HAKKIMIZDA REFERANSLAR BLOG İLETİŞİM

Minimalizm Nedir?

Minimalizm kavramı ile yeni tanışanlar veya minimalist yaşam tarzına bir şekilde ilgi duyanların sıklıkla sorduğu bir soru var: Nedir bu minimalizm?

Sürdürülebilirlik Kişisel Dönüşüm
  • Yayınlanma Tarihi: 09 Haziran 2022
  • Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2023
  • Yazan: Speaker Agency
Green 690X460

Konu ile ilgili tek cümlelik cevap arayanlar için şu şekilde özetleyebiliriz: Minimalizm daha az şeye sahip olmaktır. Sadece gerçekten ihtiyaç duyulan şeylere sahip olmak ve onlarla yaşamaktır.

Tam bu noktada biraz daha detaylı bir minimalizm açıklamasına ihtiyaç duyduğunuzu tahmin ediyoruz. Dilerseniz minimalizm ile ilgili farklı kavramları anlatmaya çalışalım ve hangi alanlarda nasıl minimalist bir yaşam sürebileceğinizi anlatmaya çalışalım.

Alışverişte

Günümüz kültürünün iyi yaşam algısı, bir şeyleri biriktirme ve mümkün olduğunca çok şeye sahip olma mantığı ile birleştiğini söyleyebiliriz. Televizyon reklamları, dijital mecralar ve günlük hayatta maruz kaldığımız daha birçok uyaran, bize ihtiyacımız olmasa da daha fazla eşya ve mülk sahibi olmamız gerektiğini dayatır.

Bizler ise daha fazlasının daha iyi olduğuna inandırıldığımızda mutluluğun satın alınabilecek bir şey olduğunu zannedip, kendimizi mağazalarda veya online satış sitelerinde buluruz. Yaşamımızda çok fazla şeye sahip olduğumuzda da algımızı aslında en çok değer verdiğimiz şeye yönelmek yerine birçok farklı şey yönlendirmiş oluruz.

Minimalizmi kabullenmek, bizi tüketim tutkusundan azat eder ve mutluluğu başka yerde aramak için algımızı yönlendirir. Sahip olduğumuz ilişkilere ve deneyimlere değer vermemizi sağlar ve bize minnettar olmamız gerektiğini hatırlatır. Minnettar olarak da daha dingin ve sağlıklı bir zihin yapısında oluruz. Bu da bize çok daha bol bir hayat tarzının kapılarını ardına kadar açar.

Günlük Hayatta

İçinde bulunduğumuz çağda günlük işlerimizi yaparken her zaman kendimizi bir koşuşturmanın içinde buluyoruz. Sürekli bu denli hızlı olmak hararetli bir şekilde stresimizi körükler. Faturalarımızı ödemek için uzun saatler boyunca çalışırız. Buna rağmen her gün daha fazla borçlanırız. Boş zamanlarımızı değerlendirmek için bir aktiviteden öbürüne koşarız. Ancak günün sonunda yine de kendimize ve etrafımızdakilere şu cümleyi kurarız: Sanki hiçbir şey yapmıyor gibiyim. Aslında bunun sebebi çok fazla şey yapmaya çalışmak ve hiçbirini tam yapacak kadar zaman veya algı ayıramamak.

Minimalist olmak hayatı yavaşlatır ve bizi bu modern çağ histerisinden özgür bırakır. Sadece gerekli olanla yetinmeye iter. Anlamsız olanı ortadan kaldırmayı ve önemli olanı korumayı amaçlar. Hayata değer katan bilinçli çabalara değer verir.

İlişkilerde

90’lı yılların ortalarına doğru cep telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte hayatımız bir anda 180 derece değişti. İletişim türü ve alışkanlıkları çok farklı bir boyuta ulaştı. Günümüzde ise sosyal medyanın bu denli hayatımızda olması hayal edilemez boyutlarda bir yoğunluk içinde olmamıza neden oldu.

Cep telefonları ve sosyal medya aracılığı ile birçok tanıdığımızla sürekli olarak bağlantı halinde kalıyoruz. Bunu yaparken gerçekten ihtiyacımız olan ve hayatımıza bambaşka anlam verecek olan kişilerle ya çok az ilişki kurmuş oluyoruz, ya da hiç.

Cep telefonlarımız aracılığıyla başkalarıyla sürekli bağlantı halinde kalırız. Ancak bunu yaparken yaşamımıza gerçekten dokunabilen, bize bir değer katan ve mutluluk veren ilişkilere ya çok az zaman ayırırız ya da tamamen ıskalarız.

Ayrıca birçok farklı sosyal ortamda bulunmak, ister istemez bizi farklı dış imajlar yaratmaya da zorluyor. Aile, iş arkadaşları, okul arkadaşları ve komşularımızla vakit geçirirken farklı imajlar çizmek durumunda kalabiliyoruz. Her ortamda farklı bir tavır takınmak ya da farklı bir imaja bürünmek, hayatımızda son derece yorucu bir yük haline gelebiliyor.

Öte yandan minimalist bir yaşam, son derece sade ve tutarlı olmanıza katkı sağlar. En sevdiğiniz ve kendiniz olabildiğiniz bir ortamda daha fazla vakit geçirmek omuzunuzdaki yükün çoğunu alacaktır.

Dönüşüme Kucak Açın

Günün sonunca kişisel olarak mutluluğu bulmanız için kendinizi geliştirmeniz ve bu yolda ilerlemeniz çok önemli. Tıpkı bu yazıda olduğu gibi bazı kavramları öğrenmek, kendiniz için doğru yönelimi bulmanızda yardımcı olabilir. Kişisel gelişiminize katkı sağlaması için Speaker Agency’nin Kişisel Dönüşüm Konuşmacıları sayfasını ziyaret edebilir, bu konuda uzman olan Deniz BağanProf. Dr. Zümra Atalay, Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Polat DoğruHale Caneroğlu ve Beyhan Budak gibi isimlerin kişisel dönüşüm konusunda görüşlerinden destek alabilirsiniz.

Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.