INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Görüntülü Mülakatlarda Başarılı Olmak için 16 İpucu

Görüntülü iş mülakatları, günümüzde çoğu şirketin zamandan tasarruf etmesi için önemli bir işe alım yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan bu fikir, pandemi önlemlerinin azalmasından sonra da pratik bir çözüm olarak görüldü ve devam etti.

İş Hayatı
  • Yayınlanma Tarihi: 07 Mart 2023
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (3) (1)

Görüntülü görüşmenin amacı, yüz yüze veya telefon görüşmesiyle aynı olsa da yürütülme şekli farklıdır. Görüntülü görüşmeler genellikle video konferans yazılımı kullanılarak yapılır ve canlı olur. 

Bu yazıda elinizden gelenin en iyisini yapma konusunda kendinize güvenmeniz ve bir sonraki görüntülü görüşmenizin öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapabileceğinizi ele alacağız. 

Görüntülü Görüşmede Adaydan Ne Beklenir?

Adayları değerlendirirken her şirketin farklı prosedürleri vardır. Öncelikle bir işe alım personeli veya işe alım yöneticisi ile görüntülü konuşmaya davet edildiğinizde ne bekleyeceğinizi bilmek ve daha spesifik olarak hazırlanabilmek için görüşme sürecini sormaktan çekinmeyin.

Ayrıca video üzerinden yürüttüğünüz görüşmelerde, türüne bağlı olarak bir dizi davranışsal, durumsal ve teknik görüşme sorusu bekleyebilirsiniz. Görüntülü görüşmelerin uzunluğu değişir. 30 dakikadan bir saate kadar sürebilirler ve görüşme süreçlerinden birini, birkaçını veya tamamını video üzerinden gerçekleştirmeniz istenebilir.  

Video Mülakat için 16 İpucu

Başarılı bir görüntülü görüşme için izleyebileceğiniz belirli protokoller vardır. Video görüşmenize nasıl hazırlanacağınızı, katılacağınızı ve sonrasında nasıl takip edeceğinizi bilmeniz için aşağıdaki ipuçlarını hazırladık.

690X460 (4) (1)

Görüşmeden Önce

Görüntülü görüşmenizin günü geldi! Sessiz bir yer buldunuz, arka planınızı ve aydınlatmayı iki kez kontrol ettiniz ve kıyafetleriniz konusunda kendinize güveniyor ve rahat hissediyorsunuz. Şimdi birkaç son dakika ayrıntısıyla ilgilenme zamanı.

1. Bilgisayarınızın konumunu ayarlayın: Görüntülü görüşmenizden önce en iyi arka planı bulmak için zaman ayırın ve aydınlatma ve konumlandırma gibi ince detayları ayarlamak için bir test videosu çekin.

2. Sessiz ve iyi aydınlatılmış bir alan bulun: Görüntülü görüşmenizi ister evde ister başka bir yerde gerçekleştirin, sessiz ve iyi aydınlatılmış bir alana sahip olmanız sağlıklı bir görüşme için en iyisidir. Eğer görüşmeniz gündüz vakti ise hava aydınlık olacağı için doğal ışık tercih edilebilir. Ancak akşam vaktinde gerçekleşecek görüşmeler için karanlık olacak olan odayı lambalarla doğru bir şekilde aydınlatmalısınız.

Ayrıca ideal bilgisayar yerleşimine sahip olduğunuzdan emin olmak için görüşme gününü beklemeyin. Bilgisayarınızı nereye yerleştirmeniz gerektiğini anlamak için bir test videosu kullanın. Arka planınızın dağınık olmadığından ve mümkünse kişiliğinizden bir parça aktardığından emin olun. Daha fazla gizliliği tercih ederseniz, sanal bir arka plan kullanabilirsiniz.

3. Dizüstü bilgisayarınızı sizi çerçeveleyecek şekilde konumlandırın: Görüşmenizin yapılacağı video konferans yazılımını kullanarak, bilgisayarınızı yüzünüzü çerçeveleyecek şekilde nereye yerleştirmeniz gerektiğini test edin. Kameraya çok yakın veya çok uzak olmayacak şekilde oturmaya çalışın ve dizüstü bilgisayarınızı veya monitörünüzü göz hizasında olacak şekilde kaldırmak için kitaplar veya başka sağlam nesneler kullanın.

4. İnternet bağlantınızı kontrol edin: Bu, özellikle uzaktan görüşmenizi evde yapmıyorsanız önemlidir. Wi-Fi veya güvenilir bir ağa erişebildiğinizden ve güçlü bir internet bağlantınız olduğundan emin olmak için iki kez kontrol edin.

5. Mülakat kıyafetinizi planlayın: Kendinizi rahat ve kendinden emin hissettiren kıyafetleri hedefleyin, ancak desenlerden ve aşırı parlak renklerden kaçının. Farklı kıyafetler içinde nasıl göründüğünüzü görmek için bir test videosu çekin ve kendinize en çok güvenmenize yardımcı olacak kıyafeti seçin.

6. Elinizin altında olması için birkaç not hazırlayın: Görüntülü görüşme sayesinde referans için notlar oluşturma avantajına sahipsiniz. Şirketin misyonunu ve kültürünü araştırın ve iş tanımını gözden geçirin. Böylece deneyiminizi rolün üstlendiği her görevle uyumlu hale getirebilirsiniz. 

