermeyen Jack Ma, dünyanın en zengin insanlarından biri oldu. 

Howard Schultz

Starbucks’ın sahibi olan Howard Schultz, başarılı bir girişimci olsa da hayat onun için her zaman iyi değildi. Fakir bir ailede büyüyen Schultz, ailesinde üniversiteye giden ilk kişiydi. Üniversite parasını ödeyebilmek için kredi aldı ve yarı zamanlı işlerde çalıştı. Schultz, Starbucks ile ilk olarak bu dönemde tanıştı. Bir kahve şirketinde çalışırken Starbucks’a kahve öğütücüleri ve kahve makineleri sattı.

Bu satıştan sonra markanın Seattle’da yeni açılan şubesini ziyaret eden Schultz kısa süre sonra şirketin pazarlama direktörü oldu. Birkaç yıl Starbucks’ta çalıştıktan sonra ise bu işten ayrılarak kendi kahvecisini açtı. İki yıl sonra Starbucks yönetimi perakende birimini Schultz’a satmaya karar verdi. Böylece bugün bildiğimiz Starbucks doğdu.

Jan Koum

Ukrayna’da küçük bir köyde doğan Jan Koum’un ailesin zengin değildi. Hatta oldukça fakir olan aile, para kazanmak için Koum gençken Kaliforniya’ya taşındı. Koum burada ne zaman vakit bulsa bilgisayarlar hakkında okuma yaptı. Bu ilgisi sayesinde 18 yaşına geldiğinde bilgisayarlar hakkında birçok şey biliyordu. 1997’de Yahoo! ekibine mühendis olarak girdi. 2009 yılında uygulamaların hızla gelişmeye başladığını fark edene kadar burada çalışmaya devam etti. Cesaretini toplayan Koum, tüm bilgi, beceri ve deneyimini Whatsapp’i kurmak için kullandı.

Yalnızca birkaç yıl içinde Whatsapp en popüler iletişim platformlarından biri oldu. Bu başarılı uygulama daha sonra Facebook tarafından tam 19 milyar dolara satın alındı. Whatsapp’in efsanevi kurucusu Jan Koum, içinde bulunduğu koşullardan en iyi biçimde yararlanabildiğinden dolayı başarılı bir girişimci oldu. Ailesinin güvenebileceği bir parası yoktu ve okuyup çalışarak kendini yetiştirdi. Tutkusunun peşinden giden Koum, sıkı çalışmasının bir meyvesi olarak hobisinden milyarlar kazandı.

Eric Yuan

90’lı yıllarında ortalarında internet dünyaya hızla yayılırken Eric Yuan Çin’den ABD’ye gitmek istiyordu. Ancak her vize başvurusunda reddedildi. İki yıl içinde dokuzuncu defa vize başvurusu yaptığında sonunda başvurusu onaylandı. Yuan ilk olarak Silikon Vadisi’nde çalışmaya başladı. İletişim için mesafenin bir sorun olmaması gerektiğine inanıyordu ve birbirini görmek isteyen insanların saatlerce yolculuk yapmasının gereksiz olduğunu düşünüyordu.

Bunun için sanal iletişime odaklanan Yuan, 2012’de Zoom’u dünyaya tanıtır. Günümüzde pek çok şirket Zoom kullanır. Toplantılar, konferanslar, özel dersler ve sohbet için tercih edilen bu platform, insanların birbirini eş zamanlı olarak görmesini sağladığından iletişimin daha gerçekçi hâle gelmesini sağlar. Bununla birlikte dünya üzerinde milyonlarca kişinin evden çalışmasına ve denizaşırı iş yerleriyle dahi kolayca iletişim kurmasına olanak tanır.

Tory Burch

Tory Burch, 2004 yılında kendi adını taşıyan moda markasını kuran bir tasarımcı ve iş kadınıdır. Markasını oluştururken eski eşi olan Chris Burch tarafından Chris Burch’ün C. Wonder isimli markasını kopyaladığı iddiasıyla dava edilir. Bununla birlikte birçok zorlukla karşılaşsa da Tory Burch pes etmez ve çalışmaya devam eder. Kendi kişisel tarzı etrafında oluşturduğu markasının ürünlerini belirli bir kitleye başarıyla pazarlar.

Hedef kitlesine odaklanan güçlü bir marka kimliği yaratmaya verdiği önem sayesinde Burch başarılı ve oldukça kârlı bir iş kurmuş olur. Kendine özgü şık estetiğiyle tanınır hâle gelen marka, 50’den fazla ülkede mağazası olan bir moda devi haline gelir. Burch daha sonra 2009 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ve kadın girişimcileri destekleyerek güçlenmelerini hedefleyen The Tory Burch Foundation’ı kurar.

Girişimcilerin Hikayeleri Yeni Girişimciler için Neden Önemli?

690X460 6 (3)

Vizyoner ve başarılı bu girişimcilerin ilham veren hikayeleri bize çok önemli bir noktayı işaret eder. Hiçbir zaman geçmişinizin geleceğinizi tanımlamasına gerek yoktur. Zengin bir ailede doğmamak, ayrılmış ebeveynlerle büyümek, yanlış seçimler yapmak ya da okul hayatında başarısız olmak sizi ne kadar kötü etkileyebilse de bunların hayatınızın geri kalanını etkileyip etkilememesi yalnızca sizin elinizdedir. Hikayeleri verilen girişimciler bunu anladı ve pes etmedi.

Öğrenmenin ve ilerlemenin tek yolunun harekete geçmek olduğunu gören bu girişimciler, dezavantajlarının önlerine geçmesine izin vermedi. Siz de çıktığınız yolda geçmişinizin ya da karşılaştığınız aksiliklerin sizi engellemesine izin vermeyin. Bunları işiniz için bir motivasyon kaynağı olarak görün ve yola devam edin. 

Speaker Agency ile Yola Nasıl Devam Edebileceğinizi Öğrenin

690X460 5 (6)

Yeni adım attığınız sektörde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini uzmanlardan öğrenmek isterseniz Speaker Agency girişimcilik konuşmacılarını dinleyebilirsiniz. Başak İlhan, Ahmet Onur, Melek Pulatkonak ve Burak Ünaldı gibi alanının önde gelen isimlerinden olan birçok konuşmacıyı dinleme imkânı edinebilir, başarılı bir girişimci olmanın inceliklerini öğrenerek gerekli motivasyonu sağlayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.