INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Yapay Zekayı Konu Alan Dizi ve Film Önerileri

Yapay zekanın sinema sektöründeki yeri nedir? Speaker Agency ekibi olarak yapay zeka konulu dizi ve film önerilerini derledik!

Yapay Zeka
  • Yayınlanma Tarihi: 09 Aralık 2022
  • Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Yapay Zeka Film 690X460 (2)

Yapay zeka kavramı, günümüzde birçok kişinin merakını doruk noktasına çıkarmış bir teknoloji. Şu anda sahip olduğumuz yapay zeka teknolojisinin birçok sektörde kullanıldığını biliyoruz. Ancak yapay zekanın dünyamıza ve yaşantımıza etkisi bununla sınırlı değil.

Günümüzde teknoloji ile ilgili olan ya da gelişmiş  teknolojik cihazlar kullanan birçok kişi, yapay zeka ile sürekli olarak etkileşim halinde. Alexa veya Siri'den Chatbot'lara kadar birçok insan günlük rutinlerinde yapay zekayı kullanıyor. 

Yapay zeka bu kadar yaygın kullanılmadan ve  tüm bu gelişmelerden önce bile büyük bir çoğunluğun dilindeydi. Bunun sebebi ise elbette çok sevilen yapay zeka filmleri ve dizileriydi.

Yapay zeka temalı film önerileri denilince aklımıza gelen birçok dizi ve film var. Elbette bu filmler arasında başı Terminatör ve Matrix serileri çekiyor. Ancak yapay zekayı konu alan ilk film, neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor. 

Speaker Agency olarak bu içeriğimizde yapay zeka filmleri ve dizileri üzerinde duracağız. Geçmişten günümüze sinema dünyasında etkilerini hala sürdüren en önemli bilim kurgu dizi ve filmler hakkında konuşacağız. Şimdi isterseniz sinema ve dizi tarihinin derin sularına inelim ve neredeyse 100 yıllık geçmişe sahip olan yapay zeka konulu dizi ve filmlere bir göz atalım. 

1-Metropolis (Film)

Yönetmen: Fritz Lang

Yıl: 1927

Tür: Dram, Bilim Kurgu

IMDb: 8.3

Rotten Tomatoes: %97

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Yapay zeka ve robotiğin ilk anlatıldığı film olarak kabul edilen Metropolis, Avusturyalı-Alman yönetmen Fritz Lang tarafından yazılıp çekilmiş ve filmin çekimlerinde günümüz parasıyla 200 milyon dolar civarında para harcanmıştır. Bu harcama, sessiz bir film için harcanan en yüksek meblağdır.

Olaylar, şehrin kurucusunun oğlunun işçi sınıfı tarafından lider olarak görülen bir kadına aşık olması ile başlıyor. Film, fütüristik ve aynı zamanda distopik olarak gösterilen robotik bir şehirde yaşanan sınıfsal farklılığı gözler önüne seriyor.

Filmin ilk gösterimi 10 Ocak 1927 tarihinde Almanya’da yapıldı. Film, aynı yılın ekim ayında Türkiye’de gösterilmeye başlamadan kısa bir süre öncei yasaklandı.

2- Azınlık Raporu/Minority Report (Film)

Yönetmen: Steven Spielberg

Yıl: 2002

Tür: Aksiyon, Suç, Gizem, Bilim Kurgu

IMDb: 7.6

Rotten Tomatoes: %90

Oyuncular: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton

2002 yılında vizyona giren Azınlık Raporu filminin yönetmen koltuğunda aksiyon ve bilim kurgu filmlerinin kült yönetmeni Steven Spielberg’ü görüyoruz. Başrollerini Tom Cruise, Colin Farrell ve Samantha Morton’ın paylaştığı film, En İyi Ses dalında Oscar ödülüne de aday gösterildi.

Azınlık Raporu filmi, insan - yapay zeka karışımı bir sistemle gelecekte yaşanacak suçları gerçekleşmeden önce önlemeyi başaran bir polis departmanını konu alıyor. Bir gün sistem, departmanın başarılı komiserlerinden John Anderton’ın (Tom Cruise) bir cinayet işleyeceğini ön görüyor. Bunun üzerine John Anderton ve polis departmanı arasında amansız bir kovalamaca başlıyor.

3-Yıldız Savaşları/Star Wars (Film)

Yönetmen: George Lucas

Yıl: 1977 

Tür: Aksiyon, Fantastik, Bilim Kurgu

IMDb: 8.6 (Yeni Bir Umut)

Rotten Tomatoes: %93 (Yeni Bir Umut)

Oyuncular: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Dünya üzerinde en çok hayrana sahip filmlerden biri olan Yıldız Savaşları serisi için bugüne kadar 11 film ve 8 dizi çekildi. Film, çekildiği tarihten itibaren birçok insanı ışın kılıcı, güç, Jedi ve Sith gibi kendine özgü kavramlarla tanıştırdı. Seri içerisindeki robot karakterlerin yapay zekası da bunlardan biriydi.

