HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

PROF. DR. ZAFER YENAL

Prof. Dr. Zafer Yenal Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi

icon

Konuşmacı Çözümleri

Keynote & Konuşma

PROF. DR. ZAFER YENAL 2024 Konuşma Başlıkları PROF. DR. ZAFER YENAL 2024 Konuşma Başlıkları

  • Toplumsal Sürdürülebilirlik için Ne Yapmalı? Mutluluğu Nerede Aramalı?
  • Sürdürülebilirlik: Nasıl bir Gelecek? Nasıl bir Dünya?
  • İnsanların Doğayla Sınavı: Bu Dünyanın Efendisi Biz miyiz?
  • Metaverse ve Influencer’lar: Ütopyalar ve Distopyalar Arasında Markalar
  • 21. Yüzyılın Ekonomi Politiği: Küreselleşmeden Bölgeselleşmeye Çatallanan Yollar
  • Covid-19 Sonrası Dünya: Güven ve İtibar Arayışlarının Geleceği
  • 21. Yüzyılda Köye Taşınan Şehirliler ve Şehre Taşınan Tarım
  • Yemek, Tarih ve Kültür: Baharattan Şekere, Domatesten Hindiye Yemeklerle Devri Alem
  • Yemek Zevkleriniz Nereli? Şehirler ve Yemek Kültürleri
  • Kahve ve Sanayileşme: Marx Devrimi Kahvesiz Düşünebilir miydi?
  • McDonald’s’tan Starbucks’a: Hızlı Yemek Yavaşlarken Kapitalizmin Altın Çağı Nasıl Kapandı?
  • Modern Gastronominin Doğuşu ve Bugün Yemekle İlişkimiz

Prof. Dr. Zafer Yenal Kimdir?

Prof. Dr. Zafer Yenal, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir. Başlıca çalışmaları arasında tarihsel sosyoloji, ekonomi-politik, tüketim çalışmaları, yemek kültürü, tarım, kır sosyolojisi ve beşeri coğrafya yer almaktadır.

Zafer Yenal, Ankara Fen Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1985-1989 yılları arasında ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Kısa bir süre TUİK’te araştırmacı olarak bulundu ve daha sonra ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1992’de başladığı Sosyoloji alanındaki doktora çalışmalarını Binghamton Üniversitesi’nde tamamladı.

Yenal 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne katıldı. Koç Üniversitesi Sosyoloji, Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar ve Bilgi Üniversitesi Pazar Araştırması programlarında dersler verdi. 2014-2016 yıllarında University of California için İstanbul, Floransa ve Barcelona kampüslerinde “Mediterranean Food and Culture” programının müfredat geliştirme ve uygulama çalışmalarını yürüttü ve aynı programda İstanbul ve Floransa kampüslerinde dersler verdi.

Zafer Yenal’ın kırsal değişim ve küresel sosyal hareketlerle ilgili yaptığı araştırmalar TÜBİTAK, Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu ve UNRISD (The United Nations Research Institute for Social Development) gibi kurumlar tarafından desteklendi. Yenal ayrıca 2006-2007’de Berlin’de Wissenschaftskolleg zu Berlin, Institute for Advanced Study’de konuk araştırmacı olarak bulundu.

Yenal 2016’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) çatısı altında Yeni Bir Lider, Kurumsal İlişkiler, İkinci Bahar, Türkiye’nin 150 Yılı gibi eğitim programlarının yanı sıra çeşitli kurumlar için düzenlenen eğitimlerde toplumsal dönüşümler, değişen tüketim ilişkileri, yemek kültürleri, gastronomi tarihi ve kırsal kalkınma konularında konuşmalar yaptı.

Gastronomi alanında kıymetli markalarının oluşum süreçlerinde konsept ve müfredat geliştirme yönünde katkıda bulundu. Zafer Yenal ayrıca yiyecek & içecek sektöründen çeşitli kurumlara  araştırma, strateji ve konsept geliştirme konularında danışmanlık yaptı.

Zafer Yenal çeşitli radyo ve televizyon programlarının yapımına katkıda bulundu. Zafer Yenal’ın hazırlayıp sunduğu programlar arasında Açık Radyo’da Domatesin Çekirdeği, İncir Çekirdeği ve Ortaya Karışık (2001-2005) isimli, gündelik hayat, kültür, müzik ve yemek konulu programlar (Yücel Yemez, Burcu Kuğu ve Zeynep Güzel’le) ve 2021’de Açık Radyo’da Tekfen’in desteğiyle Sub Rosa: Klasik Müzik Dünyasında Sürdürülebilirliğe Dair (Yaren Eren Budak’la birlikte) bulunmaktadır. 2004 yılında TRT 2’de Yemek Yemek TV programını hazırladı ve sundu; ayrıca Mehmet Gürs’ün Ruhun Doysun programına yorumcu olarak düzenli katkıda bulundu.

Zafer Yenal’ın ayrıca Hikayemi Dinler Misin? (Tarih Vakfı, 2004) ve Aradığınız Kişiye Ulaşamıyor (Osmanlı Bankası, 2006) başlıklı iki sergi çalışması (M. Ahıska’yla birlikte) bulunmaktadır. Manchester merkezli Quarantine Theater Company’nin göç, kültürel kimlikler ve insan-tarih temalı “Summer. Autumn. Winter. Spring. Staging life and death” (2016) ve “Coming and Going” (2008) isimli iki performansına katkıda bulunmuştur.

Yenal’ın Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük (Çağlar Keyder’le birlikte, İletişim Yayınları, 2013) ve Aradığınız Kişiye Şu An Ulaşılamıyor: Türkiye’de Hayat Tarzı Temsilleri, 1980-2005 (Meltem Ahıska ile birlikte, Osmanlı Bankası Yayınları, 2006) başlıklı kitapları bulunmaktadır. Son makaleleri arasında 2016’da Gastronomica dergisinde “Culinary Work at the Crossroads in Istanbul” (M. Kubiena’yla birlikte), 2019’da Harvard Business Review Türkiye’de “Influencerlardan Öğrendiklerimiz: Parçalanmış Gerçeklik ve Güven Dünyasında Markalama” (A. Toker’le birlikte) ve 2020’de Journal of Peasant Studies’de “Politics of seed: The awakening of a landrace wheat and its prospects” (D. Nizam’la birlikte) bulunmaktadır. Ocak 2021’den itibaren Zappa Zamanlar başlığı altında Aposto! iletişim platformunda popüler sosyoloji yazıları yayınlamaktadır.

Prof. Dr. Zafer Yenal, 2010 yılından bu yana aralarında Bölüm Başkanlığı, Üniversite Senatosu üyeliği ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu üyeliği gibi çeşitli idari görevlerde de bulundu. Ayrıca 2016- 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’nde Rektör Danışmanlığı yaptı.

Yenal, son bir yıldır Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de yerleşim örüntülerinin tarihsel ve coğrafi gelişimi üzerine çalışıyor. Dünyanın en harika öğrencilerine sahip üniversitelerin birinde ders verdiği için kendini çok şanslı hissediyor; kızına, eşine, arkadaşlarına yemek yapmayı ve birlikte müzik dinleyip sohbet etmeyi çok seviyor.

PROF. DR. ZAFER YENAL kurumunuza ilham vermek için hazır!
Farklı çözümleri ile davet etmek için:

Formu Doldurun

Bize +90 212 401 35 45 numaralı telefondan ulaşabilir veya info@speakeragency.com.tr mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

mikrofon arkaplan
Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.