EBRU BAYBARA DEMİR

EBRU BAYBARA DEMİRGastronomi Dünyasının Nobeli Basque Culinary World Prize Ödüllü, Dünyanın En iyi 10 Şefi Arasında, Sosyal Girişimci

Keynote & Konuşma

  • Gastronominin Dönüştürücü Gücü
  • Sürdürülebilirlik: Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi ile Yaşamı İyileştirmek
  • Sosyal Girişimcilik: Yerel Ürün, Yerel İnsan, Yerel Ekonomi ile Kalkınma
  • Takım Çalışması ve Liderlik
  • Kadın – Üretim- Verimlilik
  • Başarı Hikayesi
  • Sosyal Sorumluluk

Konuşmacı Profili

Gastronomi dünyasının Nobel’i sayılan Basque Culinary World Prize'da iki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına giren ilk ve tek Türk şef olan Ebru Baybara Demir, Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü’nde lisans eğitiminin ardından 1999 yılında Mardin’e yerleşti. Mardin’i turizmle tanıştırma hayaliyle yola çıkan Demir, yarattığı değişimle şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı kendisine inanan 21 kadınla beraber açtı.

Anadolu mutfağı üzerine 15 yıldan fazla geniş çaplı araştırmalar yürüten Demir, “sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle bir şef olmanın ötesinde, Mardin başta olmak üzere bölgede birçok sosyal gastronomi projesini hayata geçirdi. Bu süreçte, projeleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu. BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum’unda ve sosyal gastronomide dünya otoritelerinin bir araya geldiği 5’inci Food on the Edge Zirvesi’nde hayata geçirdiği proje sunumlarıyla Türkiye’yi temsil etti. Sosyal gastronomi alanında elde ettiği ölçülebilir sonuçlarla ilkleri gerçekleştiren Demir, projelerinde tohumun, toprağın ve suyun doğal dengesinin korunmasından sürdürülebilir yerel ekonomilerin yaratılmasına, ürünün topraktan tüketiciye ulaştığı süreçten emek veren herkese geçim kaynağı yaratabilmesine de dikkat çekiyor.

Ebru Baybara Demir, kurucuları arasında yer aldığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı’nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformunun yanı sıra kısa süre içerisinde hayata geçecek yeni girişimlerle yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren ideal kooperatif modelinin ulusal ve uluslararası arenada rol model oluşturabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Kelime Bulutu

  • Gastronomi

  • Girişimcilik

  • Başarı Öyküleri

  • Sürdürülebilirlik

  • Ekolojik Sürdürülebilirlik

  • Turizm

  • Mardin

  • Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi

  • İlham Veren Kadınlar