INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Influencer Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Influencer sözleşmesi yaparken hangi maddelere dikkat edilmeli? Marka iş birliklerinde dikkat edilmesi gerekenler bu içerikte!

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya
  • Yayınlanma Tarihi: 18 Temmuz 2025
  • Yazan: Speaker Agency
Influencer Sozlesmesi Yapmak 690X460

Sosyal medya, markaların hedef kitleleri ile doğrudan ve etkileşimli bir şekilde iletişim kurduğu popüler bir pazarlama aracı haline geldi. Bu popülerliğin artmasının en önemli sebebi de, influencer iş birliğinin sosyal mecralarda odak noktası haline gelmesidir. 

Günümüzde büyük ya da küçük birçok marka ürün ve hizmet tanıtımında influencer iş birliğini tercih ediyor. Ancak bu süreçte iş birliklerinin verimli olması için yasal ve ticari bir zemine oturtulması şarttır.

Peki, bir influencer sözleşmesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Hangi maddeler hem markayı hem de içerik üreticisini korur? Speaker Agency olarak, influencer sözleşmesinin olmazsa olmazlarını ve hukuki risklerini ele alacağız.

Influencer Sözleşmesi Nedir?

Markalar ile sosyal medya içerik üreticileri (influencerlar) arasında yapılan iş birliği süreci sosyal medya platformu üzerinden mesajlaşmaktan daha fazlasını kapsar. Ürün tanıtımı, kampanya duyurusu ya da marka bilinirliği için yapılan bu içerik ortaklıkları ciddi birer ticari anlaşmaya dönüşerek, dijital iş birliklerinde hukuki zeminin hazırlandığı marka iş birliği sözleşmesidir.

Influencer Ile Sozlesme

Influencer Sözleşmesi Neden Önemlidir?

Sosyal medya çok çeşitli ürünlerin tanıtımının yapıldığı, markaların iş birliği serüvenine katılarak markalarını büyütmeyi hedeflediği ortama dönüşmüştür. Bu karmaşık süreç, hukuki bir zeminin oluşmasını ise zorunlu hale getirmiştir. 

*Dijital Dünyada Güvence Sağlar: Influencer sözleşmesinin yazılı olması tarafların iş birliği sürecinde doğacak olumsuzluklarını en aza indirir. İçeriklerin zamanında teslim edilmemesi, markanın taleplerinin yanlış anlaşılması ya da influencerın taahhüt ettiği içeriği üretmemesi gibi birçok sorunla karşılaşmak mümkün. Yazılı bir sözleşme, iki tarafın da haklarına yönelik yasal bir güvence verir.

*Belirsizlikleri Ortadan Kaldırır: Tüm detaylarıyla hazırlanmış bir influencer sözleşmesi, iş birliğinin kapsamını baştan sona belirler. Örneğin; içerik paylaşım zamanı, içeriğin yayınlanma yeri, ödeme yeri ve zamanı gibi unsurların varlığı belirsizliği önler. 

*Sözleşme ile Güven Ortamı Oluşur: Sadece büyük markalar değil; küçük işletmeler, girişimciler ve yerel markalar da influencerlarla çalışıyor.  Sözleşmesiz yapılan kampanyada vergilendirme, gizlilik ve telif gibi konular hem markayı hem de influencerı hukuki ve mali risklerle karşı karşıya getirebilir. Profesyonel bir sözleşme ile taraflar arasında güvence ortamı oluşturmak daha elverişlidir.

Uzun vadeli iş birlikleri yapmak ve markanızın değerini artırmak için Speaker Agency olarak yanınızdayız! Speaker Agency’nin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Konuşmacıları influencer sözleşmesi ve iş birliklerinde size yardımcı olmayı bekliyor! Şimdi tek tık uzağınızdaki uzmanlarımızla görüşme başlatmanın tam zamanı!

Influencer Sozlesmesinin Onemi

Influencer Sözleşmesinde Mutlaka Yer Alması Gereken Maddeler Nelerdir?

Hukuki ve ticari dayanağa oturtulmuş influencer sözleşmesinde anlaşmanın her detayı yer almalıdır. Bu sözleşmede hangi maddeler yer alırsa daha güvenli ilerleyebileceğinizi hep birlikte öğrenelim:

İçerik Türü ve Teslim Tarihi

  • Sözleşmede paylaşılacak içeriğin türü belirli olmalıdır. 
  • Story, reels, post, blog yazısı, YouTube videosu vb. hangisinin veya hangilerinin tercih edileceği yazılmalıdır.
  • Belirlenen içerik türlerinin hangi tarihte teslim edileceği açıkça belirtilmelidir.

Gönderi Sayısı ve Platformlar

  • Markanın tanıtımını yapacak influencerın kaç adet paylaşım yapacağı ve bu paylaşımların hangi ürünleri kapsadığı belirlenmelidir.
  • Ayrıca bu içeriklerin hangi sosyal medya platformlarında yayınlanacağı sözleşmede gösterilmelidir.

