INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

İletişimde Mizahi Anlatım Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Mizahın hayatınızda birçok rol oynadığını bilirsiniz. Sadece eğlendirmek için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda buzları kırmaya ve insanları rahatlatmaya da hizmet eder. Gergin durumları ve kişileri yatıştırır. Bu nedenle, diplomasi ve incelikli iletişimin dikkate alınmasında fayda var.

Mizah
  • Yayınlanma Tarihi: 08 Kasım 2021
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (20)

Mizahın hayatınızda birçok rol oynadığını bilirsiniz. Sadece eğlendirmek için yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda buzları kırmaya ve insanları rahatlatmaya da hizmet eder. Gergin durumları ve kişileri yatıştırır. Bu nedenle, diplomasi ve incelikli iletişimin dikkate alınmasında fayda var.

''Mizah ne demek?'' sorusuna birçok farklı cevap verilebilir. Yazıda bahsedilen en doğru haliyle mizah, güldürmek, eğlendirmek, ortamı daha pozitif bir havaya büründürmek için söylenen, yapılan hareketler bütünüdür. İşin her alanında fayda sağlamak için kullanılabilir.
''Mizahi anlatım nedir?'' sorusunun cevabı ise, dengeli ve doğru yapılan mizahla kişileri eğlendirirken düşündürmektir.

İş yerinde kişiler arası ilişkileri geliştiren mizah, çalışanların gelişmesine ve refahına katkıda bulunur. İyi mizah, en ciddi iş yerlerinde bile kabul edilir. Eğlenceli takım aktiviteleri ile sosyal etkileşimde mizahın kullanılması, olumlu ortamları ortaya çıkarma, kişiler arası etkileşimleri iyileştirme, çatışmayı azaltma, zorluklarla başa çıkmaya yardımcı olma ve hatta ekipler arası iletişimin sonuçlarını kolaylaştırma potansiyeline sahiptir.

Mizahın İletişime Katkıları

Mizah, formülü olmayan açık bir iletişim şeklidir. En iyi müzakereciler ve etkileyiciler çoğunlukla esprili kişilerdir. Bu nedenle mizah insanların başkaları tarafından dinlenmesini sağlar. Mizahi anlatım karşınızdakilerin size kulak vermesini sağlar.
Mizah, hafızanın kalıcılığını artırır ve öğrenmeye yardımcı olur. Esprili olan her şey dikkat çeker ve mizahi bir anlatım yöntemi ile gerçekleştirilen sunum veya neşeli bir toplantı, iş yerinde daha iyi öğrenmeyle sonuçlanır. Ayrıca çevrenizi artırır, bağlantı ve iletişimi geliştirir.

Mizah, ikna yeteneğini geliştirir. İkna, kurumsal dünyada güçlü bir araçtır, ancak herkes onu kullanmakta başarılı değildir. Aynı fikirde olmadığınız birini ikna etmeye çalıştığınızda, mizahı kullanarak fikirlerinizin daha kolay kabul edilmesini sağlayabilirsiniz.
Doğru oranda yapılan mizah, sizi herkes tarafından sevilir yapar. Bu nedenle iyi bir mizah anlayışına sahip bir ekip üyesi, iş arkadaşlarıyla daha iyi ilişkiler kurar ve insanlar onlarla çalışmaktan gerçekten keyif alır.

İş yerinde Mizahın Önemi

Tüm insanlar mizahı önemser çünkü elle tutulur faydalar sağlar. İş yeri kültürünüze mizahı dahil etmek, ekibinizin daha odaklı ve eğlenceli olmasına ve iş yerinde mutluluğu arttırmanıza yardımcı olur. Mizahin kurum içerisindeki önemi aşağıda belirtildiği şekilde sıralanabilir:

