INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Zamanı Verimli Kullanmak ve Pomodoro Tekniği

Zaman yönetimi, yapacağınız işleri öncelik ve iş planı olarak sıralandırma ve zamanın nasıl geçirileceğini planlama sürecidir. İyi planlanan bir zaman yönetimi, işe odaklanmanıza yardımcı olur, kendinize olan güveninizi artırır ve çok daha fazla verimli olmanıza olanak tanır.

Kişisel Dönüşüm
  • Yayınlanma Tarihi: 21 Kasım 2022
  • Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Pomodoro Tekniği 690X460 (2)

Birçok kişi, zamanını doğru yönetme konusunda sıkıntı yaşayabilir. Bu tarz planlamaları yapmakta zorlanan kişiler, özellikle son teslim tarihli ve kısıtlı zamana sahip oldukları işlerde zamanın nasıl geçtiğini anlamaz.

Bu nedenle kötü zaman yönetimi; strese, iş ve özel yaşam dengesinin bozulmasına ve tükenmişlik sendromu gibi birçok olumsuzluğa sebep olur. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için yapılacak en büyük atılım doğru zaman yönetimidir.

Zaman yönetiminin kişiye sağladığı en büyük geri dönüşün, üretkenlik ve yaşam kalitesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki unsur aynı zamanda birbirini her zaman  destekler. Yani yaşam kalitenizin artması daha üretken olmanıza, daha üretken olmanız da yaşam kalitenizin artmasına neden olur. İyi bir zaman yönetimi kurgulamak aynı zamanda iş hayatınızdaki stresi azaltır ve iş yerinde daha huzurlu çalışmanıza olanak tanır.

Zamanı verimli kullanmanız görevlerinizle alakalı daha net olmanıza ve kendinize güven duymanıza fayda sağlar. Görevlerinizle alakalı daha net olduğunuzda yapacağınız işe odaklanmanız çok daha kolay olacaktır. 

Sorumluluğunuzda bulunan işleri bu şekilde her tamamlayışınızda da özgüveninizde artış yaşanması kaçınılmazdır. Öte yandan zaman yönetimi hayatınızın diğer alanlarında da size oldukça fayda sağlar. Bu fayda; evinizde yaptığınız günlük işlere bile yansır.

Sonuç olarak zamanı doğru yöneterek daha fazla değil daha sistemli ve zekice çalışmış olursunuz. Aynı zamanda gün içerisinde daha fazla zamana sahip olmanız, hem dinlenmenize hem de işinizle ilgili daha detaycı olma fırsatını size sunar.

Zaman yönetimi konusunda bugüne kadar pek çok teknik geliştirilse ve uygulansa da son dönemde zaman yönetimini en etkin şekilde yapan ve maksimum üretkenlik sağlayan yepyeni bir teknik ön plana çıktı: Pomodoro Tekniği.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Zaman Yönetimi 690X460 (1)

Pomodoro Tekniği, beş dakikalık aralarla bölünen 25 dakikalık odaklanmış çalışmalara dayanan bir zaman yönetimi tekniğidir. Her çalışma aralığına İtalyanca domates anlamına gelen ‘Pomodoro’ denir.

Tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo, 1980'lerin sonlarında, üniversite öğrencisiyken kendi zamanını yönetmek için Pomodoro Tekniği'ni yarattı ve çalışma aralıklarını düzenlemek için domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısını kullandı.

Cirillo, iki dakika ile başlayıp bir saate kadar uzayan farklı çalışma aralıkları denedi. Bir saate çıktığında bu sürenin bir göreve odaklanmak için çok uzun olduğunu hızlı bir şekilde fark etti. Cirillo, ihtiyaçları için en uygun zaman olarak 25 dakikaya karar verdi.

Bu deneyimden yola çıkarak Cirillo, zamanın bir endişe kaynağı olmaktan çok bir müttefike dönüştürülebileceğini fark etti. Pomodoro Tekniği esas olarak bu odaklanmayı sürdürmeye çalıştıkları süreyi sınırlayarak ve onarıcı molalar sağlayarak insanları görevlere daha iyi odaklanmalarını sağladı. 

Yöntem ayrıca insanların erteleme dürtüsünün veya çoklu görev eğilimlerinin üstesinden gelmelerine de yardımcı oldu.

Pomodoro Tekniği Nasıl Kullanılır?

Pomodoro Tekniğinin en iyi yanlarından biri, herhangi bir eğitim gerektirmeden kullanımının son derece basit olmasıdır.

Cirillo'nun Pomodoro yöntemi temel olarak 5 maddede uygulanır:

Pomodoro Tekniği 690X460 (3)

1- Yapılacaklar listenizi oluşturun ve size belirli aralıklarla bildirim verebilecek bir zaman düzeneği edinin. 

2- Zaman düzeneğinizi 25 dakikaya ayarlayın ve zaman dolana kadar göreviniz dışında başka hiçbir şeye odaklanmayın. 

3- Süre sona erdiğinde 1 seansı tamamladığınızı bir yere not edin.

4-5 dakika mola verin.