Elbette Yıldız Savaşları film serisi için yapay zekayı konu alıyor demek çok doğru olmaz. Ancak tüm filmlerde gelişmiş yapay zeka örnekleri ile karşılaşmak mümkün. Neredeyse filmin başrolleri kadar bilinen, oyuncakları milyonlarca kez satılan ve kültleşen R2D2 ve 3PO karakterleri, yapay zeka ve robotiğin son derece gelişmiş bir versiyonunun nasıl olabileceğini bizlere gösteriyor.

Yapay Zeka Film 690X460 (3)

4-Westworld (Dizi)

Yaratıcı: Lisa Joy, Jonathan Nolan

Yıl: 2016-2022 

Tür: Dram, Gizem, Bilim Kurgu

IMDb: 8.5

Rotten Tomatoes: %80

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Çoğu insanın 2016 yılında çıkan dizi ile akıllarında kalsa da, Westworld serüveni aslında 1973 yılında yayınlanmış bir film ile başlıyor. Film, yetişkinler için kurulmuş vahşi batı konseptli bir eğlence parkındaki insansı yapay zeka robotlarının isyan başlatmasını konu alıyor ve 2016 yılında yayınlanan dizi de film ile aynı iç görüyü paylaşıyor. 

2022 yılında biten dizi, yayınlandığı ilk günden itibaren geniş bir hayran kitlesine ulaştı. Özellikle dizinin ilk sezonunda usta aktör Anthony Hopkins’in gösterdiği başarılı performans, dizinin kalitesini ve bilinirliğini bir hayli artırdı.

5-Matrix (Film)

Yönetmen: Lana Wachowski, Lilly Wachowski

Yıl: 1999 

Tür: Aksiyon, Fantastik, Bilim Kurgu

IMDb: 8.7

Rotten Tomatoes: %88

Oyuncular: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie Anne Moss

Yayınlandığı 1999 yılında çok büyük sükse yapan Matrix, insanları kontrol altında tutmak için yapay zeka tarafından tasarlanmış bir rüya dünyasını konu alıyor. Bu dünyada hapsolan insanlar, gerçek dünyaya benzer bir simülasyonun içerisine hapsoluyor. Gerçek dünyada ise robotlara baş kaldıran bir grup onları kurtaracak seçilmiş kişiyi arıyor. 

Şimdiye kadar Matrix serisinde 4 film yayınlandı. Serinin 4. ve yayınlanan son filmi olan Matrix: Diriliş, 3. filmden tam 18 yıl sonra vizyona girdi. Ancak film beklentilerin çok altında kaldı. Film IMDB’de 5.7 puan alırken, Rotten Tomatoes puanı ise ancak %63’e ulaşabildi.

Matrix 690X460 Image

6-Aşk (Film)

Yönetmen: Spike Jonze

Yıl: 2013 

Tür: Dram, Romantik, Bilim Kurgu

IMDb: 8.7

Rotten Tomatoes: %94

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson (Ses)

Aşk filmi, yakın bir gelecekte yapay zekanın nasıl kullanabileceğimizin en güzel örneklerinden birini konu alıyor. Başarısız bir evlilik sonucunda yalnızlaşan Theodore (Joaquin Phoenix), bu yalnızlığını gidermek için yapay zeka destekli bir işletim sistemi ile konuşmaya başlıyor. Sistemde kendini Samantha (Scarlett Johansson) olarak tanıtan yapay zeka ile tanışıyor. İlişkileri giderek derinleşerek benzersiz bir aşka dönüşüyor.

2013 yılında vizyona giren film, En İyi Senaryo dalında Oscar kazandı.

7-Yapay Zeka/A.I. Artificial Intelligence (Film)

Yönetmen: Steven Spielberg

Yıl: 2001

Tür: Dram, Fantastik, Bilim Kurgu

IMDb: 7.2

Rotten Tomatoes: %75

Oyuncular: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor

Steven Spielberg’ün listedeki ikinci yapıtı olan Yapay Zeka filmi, sevmek gibi insansı bir duyguya sahip olan bir yapay zekanın yaşadıklarını anlatıyor.

Sevmeye programlanmış yapay zeka destekli insansı bir çocuk robot olan David (Haley Joel Osment), oğulları bir kaza sonucu bitkisel hayatı giren bir çift tarafından evlat ediniliyor. Ancak çiftin çocuklarının bitkisel hayattan çıkması ile işler karmaşık bir hal alıyor.

