HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Türkiye'nin En Başarılı Franchising Şirketleri

Franchising, bir markanın belirli şartlar ve yönetmelikler çerçevesinde bağımsız yatırımcılar ile anlaşarak marka adının kullanılmasına izin vermesidir. İmtiyaz olarak da bilinen franchising için markanın isim hakkı ve hizmet ürünleri bedeli ödenir.

Perakende
  • Yayınlanma Tarihi: 17 Şubat 2022
  • Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (43)

Günümüzde birçok yatırımcı, kendi markasını yaratmak yerine daha farklı bir iş modelini benimsemeye başladı: Franchising. Hali hazırda bilinen ve sevilen markalarla franchise fırsatlarını değerlendiren yatırımcılar, bu iş modeli sayesinde çok daha az efor sarf ederek iş sahibi olmanın avantajlarını yaşadı. Bilindiği üzere Franchise, bir işletme modeli. Franchise sahibi, bir markanın adını ve iş modelini kullanma hakkına sahiptir. Franchising türleri arasında ürün, format ve işletme franchising yer alır. Türkiye'de pek çok firma franchise vermekte olup, bu konuda detaylı bilgi için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Franchising Nedir?

Ülkemizde ve dünyada son derece popüler olan franchising bayilik modeli, bir markanın belirli şartlar ve yönetmelikler çerçevesinde bağımsız yatırımcılarla franchise sözleşmeleri kapsamında anlaşarak marka adının kullanılmasına izin vermesidir. İmtiyaz olarak da bilinen franchising için markanın isim hakkı ve hizmet ürünleri bedeli ödenir.

Franchising Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Franchising sisteminin en önemli unsurlarından biri tüketici davranışı analizidir. Bu sayede franchise verilmeden önce markanın tanıtımı, kalitesi, ürünlerinin içeriği ve hedef müşteri kitlesi konularında yoğunlaşılabilir. Bu sistemde taraflar, belirli şartlar doğrultusunda anlaşma sağlayarak karşılıklı güven duygusu içerisinde işlerini yürütürler. Dolayısıyla hem disiplin sağlamak hem de franchise olarak verilen yerlerin kontrolünü gerçekleştirmek oldukça önem arz etmektedir. Bu sistemin kullanıcılara sunduğu avantajlardan bazıları ise şunlardır:

  • Franchise veren markalar genellikle büyük bir kesim tarafından bilinen ve güvenilen markalardır. Dolayısıyla franchise aldığınız zaman markanızın pazarlamasını yapmanıza, daha büyük kitlelere tanıtmaya çalışmanıza ya da sıfırdan bir iş ortamı yaratmanıza gerek kalmaz.
  • Franchising sisteminde tüm bayiler belirli şartlar ve kontroller doğrultusunda çalışır. Bu nedenle zaman içerisinde oturan perakende sistemi büyük kolaylık sağlar.
  • Bayilikte meydana gelen herhangi bir problem olması durumunda problemin çözümü için üst kademeden birilerine ulaşmanız ve franchising veren marka ile iletişime geçmeniz mümkündür.
  • Marka tanıtımı ve müşterilerin ilgisini çekmek için pazarlama faaliyetlerini franchising veren merkez yürütür. Dolayısıyla markanın reklam ve pazarlama faaliyetleri için sizin ekstra zaman ve para harcamanıza gerek kalmaz.
  • Genel olarak franchising veren markalar, franchise temel sorumlulukları olan; işletmenin dekorasyonu, masaların uyumu, renk düzeni ve personel eğitimi konularıyla özel olarak ilgilenirler. Bu sayede dekorasyon için efor sarf etmenize gerek olmadan personelleri yönlendirmeniz mümkündür.

Türkiye’nin En Başarılı Franchising Örnekleri

Türkiye’nin gıda, gayrimenkul, otomotiv, giyim ve eğlence sektörü gibi pek çok alanda franchising veren birbirinden başarılı markaları vardır. Perakende uzmanları ve girişimcilerin tavsiyeleriyle daha da büyüyen bu ekosistem, kendi işini kurmak isteyenler için büyük bir avantaj olarak görülür. Ülkemizde faaliyet gösteren en iyi franchise markaları arasında şunlar sayılabilir:

Simit Sarayı 2002 yılından beri Türkiye'de ve dünyada faaliyet gösteren Simit Sarayı, yeme-içme alanında önde gelen franchising markalarından biridir. Simit Sarayı, 22 ülkede devam eden çalışmalarıyla pazardaki mevcut değerini artırmayı ve stratejilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Turyap Turyap, Türkiye'nin ilk franchising veren ve bu sistemin Türkiye’de kurulmasına öncülük eden bir markadır. Bayiliklerini destekleyen ve emlakçılık yapmak isteyenlere yol gösteren Turyap, bölgesel olarak seçim yapma şansı da sunuyor. Bu sayede franchising alan merkezler anlaşmalı oldukları bölgelere ait satılık ya da kiralık olan konut, arsa ve işyeri gibi pek çok gayrimenkul kayıtlarına ulaşabiliyor.

Oses Grup 1993 yılından beri çiğköfte alanında faaliyet gösteren öncü markalardan biri olan Oses, pek çok konuda ilke imza atmıştır. Çiğköfte fabrikası kurarak çiğköfte makinesini ilk kullanan marka olma ünvanını kazanan Oses, tüm Türkiye genelinde alışveriş merkezlerinde ve bölgesel şubelerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Köfteci Ramiz 1928 yılında ilk olarak Manisa’da temelleri atılan Köfteci Ramiz, kendi işini yapmak isteyen girişimcilere franchising vererek destek oluyor. Lokasyon seçimi, mutfak eğitimleri, müşteri memnuniyeti ve dekorasyon gibi pek çok konuda özenle çalışan bu marka, uluslararası alanda da büyüme hedefine sahiptir.


Franchising sisteminin nasıl işlediğini, kurulum aşamalarını, avantajlarını ve franchising hizmeti veren en başarılı markaları daha detaylı öğrenmek için web sitemizdeki Perakende Konuşmacıları sayfamızı ziyaret edebilir ve İdil TürkmenoğluCem RodosluArzu KaprolDoğan Kaşıkçı, Yelda İpekli ve Dr. Fatih Anıl ın bu alandaki deneyimlerinden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.