5-Dört pomodoro seansını daha bu şekilde tamamladıktan sonra 15 - 30 dakika arası uzun ara verin.

Peki bu maddeleri nasıl uygulamak gerekir? İşte detaylı anlatım ve önerilerimiz:

1- Yapılması gereken işlerin bir listesini yapın

Pomodoro seanslarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, bir yapılması gerekenler listesi oluşturarak ve gerçekleştirmeniz gereken görevlerin ana hatlarını çizerek güne başlayın. 

Listeniz uzarsa panik yapmayın. İşinizi gün boyunca daha yönetilebilir olacak şekilde böleceksiniz. Sadece bugün başarmak için neye ihtiyacınız olduğunu not etmeniz gerekiyor.

Görevlerinizin bir listesini yaptığınızda, her görevi tamamlamak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu düşünün. Örneğin, bir görev size tam 25 dakikalık bir süre gerektirebilir veya bir Pomodoro sırasında gruplayabileceğiniz üç kısa göreviniz olabilir. Her görevin kaç dakika süreceğini yazın. Bu şekilde, tamamlanması 25 dakikadan az sürecek görevleri eşleştirebilirsiniz.

2- 25 dakikalık çalışma için bir zamanlayıcı ayarlayın

Cirillo’nun tekniğini uygularken tam olarak taklit etmek ve domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısı kullanmak zorunda değilsiniz, ancak eksiksiz Pomodoro Tekniği deneyimini yaşamak için gerçek bir zamanlayıcıyı deneyin. Bunun için sanal veya fiziksel bir zamanlayıcı kullanabilirsiniz.

3- Zamanlayıcı kapanana kadar görevlerinize odaklanın

Zamanlayıcınızı ayarladıktan sonra, seçtiğiniz görev veya görevler üzerinde 25 dakika boyunca herhangi bir kesinti olmadan çalışmanız gerekir. Dikkat dağıtıcı unsurlarla mücadele etmek kolay bir iş değildir ve bu adımı eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek zaman alabilir.

Mümkünse Pomodoro yöntemini kullanırken çevrenizdekileri uyarın. Bu, kesintileri ve harici dikkat dağıtıcıları azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir Pomodoro sırasında boş zamanınız varsa ve neye odaklanacağınızdan emin değilseniz, iyileştirmeler yapmak ve çalışmanızı düzenlemek için bu zamanı kullanın. Tamamladığınız görevler üzerinde düşünün veya zamanlayıcı kapanana kadar öğrendiklerinizi not edin.

 25 dakikayı elinizden geldiğince iyi kullanın ve mümkünse molanıza erken başlamaktan kaçının.

4- Beş dakikalık kısa molanın tadını çıkarın

Zamanı etkili kullanarak bir çalışma seansını doldurduğunuzda beş dakika kadar bir mola verebilirsiniz. Bu zamanı tuvaleti kullanmak, bir şeyler atıştırmak veya su şişenizi doldurmak için kullanmayı düşünün. 

Gözlerinizi biraz dinlendirin ve mümkünse ekran süresini sınırlamaya çalışın. Ayağa kalkın ve bacaklarınızı uzatın veya vücudunuzu hareket ettirin. Sağlığınıza dikkat etmek, günün geri kalanında motive kalmanıza yardımcı olacaktır.

5- İlk dört adımı tekrarlayın

İlk dört adımı dört defa tekrarlayın. Dört Pomodoro'yu tamamladıktan sonra dördüncü adımı atlayın ve doğrudan altıncı adıma geçin.

6- Her dört veya beş Pomodoro'dan sonra daha uzun bir molanın tadını çıkarın

Dört Pomodoro’yu tamamladıktan sonra bu sefer daha uzun molanın tadını çıkarın. Kendinizi yenilemek için 15-20 dakika ayırın. Bu molayı yemek yemek için veya dışarıda birkaç dakika geçirmek için kullanabilirsiniz. Durum ne olursa olsun, molanızı akıllıca kullanın ve aradan sonra daha fazla Pomodoro'ya başlamaya hazırlanın.

Pomodoro Tekniği İşe Yarıyor Mu?

İnternette yayınlanan yöntemle ilgili incelemeler, birçok kişinin tekniği kullanırken başarı yakaladığını gösteriyor. Çünkü bir görev üzerinde yalnızca 25 dakika çalışmaları gerektiğini bilmek, insanları sıkıcı olarak görülen işlere başlamaya teşvik ediyor. 

Yine insanların geri bildirimlerine göre Pomodoro Tekniği, üretkenliği artırmak için bir öz disiplin pratiği oluşturmaya da yardımcı oluyor. Öte yandan kısa molaların odaklanmalarına yardımcı olduğu da belirtiliyor. 

Elbette herkes için uygun bir zaman yönetimi ve çalışma tekniği oluşturmak oldukça zor. Ancak etkinliği diğer insanlar tarafından onaylanmış teknikleri denemek ve kendinize uygun bir hale getirmeye çalışmak, zamanı doğru yönetebilmeniz için iyi bir seçenek olabilir. Zamanı verimli kullanmak için bu tekniği denemeye ne dersiniz? 

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.