INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Pazartesi Sendromunu Yenmenizi Sağlayacak 8 Yöntem

Her pazar gecesinden itibaren endişe seviyenizin yüksekliğinden dolayı karnınıza ağrılar mı giriyor? Ya da uyku duzeni ve kalitesini iyileştirmekle alakalı sorunlar mı yaşıyorsunuz? İşte bunun adı pazartesi sendromu!

Motivasyon Psikoloji
  • Yayınlanma Tarihi: 18 Ağustos 2022
  • Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Pazartesi Sendromu690x460 (1)

Bu sendromu yaşayan kişiler elbette birçok soru da soruyor. Pazartesi sendromu nasıl atlatılır? Pazartesi sendromu neden olur? Pazartesi sendromu ne zaman başlar? Pazar sendromu ne demek?

Gelin önce pazartesi sendromunu tanımlayalım, sonra da hemen deneyebileceğiniz ve hayatınıza uygulayabileceğiniz birkaç yöntem anlatalım.

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi sendromu, bir kişinin hafta sonunun sonlarına doğru yaklaştıkça hissettiği endişe veya korku gibi sıkıntı duyguları olarak bilinir. Genellikle pazar akşamları hissedilmeye başlar.

Ancak kişinin hissettiği stres düzeyine bağlı olarak sabah erkenden başlayabilirler. Pazartesi sendromunun tatsız hissinin çoğunluğu beklenti kaygısından dolayı oluşur. Kişinin geleceğe dair kafasında kurduğu senaryoları ve negatif sonuçlardan dolayı huzursuzluk hissi vererek ortaya çıkar.

Pazartesi sendromunun yaşattığı psikolojik sıkıntıların devamlılığı fiziksel olarak da kendini göstermeye başlayabilir. Bu sendromundan muzdarip insanlar aşağıdaki gibi fiziksel reaksiyonlar yaşayabilir: Baş ağrısı, olağandışı terleme, midede boşluk hissi, uyku problemi, nefes almada zorluk ve mide bulantısı.

Keyifli Geçecek Bir Pazartesi Günü İçin Tavsiyeler:

Pazartesi sendromunu hayatımızdan çıkarmak için kaygı ve korku duygularınızı azaltmak, pazartesi sabahlarından ve pazar gecelerinden daha az nefret etmenize yardımcı olacaktır. Sizi uyanık tutan; fiziksel ve zihinsel bozukluklara yol açan bu sendromdan kurtulmak için en iyi yolları aşağıda açıklayacağız.

Pazartesi Sendromu690x460

1. Sendromun Nedenlerini Belirleyin

Pazartesi sendromunu tetikleyen şeyler sabit olmayabilir. Hatta bir haftadan diğerine bile bu tetikleyici etkiler değişebilir. Ancak kaygıyı artıran belli başlı birkaç unsur vardır.

  • Boş bir zamanınızda haftalık iş planınızı gözden geçirin. Eğer gecikmiş bir işiniz varsa sizi rahatsız eden şey bu olabilir.
  • Kendinize işinizi ne kadar sevdiğinizi ve işinizi yaparken ne kadar mutluluk duyduğunuzu sorun. Çünkü mevcut kariyer yolunuz artık size ilham vermiyor olabilir.
  • Vücudunuzun size söylediklerini iyi analiz edin. Hangi düşünce durumundayken kaygınızın tetiklendiğinde dikkat edin. Bu kaygıyı arkanızda bırakmak için neye ihtiyacınız olduğunu fark edin.

Yukarıdaki seçeneklerden hiçbiri kaygı tetikleyicinizi ortaya çıkarmıyorsa bir ruh sağlığı uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Alanında profesyonel hekimler ve terapistler pazartesi günlerinizi daha az stresli hale getirmek için size rehberlik edebilirler. Nedenleri belirlediğinizde emin olun pazartesi sendromunu çözmek için çok fazla yol olduğunu göreceksiniz.

2. Bakış Açınızı Değiştirin

Keyifli bir hafta sonundan sonra iş yerine dönüldüğünde yapılacak toplantılar, işlerin teslim tarihleri ​​ve planlamalar düşünüldüğünde pazartesi sabahları motivasyonunun azalması olağandır. Olumlu düşünceleri teşvik etmek zihninizde oluşan hüznünüzü yenmenize yardımcı olabilir.

Örneğin pazartesi sabahları ‘yine mi pazartesi, yine mi işe gideceğim şeklinde düşünmek yerine öğlen yemeğinizi iş yerinde yakın favori mekanınızda yemeği düşünerek uyanabilirsiniz. Ya da pazartesi sabahlarına özel bir içecek ile kendinizi şımartabilirsiniz. Kısacası haftanızı daha iyi bir hala getirmek için en küçük fırsatı bile değerlendirmeye çalışın. Bu ufak mutluluklar birikerek daha olumlu bir zihin yapısına gelmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca bu alanda uzman ve sizi iş ile ilgili yaşadığınız kaygı durumundan kurtarabilecek profesyonel kişilere kulak vermekte de fayda var.

Pazartesi günleri negatif düşüncelerden uzaklaşarak, pozitif bir bakış açısı kazanabilmek için; bu alanda uzman Çetin YılmazMehmet AufProf. Dr. Acar Baltaş, Psikolog Dr. Ozanser Uğurlu ve Judith Liberman gibi Speaker Agency’nin Motivasyon Konuşmacılarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu konuşmacıların kurumunuzda yapacağı etkili konuşmalarla ekip motivasyonunun artmasını sağlayabilirsiniz.