Mülakatın olduğu gün notlarınızı göz atabileceğiniz bir yere koyun ama uzun süre onlara odaklanmamaya çalışın. Çünkü bu, göz temasınızı başka yöne çevirir. Ayrıca dizüstü bilgisayarınızda bir dijital not oluşturabilir ve zaman zaman ona gelişigüzel bir şekilde göz atabilirsiniz.

7. Alıştırma yapın: Bir akıl hocası, arkadaş veya güvenilir meslektaşla video üzerinden görüşme alıştırması yapmak, formata aşina olmanıza yardımcı olabilir. Resmi görüşmenizden önce, sizinle 15 ila 30 dakika pratik yapabilecek ve arka planınız, ışıklandırma, göz teması ve daha fazlası hakkında size geri bildirimde bulunabilecek birini bulun.

8. Bildirimleri kapatın ve telefonunuzu sessize alın: Bir görüşmenin ortasındayken telefonunuzun çalmasını veya bir mesaj bildiriminin dikkatinizi dağıtmasını istemezsiniz. Video görüşmesine katılmaya hazırlanmadan kısa bir süre önce telefonunuzun sesini ve diğer tüm bildirimleri kapattığınızdan emin olun.

9. Dizüstü bilgisayarınızın şarjının dolu veya prize takılı olduğundan emin olun: Görüntülü görüşmeler otuz dakikadan bir saate kadar sürebilir. Bu nedenle bilgisayarınızın hazır olduğundan emin olmanız akıllıca olacaktır. Bir güç kaynağına bağlı değilse, görüşmeniz sırasında kapanmaması için tamamen şarj olduğundan emin olun.

10. Erken oturum açın: Bazen, görüntülü konferans yazılımının siz kullanmadan önce güncellenmesi gerekir ve her program bunu yapmak için izin istemez. Bu da bir güncellemenin bitmesini beklemek zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir. 

Bu durumda, bilgisayarınızdaki yazılımın tam olarak güncel olduğundan emin olmak için görüşmenizden yaklaşık 30 dakika önce oturum açın. Ardından görüşmeniz başlamadan beş dakika önce tekrar oturum açın ve başkaları katılana kadar sesinizi kapatın.

Görüşme Sırasında

Yüz yüze görüşmede olduğu gibi, görüntülü görüşme de bu iş için güçlü bir aday olduğunuzu göstermeniz için bir fırsattır. Ancak bu, şahsen değil video aracılığıyla gerçekleştiği için, hikayenizi aktarmanıza yardımcı olması için aşağıdaki ipuçlarını izleyin.

11. Göz teması kurun: Video üzerinden gerçek göz teması diye bir şey yoktur. Soruları cevaplarken kameranıza bakmak göz teması kuruyormuş izlenimi verir, ancak elbette görüşmeyi yapan kişiye bakmayı da tercih edebilirsiniz. Bu durumda, video penceresini kameranıza mümkün olduğunca yakın yerleştirin, böylece görüştüğünüz kişiye yukarıdan bakıyormuş gibi görünmezsiniz.

12. Vücut dilinize dikkat edin: Bir kişi ile aynı ortamda olmadığınızda duygularınızı iletmek zor olabilir. Bu nedenle videoda dik oturun, başınızı sallayın, gülümseyin ve görebilecekleri vücut dilini kullanarak ilginizi ifade edin. Bir görüntülü mülakat bazı açılardan daha sıradan görünse de, yüz yüze bir görüşmedeymişsiniz gibi davranmanız sizin yararınıza olacaktır.

13. Gerektiğinde kendinizi sessize alın: Gerçekten sessiz bir alandaysanız, daha fazla karşılıklı konuşma geliştirmek için kendinizi sessize almayabilirsiniz. Aksi takdirde, arka planda gürültü varsa görüşmeciyi duyabilmeniz için konuşmadığınız zamanlarda kendinizi sessize almanız yararlı olabilir.

14. Soru sorun: Videoyla röportaj yapıyor olmanız, bilmeniz gereken herhangi bir şeyi öğrenmeniz için fırsat olmadığı anlamına gelmez. Birçok görüşmeci, sonunda sorular için zaman bırakır. Birkaç soru hazırlayarak bu süreden yararlanın ve daha kolay hatırlayabilmek için bunları hazırladığınız notlara ekleyin.

15. Dikkatinizi dağıtacak her şeyi ortadan kaldırın: Bir komşunun köpeğinin havlaması, çocuğunuzun odaya dalması veya uzaktan çimlerin biçilme sesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar olduğunda endişelenmeyin, ama onları görmezden gelmeyin. Yaşanan olumsuzlukları teker teker ortadan kaldıracak şekilde hareket edin. Görüşmeciler genellikle sunabileceğiniz proaktif iletişimi takdir eder.

Görüşme Sonrasında

Mülakat, önemli miktarda araştırma ve hazırlık gerektirir ve bu hazırlık sürecinden geçtiğinizi göstermeniz olumlu bir izlenim yaratır. Ancak mülakat sonrasında role olan ilginizin devam ettiğini belirtmeniz de yararlı olabilir.

16. Bir teşekkür maili gönderin: Bir video görüşmesini tamamladıktan sonraki gün bir teşekkür e-postası göndermek görgü kurallarından biridir. Mülakatlarınızı koordine etmesi için bir işe alım görevlisi ile temasa geçtiyseniz, notunuzu onlara gönderin. Bir işe alma yöneticisi veya ekip üyesi iletişim bilgilerini sağlarsa, onlara doğrudan e-posta gönderin.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.