HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Metaverse Nedir? İnternetin Yerini Alacak mı?

Tüm önde gelen teknoloji firmalarının birincil uğraşı haline gelen yapay zeka teknolojilerine insan nitelikleri kazandırma konusu, uzun bir süredir hem Hollywood’da hem de Silikon Vadisi’nde kendine yer buluyor. Peki ya insana, sanal evrende yapay zeka gibi gezinme ve işlev görme özellikleri yüklendiğini hiç hayal ettiniz mi?

Metarverse ve Web 3.0
  • Yayınlanma Tarihi: 27 Aralık 2021
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Metaverse Blog Content

Tüm önde gelen teknoloji firmalarının birincil uğraşı haline gelen yapay zeka teknolojilerine insan nitelikleri kazandırma konusu, uzun bir süredir hem Hollywood’da hem de Silikon Vadisi’nde kendine yer buluyor. Peki ya insana, sanal evrende yapay zeka gibi gezinme ve işlev görme özellikleri yüklendiğini hiç hayal ettiniz mi?

Mevcut durumda, özellikle 2010 yılından itibaren sosyal medya kullanımı ivmelendikçe, insanlar kendi suretleriyle fiziksel dünyada haberleşmek yerine birbirlerini profil fotoğrafları aracılığıyla tanır olmuştu. Son dönemlerde ise Metaverse kavramı öne çıkmaya başladı. Özellikle Mark Zuckerberg’in, firmalarını topladığı çatı isim olan “Facebook”u değiştirip, “Meta” yapması ile iyice gündeme oturan bu kavram, internetin geleceği olarak nitelendirilebilecek bir durumu mu temsil ediyor?

Metaverse Nedir?

Metaverse, kelime anlamıyla öte-evren, tıpkı içinde yaşadığımız dünya kadar kalıcı fakat insan yapımı olan, insanların avatarlar vasıtasıyla aktif etkinlik gösterebileceği, kolektif kullanıma açık sanal alanlar olarak ifade edilebilir.

Bu kavramı basitçe sanal gerçeklik deneyimi olarak tanımlamak yeterli olmayabilir. Facebook Metaverse sözcülerinin vizyonuna göre, bu ortak alanlar fiziki dünyaya o kadar paralel bir hale gelebilir ki, iş toplantılarından arkadaş buluşmalarına kadar insanlar günlük hayatlarında yer tutan her aktiviteyi bu ortak alanlarda yapabilirler. Bu durum, insanların bir yerden bir yere gitmek yerine cihazlar arası seyahat edebilmeleri, yani dijital dünya dahilinde gezinen siber bilinçlere dönüşmeleri anlamına geliyor.

Olabildiğince fiziksele yakın kılabilmek adına artırılmış gerçeklik cihazları üretilmeye, giyilebilir teknolojiler geliştirilmeye çoktan başladığını belirten Meta yetkililerine göre, 10-15 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu öngörülerin bir kısmı hayata geçebilir.

Metaverse Projeleri Nelerdir?

Metaverse projeleri, bu sanal dünyayı yaratmak veya geliştirmek için çalışan bir dizi şirket ve proje tarafından oluşturulmaktadır. Metaverse mimarlığı görevini üstlenmiş olan bu projeler, metaverse kavramının kullanıcılara artı değer katması için projelerini geliştirmeye devam ediyor. Karşımıza çıkan  bazı en iyi metaverse projeleri şunlardır:

Decentraland: Bu proje, kullanıcıların kendi dijital arazilerini satın alabileceği ve yaratabileceği bir sanal dünya yaratmayı amaçlamaktadır. Decentraland, Ethereum blockchain teknolojisi üzerine kurulmuştur ve kullanıcıların kendi NFT'lerini oluşturmalarına izin vermektedir.

The Sandbox: Bu proje, kullanıcıların metaverse oyunlarına dahil olmalarına ve etkinlikler oluşturmalarına izin veren bir oyun platformudur. Aynı zamanda bu platformda kullanıcılar, kendi NFT'lerini yaratabilir ve satışa sunabilirler.

Somnium Space: Bu proje, sanal dünya üzerinde 3D deneyimler yaratmayı amaçlar. Kullanıcılar, kendi arazilerini satın alabilir ve özelleştirebilirler.

