HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Kripto Paraların Geleceği Öngörülebilir mi?

Sanal para birimi olarak kullanılan kripto paralar, dijital ortamda şifreleme ile güvence altına alınmıştır. Fiziksel hali mevcut olmayan kripto paraların ilk oluşumu 2008 yılında Bitcoin ile başlar.

Blockchain ve Kripto Paralar
  • Yayınlanma Tarihi: 07 Şubat 2022
  • Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Bitcoin 690X460 (38)

Günümüzde ise Bitcoin’i takip eden pek çok kripto para türü vardır. Bitcoin’den sonra alternatif olarak ortaya çıkan kripto para birimlerine altcoin denir. Ethereum, XRP, Litecoin, Dash, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano ve Tether, Dogecoin gibi bazı para birimleri altcoin’e örnektir.

Sanal para birimi olarak kullanılan kripto paralar, dijital ortamda şifreleme ile güvence altına alınmıştır. Fiziksel hali mevcut olmayan kripto paraların ilk oluşumu 2008 yılında Bitcoin ile başlar. Günümüzde ise Bitcoin’i takip eden pek çok kripto para türü vardır. Bitcoin’den sonra alternatif olarak ortaya çıkan kripto para birimlerine altcoin denir. Ethereum, XRP, Litecoin, Dash, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano ve Tether, Dogecoin gibi bazı para birimleri altcoin’e örnektir. Altcoinlerin üretim aşaması da Bitcoin’e benzer olacak şekilde yine kriptografi kullanılarak gerçekleştirilir. Genel olarak altcoinler, Bitcoin’e göre daha hızlı işlem kapasitesine ve düşük maliyete sahiptir. Aynı zamanda mining (kripto para madenciliği) olarak adlandırılan kripto para kazım tekniği, enerji verimliliğini artırmayı amaçlar. Küresel çapta gelişim gösteren ve gitgide yaygınlaşan kripto para teknolojisine ait olan Bitcoin ve altcoinlerin birbirleri arasındaki piyasa değeri zaman zaman kullanıcı kitlesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Kripto Paraların Üretimi ve Güvenliği

Dağıtık bir sistem üzerinden üretilen kripto paralar, kullanıcı temellidir. Madencilik yapılarak üretilen bu sanal paraların matematik problemlerine benzer bir çözüm mantığı vardır. Yüksek kapasitede işlem gücü, hızlı ve kesintisiz internet bağlantısına sahip olan sistemlerde madencilik görevi daha etkili bir şekilde sürdürülebilir.

Blockchain sayesinde kripto paralar üzerinde yapılan işlemler, ilgili kişiler tarafından görülerek değerlendirilir. Transfer işlemi için hem göndericinin hem de alıcının cüzdan adresleri ve transfer edilecek miktarın bilgisi yeterlidir. Transferi onaylama işlemi ise madenciler tarafından kriptografik çözümler yapılarak gerçekleştirilir ve yapılan işlemin geri alınması mümkün değildir.

Kripto Paraların Geleceği

Kripto paralar ve bankacılık sektörü arasındaki farklar dolayısıyla gelecekte bazı devletler dijital paraların kullanımı ile ilgili kısıtlamalar getirebilir. Ülkemizde ise yasal olan ve yaygın bir şekilde kullanılan kripto cüzdanların ve dijital paraların sağladığı bazı avantajlar ve gelecekte öngörülen kullanım şekilleri şunlardır:

  • Dağıtık bir sistem üzerine kurulan kripto paraların finans sektöründe gelecekte daha büyük bir pay alması söz konusu olabilir.
  • Kripto paralar merkezi bir sisteme ya da şubelere bağlı olmadığı için direkt olarak ülkenin ekonomik durum ve şartlarından etkilenmez.
  • Kripto para hesaplarının dondurulması ya da hesaba üçüncü kişiler tarafından el konulması mümkün değildir.
  • Blockchain teknolojisi, gelecekte matematiksel formüllerin ve bilgisayar bilimlerinin gelişimi ile daha popüler bir hale gelebilir. Bu nedenle bu alana duyulan talep ve merakın artması beklenmektedir.
  • Kripto paraların transfer edilebilmesi için herhangi bir bankaya ya da ödeme aracına ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle kripto para kullananların hem günümüzde hem de gelecekte 7/24 online transfer yapma kolaylığı vardır.
  • Kripto para platformunu kullanabilmek için kişisel verilerinizi paylaşmanıza gerek yoktur. Dolayısıyla yapacağınız her işlemde kişisel verilerinizi güvence altına alabilir ve borçlu olduğunuz durumlarda bile anonim olarak işlem yapabilirsiniz.
  • Kripto para cüzdanı açmak isteyen kişilerin herhangi bir hesap işletim ücreti ödemelerine gerek yoktur. Bir hizmet sağlayıcısına ya da hizmet merkezine bağlı olmadan çalışan kripto para platformu, gelecekte de dağınık sistem üzerinden kullanıcılara düşük maliyetli pek çok işlem yapma olanağı sunabilir.
  • Kripto paralar yeni iş modellerinin kurulmasına ve fintech ekosistemindeki girişimcilik faaliyetlerinin artmasını sağlar. Bu alanda çalışmak isteyen kişilere iş imkanları doğuran blockchain teknolojisi, geleceğin en parlak alanlarından biridir.

Kripto paraların oluşumu, dijital para platformlarındaki kişisel verilerin güvenliği, kripto paraların avantajları ve yakın gelecekteki kullanım alanları gibi günümüzün en çok merak edilen konuları hakkında bilgi edinmek için web sitemizdeki Blockchain ve Kripto Para Konuşmacıları sayfasını inceleyebilir ve Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Prof. Dr. Emre Alkin, Ali Erhan Tamer, Cemil Şinasi Türün, Özgür Güneri ve İhsan Elgin’i kurumsal etkinliklerinize davet ederek ekonomi ve finans alanındaki öngörülerinden ve rehberliğinden faydalanabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.