Artificial Intelligence 690X460 (1)

8-Terminatör: Yok Edici (Film)

Yönetmen: James Cameron

Yıl: 1984 

Tür: Aksiyon, Dram, Bilim Kurgu

IMDb: 8.1

Rotten Tomatoes: %100

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn

Terminatör filmi, yapay zeka ve zaman yolculuğunu birlikte harmanlayan en başarılı örnek olarak gösterilebilir. Filmde 1984 yılında temelleri atılan Skynet isimli kuruluşun ürettiği yapay zeka gelecekte insanlara isyan ederek bütün dünyaya hakim oluyor ve daha sonra John Connor isimli bir direnişçi tarafından yok ediliyor. 

Ancak film, bu yapay zekanın John Connor’ın annesi Sarah Connor’ı öldürmek için zamanda geriye göndermesi ile başlıyor. 

Yapay zeka ile insan arasındaki mücadeleyi konu alan serinin şimdiye kadar toplam 6 filmi bir de dizisi izleyiciler ile buluştu. 

9 - Ben, Robot/I, Robot (Film)

Yönetmen: Alex Proyas

Yıl: 2004

Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu

IMDb: 7.1

Rotten Tomatoes: %56

Oyuncular: Will Smith, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood

Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un aynı isimli romanından uyarlanan Ben, Robot; Oscar adaylığı bulunan yapay zeka filmleri arasındadır. Çıktığı dönemde oldukça ilgi çeken film özetle bir cinayet davasının çözülmesini ele alır.

2035 yılı toplumda robotların büyük rol oynamaya başladığı bir zamandır. Bu şartlar altında, aslında robot fobisi olan, Chicago Polis Ofisi'nden Del Spooner için hayat giderek zorlaşmaktadır. Daha da kötüsü henüz bir cinayet davasını üstlenmiştir ki söz konusu davada katilin bir robot olmasından şüphelenilir.

10 - Yenilmezler: Ultron Çağı/Avengers: Age of Ultron

Yönetmen: Joss Whedon

Yıl: 2015

Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu, Macera

IMDb: 7.3

Rotten Tomatoes: %76

Oyuncular: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Evans, Chris Hemsworth

Iron Man Tony Stark önderliğinde bir grup süper kahraman, aktif olarak kullanılmayan bir barışı koruma programını gerçekleştirmek isterler, ancak işler çığrından çıkar ve insan yapımı bir yapay zeka olan Ultron'un eline, hain planlarını gerçekleştirme fırsatı geçer.

Bir devam filmi olan ve en iyi yapay zeka filmleri arasında olan Avengers 2’de süper kahramanlar Ultron’u durdurabilmek için bir kez daha güç birliği yapmak zorundadır. Tüm dünyaya yayılan bir savaş başlayacaktır. Filmde Robert Downey Jr. Scarlett Johansson, Mark Ruffalo ve daha birçok popüler aktör rol alırken, James Spader, Ultron'a sesiyle hayat veriyor.

11 - Wall-E (Film)

Yönetmen: Andrew Stanton

Yıl: 2008

Tür: Animasyon, Aile, 

IMDb: 8.4

Rotten Tomatoes: %95

Oyuncular: Ben Burtt, Elissa Knight

2008 yapımı animasyon filmi olan Wall-E de yapay zeka filmleri arasında yer alıyor. Harap edilmiş, kirli ve kuru bir dünyada bu dünyayı temizlemekle yükümlü robotların halen çalışan tek üyesi Wall-E’nin çöp toplamak ve düzenlemekle dolu monoton iş gününü izliyoruz. Geçen 700 sene içinde kendine ait bir kişilik üreten Wall-E, günün sıkıcılığını ilginç bulduğu eşyaları toplayarak ve tek arkadaşı hamam böceği ile oynayarak dindirir. 

Wall-E, işten dönünce akşamlarını Hello Dolly’nin VHS kopyasını izleyerek ve umutlu gözlerle (veya dürbünlerle) uzaya bakarak geçirmektedir. Amacı, bir gün başka bir robota aşık olmak ve filmde gördüğü el tutuşma sahnesini o robotta denemektir...

Yapay zeka filmleri hakkında daha fazla öneri almak ve genel kültürünüzü yaratıcı bir şekilde artırmak için siz de Speaker Agency Yapay Zeka Konuşmacıları sayfasını inceleyebilirsiniz. M. Serdar Kuzuloğlu, Dr. Sertaç Doğanay, Mustafa İçil gibi alanında uzman konuşmacıları etkinliklerinize davet edebilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.