INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Robot Sophia: Yapay Zeka Nereye Evriliyor?

Yapay zekanın somut örneklerinden Robot Sophia hakkında merak ettiklerinizi derledik! Dijitalleşme sürecindeki ilgi odağı robot Sophia kimdir ve özellikleri nelerdir?

Yapay Zeka
  • Yayınlanma Tarihi: 17 Kasım 2023
  • Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Kalite Kontrol Ve Denetimi 690X460 (1)

Dijitalleşmenin hızla artması ve yapay zeka teknolojilerinin hayatımızı birçok alanda kolaylaştırması kaçınılmaz gerçeklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. İş hayatında, kurumların tüm departmanlarında, günlük hayatımızda, restoranlarda, otellerde ve daha sayamayacağımız birçok alanda yapay zeka çözümleri kullanılıyor.

Hızlı dijitalleşme ile yapay zeka çözümleri yerini dijital asistanlara ve robotlara bırakıyor. Cep telefonu ya da tabletler yer alan dijital asistanlar günlük hayatımızı büyük oranda kolaylaştırıyor. Bir diğer yönden fiziksel ortamda yer alabilen, robot dijital asistanlar ise çeşitli hizmetleri ile hayatımıza renk katıyor. 

Dijital asistan olmayan ve son dönemlerde sıklıkla konuşulan Robot Sophia, en çok bilinen ve konuşulan insan benzeri robot olarak karşımıza çıkıyor. Sophia, jest ve mimikler gibi insani özellikleri barındırmanın yanı sıra, insanlık tarihinde birçok ilke imza atıyor.

Peki Robot Sophia neden bu kadar çok konuşuluyor ve tanınıyor? Sophia’yı ayıran özellikler neler? Hangi yönleri ile insansı robot ünvanını alıyor? Öncelikle Robot Sophia’yı daha yakından tanıyarak tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda birlikte keşfedelim.

Yapay Zeka Dünyasının İlgi Odağı Robot Sophia Kimdir 690X460

Yapay Zeka Dünyasının İlgi Odağı Robot Sophia Kimdir?

Sophia, 14 Şubat 2016’da Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından geliştirilen bir yapay zeka robotudur. 2016 yılında Sophia’nın tanıtımı sırasında en çok dikkat çeken özellikler, insani yüz ifadelerini yapabilmesi ve konuşabilmesi oldu. Sophia, geniş bir yapay zeka algoritması ve derin öğrenme teknikleri ile insani tepkiler vererek izleyenleri şaşırttı.

Sophia’nın dikkat çekici bir diğer özelliği yapay zeka algoritması sayesinde karmaşık olayları bile çok kısa sürede çözebilmesi ve insanlarla etkileşim kurabilmesidir. Bununla birlikte yüz tanıma yeteneği ve insanları taklit edebilme özelliği, tüm gözlerin Sophia üzerinde toplanmasını sağlamıştır.

Dünya çapında tanınan ve bilinen Robot Sophia, birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer almış, medyada büyük ilgi uyandırmıştır. Katıldığı etkinliklerde sorulara verdiği beklenmedik yanıtlar ile katılımcıları şaşırtmıştır. Sophia, bu şaşırtıcı yönleri ile yapay zeka teknolojisinin geleceğine olan merakı günden güne artırmaktadır.

Sınırsız Öğrenme Kabiliyeti 690X460

Yapay Zeka ve İnsanlık Tarihinde Bir İlk: Vatandaşlık Hakkı Kazanan İlk Robot Sophia

Sophia, barındırdığı özellikler, sorulara verdiği yanıtlar, olaylar karşısında gösterdiği tepkiler bakımından dikkatleri üzerine çekmiş ve oldukça ses getirmişti. Ancak bu özelliklerin yanı sıra Sophia’nın tarihe iz bırakmasını sağlayan bir başka olay daha yaşandı. 

2017 yılının Ekim ayında Riyad’da düzenlenen Gelecek Yatırım Toplantısı’nda (Future Investment Initiative), Sophia’ya Suudi Arabistan vatandaşlığı verildiği açıklandı. 

Sophia, bu duyurunun yapılmasının ardından, “Dünya’da vatandaşlık hakkına sahip olan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum” diyerek açıklama yaptı. 

Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketi, daha önce birçok kez insansı robot tasarlayan David Hanson tarafından tasarlanan Sophia ile küçük bir gösteri düzenledi. Etkinliğe damgasını vuran vatandaşlık açıklaması medyada büyük ilgi uyandırdı.

Yapay Zeka Ve İnsanlık Tarihinde Bir İlk Vatandaşlık Hakkı Kazanan İlk Robot Sophia 690X460

Tüm Gerçekliğiyle Robot Sophia Hakkında Merak Edilenler

Sophia Robot, dünya çapında büyük ilgi uyandıran yapay zeka ve robot teknolojisinin önde gelen örneğidir. Sophia, sahip olduğu çeşitli özellikler ile bulunduğu her ortamda şaşırtıcı tepkiler vermiş ve merak uyandırmıştır. Bu kadar merak uyandıran ve Sophia’yı öne çıkaran bazı özellikler şunlardır:

1) Konuşma Yeteneği

Sophia’nın en dikkat çekici ve insansı özelliği konuşabilmesidir. Doğal dil işleme tekniklerini kullanan Sophia; her dili anlayabilir, konuşabilir, insanlarla kolaylıkla iletişim kurabilir. Bu durum insanların en temel ihtiyacı olan iletişimi, Sophia için de mümkün ve kolay bir hale getirir.