Görsel ve Video Hakları

  • Paylaşılan içeriklerin telif hakkının kimde kalacağı önemli bir meseledir.
  • Markanın bu gönderileri kendi mecralarında yeniden kullanıp kullanamayacağı ortaya konmalıdır. 
  • Bu konuda net bir madde konmazsa, hem hukuki uyuşmazlıklara sebep olabilir hem de içerik kullanım kısıtları yaşanabilir.

Reklam Etiketi ve Yasal Sorumluluklar

  • Türkiye’de influencer iş birliklerinde #işbirliği etiketi kullanılarak içeriğin reklam olduğunun belirtilmesi yasal bir zorunluluktur.
  • #işbirliği, #sponsorlu, #reklam gibi etiketlerin kullanımının şart olduğu belirtilmekle birlikte, nasıl ve nerede kullanılacağı sözleşmede tanımlanmalıdır.

Ücret, Ödeme Yöntemi ve Vergilendirme

  • Influencer ve marka anlaşması yapılırken ödeme yeri, ödeme yöntemi (banka havalesi, ürün karşılığı, taksitli ödeme vb.) ve zamanı belirlenmiş olmalıdır.
  • Influencerın fatura mı keseceği yoksa serbest meslek makbuzu mu düzenleyeceği konusunda karara varılması gerekir.

Marka Gizliliği ve Rekabet Yasağı

  • Sözleşmeye gizlilik maddesi de eklenerek, kampanya boyunca ulaşılan bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasının önüne geçilmesi gerekir.
  • Ayrıca, influencerın belirli bir süre boyunca rakip markalarla benzer iş birliklerine girmemesi için rekabet yasağı (non-compete) maddesi eklenebilir.

Kriz Anlarında Yol Haritası

  • Hem markanın hem de influencerın itibarının korunması için içeriklerde hassas konulara dikkat edilmeli ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilmelidir.
  • Kriz yaratabilecek durumlarda içerik silme ve açıklama yapma gibi önlemler alınmalıdır.

Sözleşmenin Süresi ve Feshi

  • Tarafların iş birliği sürecinin ne zaman başlayıp ne zaman biteceği belirlenmelidir.
  • Hangi hallerde sözleşmenin tek taraflı olarak feshedilebileceği eklenmesi ve sona erme zamanında fesih sebebinin belirtilmesi yasal sürecin ilerlemesinde kolaylık sağlar.

Her ne kadar bu maddeler influencer sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken temel noktaları özetlese de her iş birliği kendi içinde farklı dinamiklere sahiptir. 

Marka değerinizin, finansal taahhütlerinizin ve içerik üreticisinin yasal sorumluluklarının güvence altına alınabilmesi için sözleşmenin bir hukuk danışmanı tarafından hazırlanması veya gözden geçirilmesini öneriyoruz.

Uygulamada En Sık Karşılaşılan Problemler Nelerdir?

Influencer pazarlaması, hem hukuki hem de ticari hassasiyet gerektirir. Uygulamada sözleşme yaparken, marka ve influencer arasında bazı problemler yaşanma olasılığı bulunmaktadır. Yaşanabilecek problemlerin neler olduğuna hep beraber bakalım:

İçeriğin Zamanında Teslim Edilmemesi

Bir marka yeni ürün lansmanı için influencer ile iş birliği yaptığında ortaya çıkacak sorunlardan birisidir. İçerik teslim tarihi sözlü olarak kararlaştırıldığı zaman net bir takvim oluşturulması zorlaşır. Influencer başka işlerle meşgul olursa gönderiler gecikebilir. Bu durumda markanın kampanyası etkisiz hale gelerek pazarlama ekibinin planları aksayabilir.

Markanın Influencera Sürekli Müdahalesi

Bir marka, influencera detaylı bir içerik briefi verip ardından metni kelimesi kelimesine yazmasını istemesi doğru bir yol olmayabilir. Influencer özgünlük sınırının ihlal edildiğini düşünebilir ve içerik paylaşımı yapmaktan vazgeçebilir. Bu durumda da taraflar arasında anlaşmazlık oluşarak iş birliği iptal edilebilir.

Ödemelerde Gecikme Yaşanması

Örneğin; bir influencer, üç farklı içerik hazırlayıp yayınladı ancak ödeme belirtilen tarihte yapılmadı. Sözleşmede net bir ödeme planının olmaması influencerın yasal haklarını aramasında zorluk çıkaracaktır. Bu durum sadece maddi zarar değil, influencerın marka karşı güvenini zedeleyecektir.

Influencer pazarlaması, doğru kurgulandığında hem marka görünürlüğünü sağlar hem de satışları artırır. Bu sürecin sürdürülebilir ve güvenli olabilmesi için profesyonel bir influencer sözleşmesi vazgeçilmezdir. Açık kurallar ve net beklentilerin olması kampanyaların daha verimli ve sorunsuz yürümesini sağlayacaktır.

Sozlesme Detaylari
Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.