3. Anı Yaşayın

Anı yaşamak konsepti son yıllarda birçok kişi tarafından tavsiye edilen ve işe yarayan yöntemlerden bir tanesi. Şimdiki anı yaşama alıştırması yapmak stres seviyenizde ciddi bir azalma sağlayabilir.

Pazartesi günleri bir vakadan muzdarip olduğunuzda, şu soruları kendinize sorarak anı yaşamayı deneyebilirsiniz:

Şu anda neredeyim? Neye minnettarım? Şu anda ne üzerinde çalışıyorum? Şu an ne kadar rahatım? Şu anda neyi görebilir, duyabilir ve neye dokunabilirim? Yediğim yemeğimin tadı nasıl?

4. Pazar Günlerini Sevin

Pazartesi Sendromu690x460 (2)

Bazen aklını seni iyi hissettiren şeylerle meşgul etmek, pazar gününden başlayan pazartesi sendromunu yenebilir. Her pazar günü yapabileceğiniz bir ritüel oluşturun. İlgi alnınıza göre bir kitap okumak, sinemaya gitmek, cilt bakımı yapmak veya çok sevdiğiniz bir yemeği evde pişirmeye çalışmak Pazar gününü sevmenizi sağlayacaktır. Haftaya güzel bir şekilde hazırlanmak, gününüzü kontrol altına almanıza ve Pazar akşamı kaygınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.

5. Pazartesi Gününe Yavaş Başlayın

Pazartesi sendromunun yaşanmasının sebeplerinden biri de haftaya çok hızlı başlayıp bir an önce elinizdeki bütün işleri bitirme isteği olabilir. Pazartesi günü bir anda gaza basıp hızlanmak kaçınılmaz olarak stresli ve bunaltıcı hissetmenizi sağlıyor olabilir. Haftaya son sürat başlamak yerini biraz daha ağırdan almak stres seviyenizde azalma sağlayabilir.Ayrıca daha yavaş olmak daha az üretken olduğunuz anlamına da gelmez. Bu şekilde enerjimizi nasıl yöneteceğinizi öğrenip daha etkili bir çalışma planı oluşturabilirsiniz.

6. Hafta Sonunu İyi Değerlendirin

Pazartesi sendromunun bir nedeni de hafta sonunu ıskalamış olmanız olabilir. Evde sizi bekleyen işler ve sürekli yeni şeyler yapmak isteyen çocuklar kendiniz için bir mola vermenize engel olabilir. Pazartesi sendromu ile mücadele etmek için hafta sonunuzun olabildiğince stressiz olması gerekir.

Fırsatını bulduğunuz zaman mümkün olan her yerde hafta sonunuzun tadını çıkarmaya gayret gösterin. Bunun için kendinize bir yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz.

Elbette bu liste evdeki işler için değil, kendi eğlenceniz için olmalı. Bu listeyi tamamladığınızda hafta sonunuzu daha dolu ve anlamlı hale getirirsiniz. Böylelikle pazartesi günü bir şeyleri geride bırakmış ve kaçırmış gibi hissetmeyi bırakabilirsiniz.

7. Öz Şefkat Gösterin

Öz şefkat ile pazartesi korkusunu yenmesinin birkaç yolu mevcut. İlk olarak vücudunu hareket ettirerek başlayabilirsiniz. Vücudunuzun harekete geçmesi yalnızca ruh halinizi yükselten endorfinleri serbest bırakmanın değil, aynı zamanda kendinizle gurur duymanın da harika bir yoludur. Kendi seviyenize uygun fiziksel aktiviteleri başarı ile tamamlayarak kendinizi son derece iyi hissedebilirsiniz.

Ayrıca kendinizle nasıl arkadaş olabileceğinizi öğrenmelisiniz. Tıpkı çok sevdiğiniz bir arkadaşınıza yaptığınız cesaretlendirme, akıl hocalığı ve nezaket gösterme ile kendinizle iyi geçinmelisiniz. Her hata yaptığında kendini azarlamak yerine, ‘Ben insanım ve hata yaparım’ diyebilmelisiniz.

8. Sürdürülebilir Başarı İçin İş Yaşamı ve Özel Yaşam Dengenizi Sağlayın

Unutmayın ki bu tarz sendromları sadece siz yaşamıyorsunuz. Özellikle beyaz yaka olarak gruplandırılan ve masa başı iş yapan kişilerin büyük bir çoğunluğunun çalışma hayatının büyük kısmında yoğun iş temposu nedeniyle pazartesi sendromunu yaşadığı bir gerçek. Bu durumun üstesinden gelmek için de atılacak ilk adım iş ve özel hayat dengesini kurmak! 

İş yaşamında kaygı seviyenizi yükselten tetikleyicileri daraltarak ve onu kaynağında ele alarak büyük ölçüde beklenen kaygıyı azaltabilirsiniz. Aynı zamanda planlı hareket ederek işlerinizi mesai saatleri içerisinde kalarak tamamlayabilir ve bu sayede kendinize daha fazla zaman ayırarak iş ve özel yaşam dengesini kurabilirsiniz. Bazen bu, değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul etmek, değiştirebileceğiniz şeyleri değiştirme azmine sahip olmak ve aradaki farkı ayırt etmek için zihin antrenmanı gerektirir. 

Anı yaşayarak, sahip olduklarınıza sevgi ile bakarak ve sizi iyi hissettiren ve iyi bir gece geçirmenizi sağlayan olumlu hafta sonu rutinlerine bağlı kalarak bakış açınızı değiştirin. Bu ipuçlarından hiçbiri size yardımcı olmazsa, zihinsel sağlığınız için zaman ayırmanın faydası olacaktır.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.