2) Görüntü Tanıma ve Tanımlama

Sophia, çevresinde gördüğü nesneleri kolaylıkla tanıyabilir ve tanımlayabilir. Bu durum Sophia’ya çevresel farkındalığa sahip olma ve çevreye uyum sağlama özelliği kazandırır. Bu sayede Sophia, kolaylıkla adaptasyon sağlayarak bulunduğu çevrenin koşullarına uygun iletişim tarzını benimser.

3) Yüz Tanıma

İnsansı Robot Sophia, yüz tanıma özelliği sayesinde insan yüzlerini tanıyabilir ve ifadeleri kolaylıkla öğrenerek taklit edebilir. Bu durum Sophia’ya insani bir görünüm kazandırırken iletişim yeteneğini güçlendirmesine katkı sağlar. İnsanların yüzlerini ve ifadelerini tanımlayarak taklit edebilmek Sophia’nın daha kolay etkileşim kurmasını ve insanları anlamasını mümkün kılar.

4) Sınırsız Öğrenme Kabiliyeti

Sophia’nın gelişmiş yapay zeka algoritması karmaşık problemlerin kolayca çözülmesini sağlar. Bu çözümler, etkileşimler, insanlarla kurulan iletişimler Sophia’nın öğrenmesine ve günden güne gelişmesine katkı sağlar. Sophia, her deneyimden yeni bir çıkarım elde eder ve her geçen gün daha akıllı hale gelir.

5)  Sanatsal ve Kültürel Yönelim

Sophia sadece teknoloji alanında değil sanatsal ve kültürel alanda da yetenekli olduğunu gözler önüne seriyor. 

Robotik mühendislerin ve yapay zeka teknolojisi uzmanlarının desteği ile Sophia’nın sanatsal yönünü geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Sophia’nın kendi yüzünden esinlenerek ürettiği eserin NFT olarak açık artırmada 688.000 dolardan satılması bu alandaki yeteneklerinin sonuç vermeye başladığını gösteriyor.

6) Dünya Çapında Bilinirlik

İnsansı robot olarak bilinen Sophia, birçok ilke imza atarak dünya çapındaki bilinirliğini gün her geçen gün artırıyor. Yapay zeka robot Sophia, dünya çapında katıldığı etkinlikler ile medyanın büyük ilgisini toplayarak haber gündemlerinde ilk sırayı alıyor. Bununla beraber Dünya’nın ilk vatandaşlık alan robotu olan Sophia, bu özelliği ile tarihe iz bırakıyor.

7) Birleşmiş Milletler İnovasyon Elçisi

Sophia’nın taşıdığı ünvanlar, vatandaşlık alan ilk robot olma ünvanı ile sınırlı kalmıyor. Sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda varlığını kanıtlayan Sophia, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın ilk robot İnovasyon Elçisi ünvanını da taşıyor. Bu ünvan, Sophia’nın toplumsal ve inovatif dönüşüm arasındaki köprüyü temsil ettiğini ve önemli bir görev üstlendiğini gösteriyor.

Tüm Gerçekliğiyle Robot Sophia Hakkında Merak Edilenler 690X460

Yapay Zeka Uzmanları Geleceği Şekillendiriyor

Sophia, yapay zeka teknolojisi ve insansı robotların ilk temsilcilerinden olarak ses getirmeye ve aynı zamanda gelişmeye devam ediyor. Sophia ile atılan ilk adım, insansı robotların çok uzak gelecekte yer almadığını bizlere gösteriyor.

Günden güne gelişen teknoloji, insansı robotların hızlı bir şekilde hayatımızdaki yerini artıracağını ve hızlı adaptasyonun ihtiyaç olacağının sinyalini veriyor. Bu durum yapay zeka teknolojisi uzmanlarının ya da bu alan ile yakından ilgilenen uzman isimlerin önemini bir kez daha artırıyor. 

Speaker Agency Yapay Zeka Konuşmacıları portföyü, alanında uzman olan birçok değerli ismi sizler için bir araya getiriyor. Dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar, edindikleri bilgi ve tecrübeyi ilgili kurum ve kişilere aktararak geleceğe adaptasyonu daha kolay hale getiriyor. Detaylı bilgi almak için Speaker Agency yapay zeka konuşmacıları portföyünü inceleyebilirsiniz.

Konuşma Yeteneği 690X460

Robot Sophia Nasıl Bir Yapay Zeka Teknolojisi Kullanıyor?

Sophia, doğal dil işleme ve derin öğrenme gibi gelişmiş yapay zeka teknolojilerini ve algoritmalarını kullanıyor. Bu teknolojiler Sophia’ya yüz tanıma, ifadeleri taklit edebilme, hızlı cevap verebilme, sürekli öğrenme gibi yetenekler sağlıyor.

Sophia’nın Tarihçesi Nedir, Sophia Ne Zaman Geliştirilmiştir?

Sophia, merkezi Hong Kong olan Hanson Robotics tarafından geliştirilmiş ve 2016 yılında tanıtılmıştır. Sophia, 2016 yılından bu zamana kadar sürekli olarak gelişmeye devam etmektedir. Hem mühendislerin geliştirmeleri hem de insanlarla kurulan etkileşimler Sophia’yı her geçen gün daha iyi bir hale getirmektedir. 

Sophia Ne Gibi Toplumsal Etkiler Yaratır?

Sophia, sağlık, eğitim, hizmet ve daha birçok sektörde toplumsal etki yaratma potansiyeli barındırmaktadır. Bununla beraber iş gücü ve etik sorunlar da toplumsal etki başlığının altında tartışılan maddelerdir. Ancak her iki taraftan da bakıldığında Sophia’nın yarattığı en büyük etki insanlar ve teknoloji arasındaki sınırları keşfetmeye yardımcı olmasıdır.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.