INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Nesnelerin interneti (IoT), günlük hayatta kullanılan eşyaların birbirleri arasında internet vasıtasıyla bir ağ oluşturmasına denir. Bu şekilde eşyaların birbirleri arasında veri alışverişi yapabilmesine olanak sağlar.

Teknoloji ve Trendler
  • Yayınlanma Tarihi: 05 Temmuz 2022
  • Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2024
  • Yazan: Speaker Agency
408939580 690X460

Nesnelerin interneti (IoT), günlük hayatta kullanılan eşyaların birbirleri arasında internet vasıtasıyla bir ağ oluşturmasına denir. Bu şekilde eşyaların birbirleri arasında veri alışverişi yapabilmesine olanak sağlar.

İngilizce kısaltmasının açılımı “Internet of Things” nesnelerin interneti teknolojisi, bu bilgi alışverişi sayesinde veri analizi yaparak insan müdahalesine gerek olmadan cihazlara müdahale ederek bir otomasyon sistemi yaratır.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti, fiziksel cihazların internete bağlanarak birbirleriyle ve kullanıcılarıyla etkileşimde bulunabileceği bir sistemdir. IoT, veri toplama, işleme ve iletişim yeteneklerini cihazlara entegre etme yoluyla birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca nesnelerin interneti bileşenleri arasında sensörler, internet bağlantısı, veri toplama ve işleme birimleri, bulut bilişim, yazılım ve güvenlik sistemleri yer almaktadır.

Bu yeni teknoloji aynı zamanda birçok avantajı da kullanıcılara sağlar. Nesnelerin interneti avantajları arasında, cihazların daha verimli çalışması, enerji tasarrufu, daha hızlı ve daha kolay veri toplama ve analiz etme, maliyet tasarrufu ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi bulunmaktadır. 

Nesnelerin İnterneti Örnekleri

Nesnelerin interneti kavramı sunmuş olduğu benzersiz teknoloji sayesinde çok fazla alanda kullanım örneklerini bize sunar. Nesnelerin interneti örnekleri arasında akıllı ev sistemleri, akıllı arabalar, akıllı tarım sistemleri, akıllı enerji yönetimi, akıllı şehirler ve akıllı fabrikalar gösterilebilir.

Öte yandan nesnelerin interneti ile ilgili projeler arasında akıllı ev otomasyonu, akıllı tarım sistemleri, akıllı enerji yönetimi ve akıllı şehirlerin oluşturulması gibi projeler yer alabilir.

Nesnelerin İnternetleri Kullanım Alanları

Günümüzde birçok farklı alanda çalışan şirketin yatırım yaptığı bu teknoloji farklı sektörlerle farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Aynı zamanda nesnelerin interneti teknolojisini kullanan firmalarda maliyet düşüşlerinin yanı sıra, kullanım alanlarına göre, işçi sağlığı ve güvenliği, şirket içi güvenlik ve siber güvenlik alanında atılımlar da gerçekleştirebiliyor.

1- Filo Yönetimi

Bir araç filosunun yönetimi çok sayıda insan gücü gerektirmekte. Bu da filo yönetimini son derece karmaşık ve hataya açık hale getiriyor. Nesnelerin interneti uygulamaları ile filodaki araçların yönetimi bu hataların giderilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamandan da şirketin iş yükünü hafifletiyor.

2- Öngörü

Şirketin sahip olduğu varlıkların arızalanmadan önce onarımını sağlamak özellikle üretim yapan şirketler için son derece önemli. Çünkü öngörülemeyen arızalar üretimin aksamasına ve planlanan üretim faaliyetlerinin sarkmasına neden oluyor.

Günümüzde birçok şirket, bu ve bunun gibi sorunların önüne geçmek için Iot sistemlerinden faydalandı. Önümüzdeki yıllarda da çok daha fazla şirketin üretim varlıklarını korumak için bu tarzda uygulamalara yatırım yapması bekleniyor.

3- Akıllı Şehir

Akıllı şehir kavramı son derece yeni ve yenilikçi bir kavram. Nesnelerin interneti teknolojisinden faydalanan akıllı şehirler, veri toplayarak şehir sakinlerine daha iyi hizmet ve yaşam koşulu sunayı hedefliyor.

Aynı zamanda kullanılan bu akıllı teknolojiler, veri analizleriyle hem şehir işlevlerini artırıyor hem de kendi operasyonel iş yükünü son derece hafifletiyor.

4- Mağaza Yönetimi

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve 2020 yılının başından beri yaşadığımız pandemi döneminin etkisiyle fiziksel mağazalardan çok dijital mağazalar öne çıktı. Bu da sektörün, dijital mağazalarda dolaşan müşterilerin davranışları ve alışkanlıkları çok daha hızlı ve kesin bir şekilde analiz edebilmesine imkan tanıdı. Ancak nesnelerin interneti teknolojisini kullanan fiziksel mağazalarda da bu veri çok hızlı ve kesin bir şekilde analiz edilebiliyor. IoT teknolojisi çalışanlar arasında yüksek verimin yanı sıra müşteri ve çalışan memnuniyeti sağlayabiliyor.

Örneğin, nesnelerin interneti teknolojisiyle mağaza yöneticileri, mağaza içinde dolaşan müşteri adaylarının ilk yöneldiği bölümü analiz eden sistem yardımıyla daha fazla satılmasını istedikleri ürünleri bu bölümlere yerleştirebiliyor.

5- Büyük Veri

Günümüzde nesnelerin interneti uygulamaları evlerde kullanılan akıllı aletlerden şirketlerin üretim ve yönetim otomasyonlarına hatta akıllı şehir uygulamalarına dahi uzanmakta.

Elbette tüm bu uygulamaların yaptığı işlemler Big Data olarak kullanılabiliyor. Bu büyük veri analiz edildiğinde de hem müşteri memnuniyeti hem de işlevsellik artırılabiliyor. Örneğin, bir alışveriş merkezinde x-ray cihazını kullanan kişi sayısı analiz edilerek, alışveriş merkezinin en yoğun zaman aralığı ve en çok kullanılan kapısı veri olarak sunulabiliyor.

Güncel Kalın

Nasıl ki nesnelerin birbirileriyle iletişimi sağlayan IoT uygulamaları çok değerliyse, doğru uzman kişilerle kuracağınız ilişkiler de son derece önemlidir.

Yukarıda anlattığımız büyük veri ve nesnelerin interneti gibi yeni kavramları işin uzmanından öğrenmek isterseniz, Speaker Agency’nin Dijital Dönüşüm Konuşmacıları'ndan; M. Serdar Kuzuloğlu, Dr. Sertaç Doğanay, Mustafa İçil, Ali Erhan Tamer ve Mehmet Ünal sayfalarındaki konuşma videolarını izleyebilir, ya da podcastlerini dinleyebileceğiniz gibi onları kurumunuza davet ederek ekibinizin dijital dönüşüm hakkında kapsamlı bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.