HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Empati Yorgunluğu Nedir ve Nasıl Önlenir?

Empati, insan ilişkilerinin temelini oluşturan, beraberinde eşitlik ve adaletle birlikte, sağlıklı bir ilişki getiren bir duygudur. Empatinin temeli, bir insanın, başka bir insanın hissettiklerini ve düşündüklerini anlamaya çalışmasıdır.

Kişisel Dönüşüm Psikoloji
  • Yayınlanma Tarihi: 11 Nisan 2022
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
386041908 690X460

Empati duygusunun gelişmediği ilişkiler, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalabilir. İletişim kurduğunuz insanlarla empati yaparak, verimli ve sağlıklı bir ilişki geliştirebilirsiniz. Ancak kimi zamanlarda, çeşitli faktörler nedeniyle empati duygusunun kurulması ve devam ettirilmesi zor bir hal alabilir.

Empati Nedir?

İnsan ilişkilerinde, her iki tarafın da birbirini anlayabilmesi ve birbirinin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için empati yapması gerekir. Empati, bir duygudur ve en basit anlatımı ile, karşınızdaki insanın duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmanızdır. Empati yapabilmek için, beraber iletişim kurmaya çalıştığınız kişinin hissettiği duyguları anlamaya çalışmanız gerekir.

Empati yapmak, ilişkilerin çok daha yapıcı ve verimli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Empati duygusunun eksik olması olumsuz, yıpratıcı ve çetrefilli ilişkiler oluşturur. Günümüzde, modern, hızlı ve tahammülsüz bir toplum yapısında, işlerin yolunda gitmesi için, her bir bireyin empati yapması büyük önem taşır. Fakat bazı durumlarda, çeşitli nedenlerden dolayı empati duygusunun geliştirilmesi ve devam ettirilmesi zorlu bir hal alabilir. Empati duygusunun oluşumunu engelleyen en büyük faktör, yetersiz sosyalleşme ve sabırsızlıktır.

Empati Yorgunluğu Nedir?

Empati, günümüzün modern insan ilişkilerinde, olmadığı şartlarda büyük tatsızlıklara yol açabilen, bir başkasının hissettiklerini anlamaya yarayan bir duygudur. Empati, sağlıklı ve yapıcı bir ilişki için olmazsa olmazdır. Fakat yetersiz sosyalleşme ve sabırsızlık gibi faktörler, empati duygusunun gelişimi için olumsuz bir zemin oluşturur. Fakat empati duygusu, ilişkiler için oldukça yararlı bir bakış açısı kazandırmasının yanı sıra, fazlalığı da olumsuz durumlara yol açabilir.

Empati duygusunun varlığı kadar, önemi ve derecesi de büyük önem taşır. Fazla empati kurduğunuz durumlar, sizi ve karşıdaki insanı yorabilir. Sosyal ve içe dönük insanlar kendilerini ifade etmekte kimi zaman zorlanabildiğinden, empati duygusunu yoğun bir şekilde yaşamaları da olasıdır. Kişinin ilişkilerinde aşırı empati kurması empati yorgunluğu olarak adlandırılır.

Empati yorgunluğu olarak da bilinen aşırı empati insan ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durumdur. Aşırı empati yapmak sizi ve karşıdaki insanı rahatsız edebilir. Gereğinden fazla empati yapmak, öncelikle omuzlarınıza olması gerektiğinden daha fazla yük bindirmenize yol açar. Fazla empati yapmak, karşıdaki insanı çok düşünmek, kendi hissettiklerini bir kenara bırakarak, karşıdaki insanın ne hissettiğine odaklanmak anlamına gelir. Aşırı empati, toksik ilişkilere yol açar ve aslında karşıdaki insanı anlayarak yapıcı olmaya çalışanların yıpranmasına zemin hazırlar.

Empati Yorgunluğu Neden Oluşur?

Empati yorgunluğunun oluşmasındaki en büyük faktör, eksik sosyalleşmedir. Uzun bir süre boyunca sosyalleşmeden, tek başınıza vakit geçirdiğinizde, empati yorgunluğu yaşama olasılığınız yüksektir. Sosyalleşme eksikliğine zemin hazırlayan uzaktan çalışma sistemlerinin yaygınlaşması, empati yorgunluğunun da sebepleri arasındadır. Uzaktan çalışma bir diğer deyişle evden çalışma psikolojisi sosyalleşmenin kısıtlı olduğu zaman dilimlerinin çoğunlukta olması anlamına gelir. Stres, yoğun iş hayatı, memnuniyetsizlik, kronik yorgunluk ve sabırsızlanma duygusu empati yorgunluğunun oluşmasını etkileyen diğer faktörler arasında yer alır.

Empati Yorgunluğu Nasıl Önlenir?

Empati yorgunluğu probleminden kurtulabilmek için, sosyalleşerek, yeni insanlarla tanışarak, ilişki kurmaya ve karşı tarafı anlamaya, ne yapılması gerektiğini öğrenmeye ihtiyacınız olabilir. İlişki kurmakta zorlanan, karşı tarafı yanlış anlayan ya da gereğinden fazla anlayarak empati yorgunluğu yaşayan kişilerin psikolojik sağlamlık eşiği gün geçtikçe düşer. Sosyalleşme ve anlayışla düzeltilebilecek olan empati yorgunluğu problemi yaygın bir ilişki sorunudur. Bu sorunu aşabilmek adına öncelikle yakınlarınızla olan ilişkilerinizi gözden geçirebilirsiniz.

Empati yorgunluğu konusunu alanının profesyonel isimlerinden dinlemek isterseniz web sitemizdeki Kişisel Dönüşüm Konuşmacıları sayfamızı ziyaret edebilir ve alanında uzman konuşmacılarımız Beyhan BudakAyşe Bilge SelçukDeniz BağanZümra Atalay, Dr. Murat Bilgili ve Polat Doğru gibi isimleri inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.