HAKKIMIZDA INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Nasıl İyi Bir Moderatör Olursunuz?

Sizden bir panel için moderatör olmanız istendi ve bu işi layıkıyla yapmak için nereden başlamanız gerektiğini bilmiyor musunuz? O halde doğru yazıdasınız.

Sunum ve Moderasyon
  • Yayınlanma Tarihi: 07 Haziran 2022
  • Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Mod 690X460

Peki moderatör ne demek? Dilerseniz yazımıza moderatörlüğü biraz anlatarak başlayalım. Genel olarak moderatörü panelin yıldızı olarak tanımlayabiliriz. Çünkü konuşmacıları tanıtmak, tartışma sırasında sohbete yön vermek ve izleyicilerin etkinlikten azami oranda zevk alması tam olarak moderatörün yeteneğine ve konuya hakimiyeti ile doğru orantılıdır.

Moderatörlük bazı zamanlar Master of Ceremony (MoC) terimi ile karıştırılır. Temel olarak benzer işler yapsalar da Master of Ceremony terimi bir panel veya etkinlik yönetiminden çok daha fazlasını bize anlatır. Master of Ceremony olarak görevlendirilen kişi; konferans, zirve, ödül töreni ve lansman gibi birçok etkinliğin a’dan z’ye hakimidir. Çok iyi bir moderatör olduğu gibi aynı zamanda da etkinliğin anahtarı bu kişiye teslim edilmiştir.

Paneli yönetmek sanılanın aksine oldukça zor bir iştir. Ancak bu işin altından başarıyla kalkmak istiyorsanız, bilmeniz gereken birkaç ipucu var.

8 Püf Nokta

Herhangi bir konuda ustalaşmanın en büyük yolu tecrübedir. Ancak bu tecrübeyi edinirken bazı temel noktaları bilmeniz işinizi çok kolaylaştırır. Eğer temel bilgiyi iyi edinirseniz, üzerine inşaa ettikleriniz daha sağlam olacaktır. İşte iyi bir moderatör olmak için size iyi bir temel sağlayacak 7 püf noktası.

1. Sorumluluklarınızı anlayın

Bir moderatörün tartışma sırasında ne yapması gerektiğini ve sorumluluklarını bilmesi hayati önem taşır. Konuşmacıları tanıtmak, konuya yeterli düzeyde hâkim olmak, doğru kişiye doğru yerde söz vermek ve en önemlisi konuşmacılar arasındaki konuşma süresini ayarlamak gibi panelde kilit rol oynayacak bazı konularda bilgi, tecrübe ve inisiyatif sahibi olmalıdır. Bu yüzden yapacağınız ilk iş, moderatör görevleri olarak adlandırılan bu fonksiyonları özümsemek olabilir.

2. Gündemi takip edin

Bir panele moderatör olmadan önce mutlaka o dönemki gündemi takip edin. Konu ne olursa olsun bir şekilde gündeme dokunuyor olacaktır. Tartışma sırasında konuşmacıya gündemle bağlantılı bir soru sorarsanız, hem dinleyicilerin konuyu daha iyi anlamalarını hem de panelden daha fazla faydalanmalarını sağlarsınız.

3. Araştırmanızı yapın

Panelin konusuna yeterince hakim olmadığınızı düşünüyorsanız mutlaka araştırmaya zaman ayırın. Özellikle konu ile ilgili sıkça sorulan sorulara bakmak size çoğu insanın almak istediği cevaplar konusunda yardımcı olacaktır.

4. Doğal olun

Bir konuya çok fazla odaklanmak veya o konuya son derece vâkıf olmak sizi doğallıktan uzaklaştırabilir. Böyle olunca da dinleyiciler sizinle bağ kurmakta zorluk yaşayabilir. Unutmayın, dinleyiciler için moderatör bir temsilcidir. Sizden onlar için soru sormanızı ve konuşmayı yönlendirmenizi beklerler. 

5. Sorularınızı akıllıca kullanın

Soru sormak bir moderatörün en büyük gücüdür. Doğru soruları soran bir moderatör, hem konuşmacıları rahatlatır hem de konuşmanın pürüzsüz bir şekilde akmasını sağlar. Sorularınızı doğru bir şekilde sunmak için karar alma becerilerinizi geliştirmeniz gereklidir. Ayrıca konuşma boyunca diğer konuşmacılara oranla daha suskun kalan bir konuşmacıyı da oyuna sokmak için harika bir yöntemdir. İşte size panelde kullanabileceğiniz bazı soru örnekleri:

  • Buna bir örneğiniz var mı?
  • Bunu daha fazla açıklayabilir misiniz?
  • Sizin konu ile ilgili ekleyecek bir şeyiniz var mı?

Ayrıca bir soruyu sormadan önce kendinize şu soruları sormanızda fayda var:

  • Sorunun cevabı seyircinin ilgisini çekecek mi?
  • Bu soru panelde bir tartışmayı tetikleyebilir mi?
  • Cevap tartışmaya yeni bir şey katacak mı? Yoksa yaygın bir bilgi mi?

6. Konuşmacılarla önceden iletişime geçin

Panele davetli konuşmacılarla daha önceden iletişime geçmek ve aranızdaki buzları bir nebze de olsa kırmak size panelde çok büyük rahatlık sağlayacaktır. Hatta panelde soracağınız sorular hakkında konuşmacıya danışmak da iyi bir fikir olacaktır. Bu konuşmacıya soruya hazırlanma fırsatı da verir. Bu şekilde daha akıcı ve bilgilendirici bir akış sağlayabilirsiniz.

7. Fasilitasyon eğitimi alın

İyi bir moderatör aynı zamanda iyi bir de fasilitatör olmalıdır. Tıpkı iş yaşamında olduğu gibi program sunumunda da fasilitasyon becerileri kullanılır. Fasilitasyon, kelime olarak kolaylaştırma anlamı taşır. Bir moderasyonu planlamak, modere etmek ve sonuçları faydaya dönüştürübilme yetileri kazandığınızda işinizi oldukça kolaylaştırmış olursunuz.

8. Başarılı moderatörleri izleyin

Her ne konuda olursa olsun, başarılı örnekleri izlemek ve örnek almak gelişiminize yardımcı olacaktır. Unutmayın ki çoğu başarılı insanın en azından başlangıçta bir idolü veya örnek aldığı biri vardır.

Siz de daha önce moderasyon konusunda kendini kanıtlamış kişileri izleyerek kendi gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Örneğin, Speaker Agency Masters of Ceremony bünyesinde bulunan; Evrim Kuran, M.Serdar Kuzuloğlu, Mehmet Auf, Dr. Sertaç Doğanay, Fazıl Oral, İnci Abay Cansabuncu, Defne Sarısoy, Mirgün Cabas, Özlem Gürses ve Duygu Demirdağ gibi isimlerin panellerde moderasyon yaparken nasıl bir yol izlediklerini gözlemleyebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.