Metaverse NFT Nedir?

Metaverse NFT'leri, bu sanal dünyada kullanılan benzersiz dijital varlıklardır. Bu NFT'ler, kullanıcılara sahip oldukları bir varlığı gösterir ve bunları diğer kullanıcılara satmalarına veya ticaret yapmalarına izin verir. Örneğin, Decentraland'da kullanıcılar, kendi dijital arazilerini NFT olarak oluşturabilir ve bunları başkalarına satabilirler.

Metaverse Arsa Nasıl Satın Alınır?

Metaverse evreninin en tartışmalı konularından bir tanesi Metaverse arsalarıdır. Metaverse arsaları, bu dijital evrende yer alan sanal arazilerdir ve son dönemde metaverse yatırımı yapmak isteyen birçok kişinin dikkatini çekmektedir. Bu arsalar, kullanıcıların sanal dünya üzerinde kendi dijital mülklerini oluşturmalarına izin verir. 

Metaverse arazi satın almak için, genellikle bir metaverse platformuna kaydolmanız ve bir dijital cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Decentraland gibi platformlar, kullanıcılara metaverse arazileri satın almak için kendi tokenlerini kullanmalarına izin verir. Diğer platformlar ise, kripto para birimleri veya kredi kartları kullanarak arazileri satın almanıza izin verir.

Artırılmış Gerçeklik

Herkesin bildiği ve belki daha önce denediği, bazı insanların metaverse gözlük olarak da tanıdığı 3D sanal gerçeklik gözlüğü, görsel ve işitsel duyuları manipüle ederek alternatif bir gerçeklik algısı yaratan cihazdır. Tek başına bu cihazın, siber bilinçlerin iletişim ağı olarak görülen bir öte-evrende yeterli olması beklenemeyeceği için, giyilebilir teknoloji ürünleri çeşitlendirilerek, çok daha üst düzey bir artırılmış gerçeklik ortamı yaratılması hedefleniyor.

Geliştirilme süreçleri devam eden cihazlardan bir diğeri olarak, gerçek dünyadaki dokunma-tutma hislerini birebir sağlayacağı öngörülen sanal gerçeklik eldivenleri öne çıkıyor. Zuckerberg’in Instagram hesabında paylaştığı bu eldivenler ile üçüncü duyunun da Metaverse boyutuna dahil edilerek daha gerçekçi bir deneyim sunulması bekleniyor.

Pandemi ile şekillenen yeni yaşam biçimlerinin bir gerekliliği olarak, internet günlük hayatlarda daha çok yer kaplamaya başladı. Fiziksel buluşmaların yerini görüntülü konuşma uygulamaları alır oldu. Bunun bir adım sonrası olan avatarların, giyilebilir cihazlar sayesinde, insan hareketlerinin neredeyse tamamını sanal gerçeklik ortamına yansıtan, el kol hareketleri, mimikler benzeri insani özellikleri siber ortamın bir karakteristiği haline getiren bir yapıda olması öngörülüyor. Bu durum, insanlara daha tanıdık bir yaşam alanı sunacağı için Metaverse düşüncesinin başarılı bir biçimde uygulanabileceği düşünülüyor.

İnternetin Geleceği

Metaverse internetin yerini alacak düşüncesinden ziyade bu kavramı, internet evriminin bir sonraki halkası olarak görmek mümkün. NFT, Bitcoin gibi kavramların popülerleşerek pek çok kişi için yatırım araçları haline gelmesiyle, fiziksel varlıklar ve para dahi artık sanal gerçeklik unsuru haline geliyor. Bu durum Metaverse düşüncesini daha da olası kılıyor.

Siz, gelecekte avatarınızla dijital boyutun sınırsız evreninde istediği an dünyanın diğer ucundaki bir arkadaşıyla buluşabilen siber varlıklar olmayı ister miydiniz? Metaverse ve daha fazlası ile ilgili detaylı bilgileri, Speaker Agency’nin Metaverse & Web 3.0 Konuşmacıları portföyünden Barış Özcan, Ali Erhan Tamer, M. Serdar Kuzuloğlu, Yüce Zerey ve Dr. Sertaç Doğanay’ın sunumlarından edinerek geleceğe hazırlıklı olabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.