INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Kriz Zamanlarında Liderlik Nasıl Yapılır?

Kriz zamanlarından hem maddi hem de manevi açıdan kolayca geçilebilmesi için gerekli olan iyi bir liderin varlığıdır. Liderler, herkesin endişeli olduğu bu dönemleri en uygun yöntemlerle atlatabilmek için uğraş verirler.

Liderlik
  • Yayınlanma Tarihi: 18 Kasım 2021
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
690X460 (24)

Kriz zamanlarından hem maddi hem de manevi açıdan kolayca geçilebilmesi için gerekli olan iyi bir liderin varlığıdır. Liderler, herkesin endişeli olduğu bu dönemleri en uygun yöntemlerle atlatabilmek için uğraş verirler. Bahsi geçen yöntemler kişiye, kuruma göre değişse de genellikle pek çok ortak özeliğe sahiplerdir.

Kriz Yönetimi

Küreselleşme ile gelen hızlı değişim, pek çok şirketi de yer yer belirsizlikler içerisine itebilir. Ekonomik ve politik değişkenler ise bu krizlerin başlıca tetikleyicileri arasında yer alır. Bu gibi kriz dönemlerinden en az hasarla geçebilmenin başlıca yolu ise başarılı bir lidere sahip olmaktan geçer. Başarılı bir lider, kriz zamanlarını en iyi şekilde yöneterek bu durumu bir fırsata dönüştürmenin yolunu bulabilir.
Öngörü yeteneğine sahip olan bir lider, krizin önceden farkına varır ve bu durumdan en az hasarla kurtulmayı sağlamak için adımlar atar. Krizin gelişimini yakından takip ederek kayıp ve kazançların dengeli bir şekilde ilerlemesi için belli araçlarla şirketine ekibiyle birlikte bir yol çizer. Kriz yönetiminde değişim en önemli unsurlardandır. Bir liderin değişen iş dünyası içerisinde şirketinin sağlam bir temele sahip olması için, değişimi ve bu değişimin içerisinde yer almayı kabul etmesi gerekir.

Liderlik Özellikleri

Başarılı bir lider olabilmek için bu anlamda belli başlı özelliklere sahip olmanız gerekir. İşe alım danışmanları ve psikologlar tarafından özellikle vurgulanan 10 temel özellik arasında şu maddeler bulunuyor:

  • İyi liderler, iletişimde oldukça başarılıdır. Ekip çalışması ve liderliğin birbirinden ayrılması mümkün olmayan olgular olduğunun bilincindedirler.
  • Çalışanları için iyi bir örnektirler.
  • Motivasyonları yüksektir. Pek çok kişiyi de bu yolda teşvik ederler.
  • Sorumluluk alırlar. Aynı zamanda alınan sorumlulukları devretme konusunda da problem yaşamazlar.
  • Dikkatlidirler, yetenek sahibi olan kişileri kolayca keşfedebilir, var olan potansiyelleri başarılı bir şekilde ortaya çıkarabilirler.
  • Toleranslıdırlar. Sorunlarla başa çıkarken kolayca sinirlenmek yerine durumu değerlendirip ona göre bir yol izlerler. Anlayışlı davranmaya önem verirler.
  • Değişime açıktırlar. Belli düşüncelere takılıp kalmak yerine esnek davranmayı ve duruma göre alternatifler üretmeyi başarabilirler.
  • Planlı ve gerçekçidirler. Çalışanlarına gerçekleştirilmesi mümkün, planlı bir yol vaat ederler.
  • Kendine hastırlar. Bir lider olmanın yanı sıra kendilerine özgü özelliklerini kaybetmez. Onları diğerlerinden ayrı kılan şeylerin farkındadırlar ve bunu kaybetmemeye özen gösterirler.

Liderlik Türleri

Liderlik türlerinin oldukça geniş oluşu, bu kavramı tanımlaması zor hale getirir. Farklı yaklaşımlar ve beceriler etrafında gelişen özellikler arasında; katılımcı liderlik, dönüşümsel liderlik, stratejik liderlik, hizmetkar liderlik ve durumsal liderlik gibi pek çok tür bulunur. Günümüzde hizmet odaklı çalışan ve insanı öncelik yapan hizmetkar liderlik özellikle öne çıkar. Modern dünyanın getirileri ile liderlik yaklaşımları arasında önemli bir bağlantı vardır.

Değişime açık olması beklenen lider, dünya değiştikçe kendi yaklaşımlarını da bu oranda gözden geçirir ve döneme ayak uydurmaya çalışır. Karizmatik liderlik gibi sıradan insanın lider olamayacağını düşünen ve lideri mükemmel olmaya iten anlayışlar günümüzde pek fazla rağbet görmemektedir. Bunun yanı sıra değişen koşullara kolayca ayak uyduran dönüşümsel liderler gittikçe öne çıkmıştır.

Yaklaşımlar dönemin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Bu sebeple iyi bir lider olmaya özen gösteriyor veya şirketinizde iyi bir lidere sahip olmak istiyorsanız ilk olarak içinde bulunduğunuz dönemin sizden neler beklediğine odaklanıp ona göre bir arayış içine girmeniz en doğru yöntem olabilir.

Kişilerin liderlik becerilerinin ortaya çıkması için en doğru zamanı ve yöntemi belirlemek için profesyonel kaynaklara başvurmak, şirketinizin geleceği açısından en doğru karar olabilir.

Kişilerin liderlik becerilerinin ortaya çıkması için en doğru zamanı ve yöntemi belirlemek için profesyonel kaynaklara başvurmak, şirketinizin geleceği açısından en doğru karar olabilir. Speaker Agency, alanında uzman Liderlik Konuşmacıları ile ekibinizin potansiyelini ortaya çıkarmak ve istikrarlı bir şekilde şirketinizin performansını artırmak için gerekli desteğe kolayca ulaşmanızı sağlayabilir. Çetin Yılmaz, Fazıl Oral, Evrim Kuran, Dr. Özgür Bolat, Duygu Alptekin Gürsu, Dr. Kerem Dündar ve Prof. Dr. Acar Baltaş gibi konuşmacıların sayfalarından video ve podcastlerine ulaşabilirsiniz.

Liderlik Konuşmacıları hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz sayfamızı yakından inceleyebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.