  • İş yeri, en fazla zamanınızı geçirdiğiniz ve günün yarısından fazlasını sıkılıp stres içinde geçirmeyi asla istemeyeceğiniz bir yerdir. Mizah dolu ve iyimser bir ortam, iletişimi, yeni fikirlerin geliştirilmesini ve alışılmışın dışında düşünmekte daha az tereddüt etmeyi teşvik eder. Etrafınızdaki atmosfer neşeliyse daha tutkulu çalışırsınız. Bu da üretkenliğinizi artırır.
  • Çalışanların sıkıldığı bir iş yeri isteksizlik sorunuyla karşı karşıyadır. Bu da verimliliği düşürür. Mizah, çalışanları daha çok çalışmaya motive eden neşeli ve samimi bir ortam yaratır. İşe gelmekten keyif almaya başlarlar. Bir iş yeri ikinci bir ev gibi hissediliyorsa, verimlilik ve profesyonellik artar.
  • Mizahın iyileştirici gücü sayesinde oluşan olumlu ruh hali, daha esnek bir karar verme yeteneğini teşvik eder. Herhangi bir durumu veya sorunu hassas bir şekilde daha hızlı analiz etmenize fırsat verir. Daha hızlı karar alabilme, daha az zaman kaybı ve artan üretkenlik anlamına gelir.
  • Stresi azaltır, tükenmişliği önlemeye yardımcı olur. Ruh halini iyileştirerek, bir uzlaşma başlatır ve çatışmaları çözmeye yardımcı olur.
  • Mizah ve yaratıcılığın doğrudan bir ilişkisi vardır. Mutlu olmak pozitifliğe yol açar, pozitiflikte yaratıcılığın artmasını sağlar.
  • Müşterilerle ilgilenirken orantılı mizah sizi çekici kılar. Yeni iş bağlantılarını tetikler ve yeni fikirlerin kabul edilme olasılığını arttırır.
  • Mizah, eğlenceli takım aktiviteleri ile çalışanlar arasında iş birliğini teşvik eder.

Mizah ve Liderlik Arasındaki İlişki

Mizah, algılanan liderlik becerilerini geliştirir. Mizah çatışmayı dağıtır. Bir eşitleyici olarak görülür, sohbeti kolaylaştırmanın ve farklılıklar arasında köprü kurmanın bir yoludur. Ayrıca zarar görmüş ilişkiler için de doğru biçimde kullanılan mizahın en iyi ilaç olduğunu da söyleyebiliriz. Araştırmalar, iyi bir mizah anlayışına sahip yöneticilere, kurumlarda mizah duygusu olmayanlara göre daha fazla fırsat verildiğini gösterir.

Mizahi anlatıma sahip kişiler daha güvenilir ve yetkin görünür. İyi bir mizah anlayışı sizi meslektaşlarınız veya çalışanlarınız arasında baskın bir konumda tutar. Müşteriler, iş arkadaşları ve patronunuz, güler yüzlü, pozitif bir bireyseniz sizi memnuniyetle dinler ve önerilerinizi dikkate alır. İletişimlerinizde rahat olmak ve çalışma arkadaşlarınızın iyi hissetmesini sağlamak ilişkilerinizde sağlam temeller oluşturacağı gibi takım çalışması için de yıkılması zor bir bağ oluşturur. Bu da etkili liderlik için akıllıca bir iletişim biçimi yaratır.

Mizahın pek çok avantajı olsa da, bu iyi bir mizah için geçerlidir. Buna karşılık, yetersiz iletişim, yanlış zamanlama veya uyumsuz mizah, genellikle hem kişisel algılara hem de ilişkilere zarar verir.

Mizah bir organizasyonun kültürünü şekillendirir ve çalışanların moralini, üretkenliğini ve grup uyumunu olumlu yönde etkiler. Başka bir deyişle, en zorlu ve en önemli kaynağınız olan insanları yönetmenize yardımcı olabilir. Tadında mizah, işte başarının anahtarıdır. Söyleme şekliniz söyledikleriniz kadar önemlidir.

Speaker Agency Mizah Konuşmacıları, iş hayatına dair konuları mizahi yaklaşımla ele almayı ve iletişimde mizahi anlatımın nasıl olabileceğini yaşattıkları konuşmalarıyla, kurumunuza katkı sağlamayı amaçlıyorlar. Speaker Agency’nin Mizah Konuşmacılarımız dan Kaan Sekban, Geveze, Müfit Can Saçıntı, Cengiz Ferhat Altay ve Erdil Yaşaroğlu’nun sayfalarındaki konuşma videolarını izleyebilir, ya da podcastlerini dinleyebileceğiniz gibi onları kurumunuza davet ederek ekibinize mizahi bir bakış getirilmesini sağlayabilirsiniz.

Speaker Agency’nin diğer mizah konuşmacıları hakkında bilgi almak ve konuşma alanlarını görüntülemek için tıklayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.